Kapnęlem przez przypadek cyjanopanem na chustke higieniczną i zaczął wydzielać się biały dym. co to było ?
23 lis 2006, o 17:22
chemik grus
może powstał cjanowodór uważaj bo cjanki są trujące
24 lis 2006, o 15:30
Sędzisław
Dołączył(a): 9 mar 2006, o 13:13 Posty: 234 Lokalizacja: Wrocław
Tak, tak. Wystarczy, że przy cjanopanie pokręci się jakaś kobitka, -pan się do niej przyłączy i zostanie sam cyjan. Czyś ty chłopie poczytał chociaż o cjanoakrylanach albo nitrylach?
24 lis 2006, o 15:49
chemik grus
Sędzisław napisał(a):
Tak, tak. Wystarczy, że przy cjanopanie pokręci się jakaś kobitka, -pan się do niej przyłączy i zostanie sam cyjan. Czyś ty chłopie poczytał chociaż o cjanoakrylanach albo nitrylach?
do mnie to było bo coś nie rozumiem
24 lis 2006, o 16:02
Sędzisław
chemik grus napisał(a):
do mnie to było bo coś nie rozumiem
Grupa -CN w cyjanoakrylanach ma się tak do cyjanków, jak alkoholowa grupa -OH do wodorotlenków Polimeryzacja cyjanoakrylanów jest egzotermiczna i ten dym to moim zdaniem będzie para wodna
24 lis 2006, o 22:37
eko osiem[*]
odp.
moim zdaniem rowniesz zwlaszcza wtedy gdy chusteczka była wilgotna
eko.
24 lis 2006, o 23:27
Anonymous
była sucha
25 lis 2006, o 11:35
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
He, he po pierwsze nie była sucha tylko powietrzno-sucha.
Po drugie biały dym mógłbyć parą monomeru, wydzielającą się na skutek dużego ciepła polimeryzacji.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
25 lis 2006, o 12:00
Sędzisław
NVX napisał(a):
biały dym mógłbyć parą monomeru, wydzielającą się na skutek dużego ciepła polimeryzacji.
To też możliwe. Gdzieś czytałem, że cjanoakrylan, bodaj że metylu, jest stosowany do wywoływania śladów odcisków palców. Łatwo paruje i chętnie reaguje ze wszelkimi śladami wilgoci, amin, kwasów tłuszczowych itp.
25 lis 2006, o 13:35
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
Sędzisław napisał(a):
NVX napisał(a):
Gdzieś czytałem, że cjanoakrylan, bodaj że metylu, jest stosowany do wywoływania śladów odcisków palców. Łatwo paruje i chętnie reaguje ze wszelkimi śladami wilgoci, amin, kwasów tłuszczowych itp.
Nie tyle reaguje ze śladami wilgoci co wilgoć (woda) jest inicjatorem polimeryzacji anionowej cyjanoakrylanów. A cyjanopan to 2-cyjanoakrylan etylu.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 48 gości