Składy na opakowaniach produktów spożywczych i innych
Autor
Wiadomość
jaozyrys
@MODERATOR
Składy na opakowaniach produktów spożywczych i innych
No właśnie, czy są jakieś normy/przepisy określające co tam trzeba wymienić? Jakaś lista takich substancji? Albo wszystkie które są np. w ilości większej niż 1%? Jak wiadomo producenci raczej niechętnie dzielą się swoimi tajemnicami, czy jeśli coś zatają to mogą być karani i czy ktoś to sprawdza regularnie? Chodzi mi przede wszystkim o produkty żywnościowe, ale również np. środki czystości i leki.
16 sie 2006, o 13:01
Maliniak
Jeśli to Cię interesuje, to podaje link z MYZLABA do listy dodatków Exxx
Liste E znam, chodziło mi raczej o to czy w produktach jest rzeczywiście tlyko to co pisze na składach
17 sie 2006, o 11:39
Maliniak
Etykiety produktów spożywczych powinny zawierać informację na temat całego składu produktu. Jeśli alkohol jest w stężeniu powyżej 1,2%, musi być podana wartość alkoholu. Muszą być wylistowane wszystkie substancje powodujące alergię. Musi znajdować sięteż informacja na temat zawartości GMO. Oczywiście każdy przepis da się jakoś niestety ominąć. Etykiety muszą zawierać też datę przydatności do spożycia, masę. Może być podana data produkcji.
Tyle udało mi się wywnioskować z 3 stron internetowych:
Wiem, że to niewiele, nie jestem żadnym ekspertem i nie mam na te tematy pojęcia, jednak mam nadzieje, że to co napisałem, przyda się.
17 sie 2006, o 18:42
$wistak
Np taka Coca-cola czy Pepsi nie podaje na etykiecie całego składu bo szybko podrobiono by ten smak a tak się nie dzieje zauważcie że inny smak ma Coca-cola a np Hoop Cola
_________________ Ale oczywiście mogę się mylić...
21 sie 2006, o 21:12
Anonymous
No ale, jeśli receptury są chronione patentem, to producent nie ujawni składu produktu na opakowaniu, tzn. dokładnie całego składu, napisze tylko jakies ogólniki
19 lis 2006, o 19:18
Panzerfaust_PL
proporcje też grają rolę, a tych nie uświadczysz na butelce koli
_________________ "Uderzenie kolbą o zlew powoduje jej stłuczenie"
19 lis 2006, o 19:23
Sędzisław
Dołączył(a): 9 mar 2006, o 13:13 Posty: 234 Lokalizacja: Wrocław
Numery E nadane są tylko dodatkom do żywności. Numeru E nie ma woda i sok z marchewki, ale już beta-karoten taki numer posiada, podobnie ocet i kwas octowy, wywar ze skór i kości do salcesonu i żelatyna. Musisz podać stężenie alkoholu, ale że ten alkohol to musi być np. rum (bo inaczej to wyrób nie będzie miał tego smaku) a nie spirytus, to już nie trzeba. Tak jak piekarz nie musi podawać produktów naturalnych, z których piecze ciastka, tak Pepsi nie podaje z jakich ziół robi ekstrakt
19 lis 2006, o 22:46
wątrób
Dołączył(a): 1 maja 2006, o 20:02 Posty: 124 Lokalizacja: Sosnowiec
Mi obiło się o uszy, że jednym z ,,ziół" w coli jest kokaina, co było powodem zakazu spożywania tego napoju przez dzieci w czechach. Podobnież producent może dodać do swego wyrobu niemalże wszystko- tyle tylko że ilości te są ściśle określone normami- i w wypadku kokainy będą tą śladowe ilości, teoretycznie niegroźne dla zdrowia Nie wiem co o tym sądzić, ale ziarno prawdy może w tym być, jednak jeśli gadam głupoty... to sami wiecie
_________________ Keep walking
25 lis 2006, o 21:53
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
Ech, słowo "kokaina" nie musi od razu odnosić się do narkotyku. Dopiero po odpowiedniej obróbce otrzymujemy metylobenzoiloekgoninę, nazwaną potocznie kokainą od rośliny, z której pochodzi a mianowicie krasnodrzewu pospolitego (koki). Napar z kokainy jest stosowany bodajże uśmierzająco na ból, bez powodowania innych efektów związanych z zażywaniem kokainy.
25 lis 2006, o 22:22
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
koka byla glownym skladnikiem coca-coli (zreszta wlasnie do tego jest nazwa tego napoju), ale juz od wielu lat nie jest
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
25 lis 2006, o 23:44
Anonymous
cola zawierała kokainę, ponieważ napój ten został opracowany przez pewnego farmacutę z przeznaczeniem dla żołnierzy walczących w Wietnamie, początkowo miała też kolor zielony
Nie jest prawdą, że producent może dodać niemal wszystko do nowego produktu. Wprowadzenie nowej rzeczy do sprzedaży poprzedzone jest dłuugim czasem badań, nie tylko składu wałściwości, ale również rynku, np. zanim wprowadzono Frugo na rynek minęło 3 lata!
Tak, produkt musi mieścić się w określonych normach, zauważ, że dopuszczalna zawartość pewnych substancji w produktach jest bardzo mała, czasem wręcz nawet śladowe ilości nie są dopuszczane.
26 lis 2006, o 00:26
=MaLuTkI=
@ADMINISTRATOR
kiedys kokaina byla we wszystkim uzywana w gumach do zucia nawet...
26 lis 2006, o 00:28
Sędzisław
anushka napisał(a):
cola zawierała kokainę, ponieważ napój ten został opracowany przez pewnego farmacutę z przeznaczeniem dla żołnierzy walczących w Wietnamie, początkowo miała też kolor zielony
no dobra, przyznaje z tym kolorem zielonym to była infror. zasłyszana, mogłam sprawdzić, ale jesli chodzi o pierwotne przeznaczenie tego jestem pewna, [źródłem literatura popularnonaukowa]
a wikipedii nie należy ufać w 100%, bo zdarzają się błędy, coraz rzadziej, ale jednak.
27 lis 2006, o 12:38
Sędzisław
Ale, że coca cola jest duuuużo starsza niż amerykańska interwencja w Wietnamie, to chyba też prawda?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 30 gości