Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 
Destylacja 
Autor Wiadomość

Post Destylacja
Cześć! W sumie nie wiedziałem gdzie dać ten temat bo znów wyszedłbym na głupka :P Posiadam w całej szklance wody rozpuszczoną niewielką ilość pewnej substancji organicznej i zależy mi na wydzieleniu jej stamtąd w postaci ciała stałego. Na lekcjach z chemii w ginmazjum spałem gdy mówili o destylacji, a pozatym wydaje mi się, ze nie były poruszane żadne pomysły inne niż wygotować tego,to z woda wyparuje... Próbowałem tak z tą substancją, lecz ona ku mojemu zdziwieniu (Tt ok 160''C a woda mniej wiec nie rozumiem czemu) zniknela... Czy są jakieś inne metody wydzielenia jej, tak bym stracił jak najmniej i zebym nie musial czekac az woda sama wyparuje? Wiem że nic nie podałem o niej ale nie moge znaleźć w czym sie rozpuszcza itp... (mala rozpuszczalnosc w wodzie, rozpuiszczalnosc malece wraz ze wzrostem temp). Pozdrawiam i sorki za zawiłość i w gruncie rzeczy za "prostosc" problemu... Pisze gdyż zalezy mi na jak najszybszym jej wydzieleniu

10 gru 2006, o 23:47

Post Re: Destylacja
patryk_ja napisał(a):
mala rozpuszczalnosc w wodzie, rozpuiszczalnosc malece wraz ze wzrostem temp)

eeee wychodzi, że masz w tej wodzie rozpuszczony gaz jakiś... gazu nie wytrącisz pod postacią ciała stałego. Chyba, że Ci się coś popaprało...

P.S. bezwodny alkohol etylowy jest cieczą i łatwo paruje...

11 gru 2006, o 01:07

Prawdopodobnie substancją tą jest octan wapnia.Posiada on tzw.ujemny bilans rozpuszczalności w wodzie co oznacza iż jego rozpuszczalnośc maleje wraz ze wzrostem temperatury.
Nie udało Ci się jej wydzielić poniewarz w temp ok.110stopni Celsjusz następuje jej rozkład podcza którego wydziela się aceton i węglan wapnia.
Ca(CH3COO)2------>CaCO3+C3H60
Kiedy powstanie aceton pod wpływem temperatury szybko wyparowuje co doprowadza do dziwnego zniknięcia substancji (temp. wrzenia acetonu wynosi 56,1stopni Celsjusza)
Jeżeli chcesz te substancje wydzielić to powolutku prubój ogrzewać roztwór tak aby nie przekroczył 110 stopni.Poniewarz octan wapnia w ciepłej wodzie sie kiepsko rozpuszcza to powinien sie wykrystalizować.
I po sprawie.Problem opisany w gruncie rzeczy jest prosty ale sposób w jaki go przectawiłeś pozostawia duzo do myślenia. 8)

11 gru 2006, o 01:57

Gdybyś napisał jaka to substancja na pewno byłoby łatwiej wymyśleć najlepszy sposób na jej wydzielenie.

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

11 gru 2006, o 17:30

wiem ze strasznie malo informacji podalem ale wiem ze nikt by mi nie pomogl :) chodzi o kodeine, nie wydzielam jej by sie nacpac, z reszta jakbym chcial to bym to tylko wypil albo cos, tylko destyluje ostatnio rozne dubstancje, ktore sa charakterystyczne w jakis sposob... posiadam jej bardzo malo bo z paru tylko tabletek. mowie wiec ze to tylko tak by miec... jest strasznie mala ilosc tego w duzej ilosci wody i nie wiem jak sie wziąć za wydzielenie tego...

11 gru 2006, o 17:50

To następnym razem pisz dokładnie o co Ci chodzi bo ludzie głowią się :roll: by Ci pomuc a ty wypowiadasz się jak byś chciał a nie mógł.
Gdyby każdy sie wypowiadał na tym forum tak jak Ty to niesądze aby te forum długo pobyło.

11 gru 2006, o 19:27

ok, jest przeciez pare metod wydaje mi sie destylacji ktorych nie znam na pewno ja i ktore sa hmm uniwersalne dlatego nie pisalem za dokladnie bo byscie mnie tutaj o niewiadomo co posądzili... ok odchodzimy od tematu... więc?? zauważyłem że przy powierzchni cieczy i naczynia pojawiają się malusie kryształki, może jakoś przez krystalizacje da się to wydobyć?

11 gru 2006, o 22:00
**

Kodeina, powiadasz?? Otóż też robiłem tego typu doświadczenie, ale chyba z większą ilością substancji aktywnej. Kryształki? To zależy od tego, czy dałeś do r-ru całe tabletki, czy dokonałeś jakiegoś zabiegu wcześniej, przesączania albo innych tym podobnych. Musisz sprawdzić, w jakiej postaci jest kodeina w tabletkach (chlorowodorek najczęściej), więc poszperaj bardziej na necie.
Mi się udało tylko odrobinę odzyskać, reszta gdzieś się poniewiera w szafie z odczynnikami :D

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

11 gru 2006, o 22:15

teraz najczesciej kodeina występuje w postaci fosforanu, łączonego w moim przypadku z paracetamolem... Posiada ona podobno wysoką rozpuszczalność w zimnej wodzie, a paracetamol w cieplej, co wykorzystuje się przy usuwaniu z roztworu paracetamolu... lecz podgrzewając kodeina i ciut paracetamolu wcale kodeina sie nie wytrąca :[ Czy może muszę przeprowadzić ją w sól obojętną? Przetestowałbym lecz mam za mało surowca :(

12 gru 2006, o 16:27
**

Pza ogólnodostępnymi w kuchni atrybutami, jak szklanki czy czajnik i lodówka, przyda się bibula filtracyjna, do kupienia za jakies 20zl/100 krążków w specjalistycznych sklepach, lecz równie dobrze sprawują się filtry od kawy. Tylko trwa to troche dłużej, ale efektywnośc jest podobna. Ogólnie ekstrakcja polega na różnej rozpuszczalności kodeiny i paracetamolu w wodzie. Zakładając dawkę 200mg kodeiny, czyli jedno opakowanie Antidolu, jako porządaną, potrzebujemy ok. 50ml ciepłej wody. Najlepiej, żeby miała ona ok. 40C, nie więcej jednak niż 60C! Wrzuc do niej rozkruszone tabletki, zamieszaj i wstaw do lodówki. W tej chwili cała kodeina rozpuszczona jest w wodzie, osad zaś stanowi sam paracetamol. Ochłądzając wodę do kilku stopni Celsjusza i przesączając ją, na sączku zostanie nam paracetamol, w wodzie zaś 200mg fosforanu kodeiny i ok. 100-200mg paracetamolu, czyli mniej niż połówka panadolu. Otrzymany płyn powinien być przezroczysty i bardzo gorzki. Można dalej przeprowadzić reakcje aż do otrzymania czystej kodeiny, a nie roztworu wodnego jej fosforanu, jeśli jednak ktoś zamierza się tym zajmować, to przypuszczam że nie musi czytać tego tekstu (www.hyperreal.info/node/3512)
Myślę, że Ci się przyda jako ciekawe doświadczenie. Fosforan Ci wystarczy jako czysty odczynnik. Może nie masz takich ilości jak w opisie, ale metoda jest identyczna. W lodówce na najniższą półkę i bodajże temp. 4*C to będzie idealnie. Życzę udanych doświadczeń.

Pozdrawiam Alchemik

P.S.Tylko wiesz - tego się nie jada :wink: [/quote]

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

12 gru 2006, o 17:06

dokladnie ten sam tekst juz czytalem tez na hyperrealu :D:D i tak mam dokladnie zrobione tylko ze zalezy mi na tym aby ten fosforan stamtąd wyjąć... wyślałem nad zobojętnienie go NaOH może by sie strącił ale szkoda mi tego marnować na proby :D:D

12 gru 2006, o 17:19
**

Analizując wzór stukturalny kodeiny znalazłem grupę OH, więc jeśli masz fosforan, to na 80% wyjdzie Ci z NaOH. Poczekaj, może ktoś bardziej obeznany w organice zwróci uwagę na ten problemik. Szczerze - ja bym wziął naprawdę małą ilość i przetestował z NaOH. Czasem własne doświadczenie daje nieco więcej. Ale tutaj ten problem: mało tego :wink:

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

12 gru 2006, o 18:06

z naoh to przeprowadzę ją w czystą kodeinę która moim zdaniem nie powinna sie rozpuszczać w wodzie chociaż to różnie bywa... :D:D dzieki za pomoc :D:D hmmm na testy szkoda kodeinki :D:D ok dzieki :D:D pozdrawiam..

13 gru 2006, o 18:41

Sprawa nie jest taka prosta. W Antidolu znajduje się poliwinylopirolidon, który podobno wiąże się z paracetamolem i zwiększa jego rozpuszczalność (poprzez tworzenie kompleksów a acetominorfenem). Także w roztworze będziemy mieli więcej związków niż sam fosforan metylomorfiny.
Ale mogę się mylić, kiedyś gdzieś czytałem, że tak własnie jest.

13 gru 2006, o 19:02
**

Ale to już zależy od tego, jaka jest nazwa leku...

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

13 gru 2006, o 20:56

no w sumie to o Antidol chodzi... rozgniecione tabletki zalałem wodą 60'' a nastepnie do lodówki i dodałem lodu, łądnie po paru godzinkach roztwór przefiltrowałem i został mleczny, więc była pewna część paracetamolu i innych dziadostw... no ale zawiera to ich mało a mi chodzi głównie o kodeine...

14 gru 2006, o 15:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]