nie zauwazylem odpowiedniego dzialu dla chemi kwantowej dlatego zamieszczam te pytanie tutaj.
1. Ktos potrafi wytlumaczyc jak wyznacza sie wzor na gestosc prawdopodobienstwa znalezienia elektronow (mowie o orbitalach px, py i pz) i jak to sie ma do ksztaltu orbitali?
2. Jak sie postepuje w przypadku orbitalu s?
3. Jak sie robi hamiltonian dla zwiazkow- np. dla LiH.
W internecie ciezko znalesc mi cos konkretnego na te tematy, a do lektury mam narazie ograniczony dostep.
2 sty 2007, o 13:02
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
gdzieś były do sciągnięcia "Elementy chemii kwantowej sposobem niematematycznym wyłożone", jak nie znajdę mogę przesłać, ale kurczę czy warto tak w to wnikać? to i tak tylko model matematyczny, a nie rzeczywistość
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
2 sty 2007, o 17:03
Radzio
Wybaczcie mi, ale nie mam takie obycia na forum, ale nie wiem czy jest tu zaimplementowany TeX, jeśli nie to sobie potem przetlumaczcie to na normalny język wzorków te gryzmoły TeXa:)
1) Szczerze mówiąc nie wiem o co dokładnie chodzi... Jeśli masz orbital, czyli jakąś funkcję f (może być np. s, p, d, ...), to gęstość prawdopodobieństwa wyraża się wzorem:
f* f = |f^2|
a prawdopodobieństwo jest co całeczka:
\int_{R^3} f* f dV
2) Wziąć funkcję dla orbitalu s:
\psi_{s} = N_{s} e^{-r/{a_0}}
gdzie N_{s} = (\frac{a}{\pi^{frac{1}{2}}}) ({\frac{1}{{a_0}}}^{frac{1}{2}}) to stała normalizacyjna w atomie wodoru
Wystarczy podnieść do kwadratu i będziesz miał gęstość prawd.
3) Ogólnie jest to suma operatorów energii potencjalnej i kinetycznej dla wszyskiego w układzie. Jeśli operatory en. kinetycznej, dla i-tej cząstki w układzie, są odpowiednio równe:
T_i = - \frac{\hbar^2}{2m_i} \nabla^2_i
to wtedy hamiltonian ma postać:
H = \sum_{i=1}^{N} T_i + V
gdzie V to operator potencjału, dużo pisania, ale ogólnie potencjał oddziaływania wszystkiego ze wszystkim, m_i - masa i-tej cząstki, N - liczba cząstek w układzie (jąder i elektronów)
2 sty 2007, o 19:18
KloKasz
dziekuje za te informacje.
A czy o metodie LCAO MO potrafi ktos cos powiedziec- do czego sie ja stosuje itp.
bede wdzieczy...
3 sty 2007, o 14:32
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
LCAO MO to mówiąc w skrócie metoda przyblizona obliczeń kwantowych, służy do wyznaczenia gęstości elektronowej
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
3 sty 2007, o 18:37
wojtex
Re: Chemia kwantowa
KloKasz napisał(a):
1. Ktos potrafi wytlumaczyc jak wyznacza sie wzor na gestosc prawdopodobienstwa znalezienia elektronow (mowie o orbitalach px, py i pz) i jak to sie ma do ksztaltu orbitali?
Jeśli masz funkcję falową dla jakiegoś zagadnienia kwantowego, to gęstość elektronowa jest dana kwadratem tej funkcji. Jesli to jest funkcja zespolona, to musimy wziąć kwadrat modułu tej funkcji.
Cytuj:
2. Jak się postepuje w przypadku orbitalu s?
Dla orbitalu 1s o postaci a*exp(-c*r) gęstość elektronowa powstaje po podniesieniu tej funkcji do kwadratu.
Cytuj:
3. Jak sie robi hamiltonian dla zwiazkow- np. dla LiH.
To wymaga wykładu. Dobry opis tworzenia hamiltonianów jest w książce McWeeny, "Coulsona wiązanie chemiczne".
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 32 gości