Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Osad z Denaturatu i CuSO4 
Autor Wiadomość
Post Osad z Denaturatu i CuSO4
Witam!
Właśnie odwodniłem siarczan miedzi i rozpuściłem go w wodzie. Roztwór wlałem do denaturatu i wytrącił mi się dziwny osad który przesączyłem i osuszyłem. Pytanie teraz co to za osad?

Zdjęcie:

Załączniki:
Komentarz: Osad
osad.jpg
osad.jpg [ 60.84 KiB | Przeglądane 4187 razy ]
25 gru 2006, o 21:12
**

Nie jestem pewien, mi to wygląda na jakąś organiczną sól miedzi. Być może Twój osad wytrącił się w wyniku reakcji CuSO4 z zanieczyszczeniami zawartymi w denaturacie. Ja w moim mam jakiś Bitrex, ale nie robiłem takowych reakcji. Jest to benzoesan denatonium. Od niedawna figuruje w wykazie skażalników. Zresztą przejrzyj Internet.

www.chemfinder.cambridgesoft.com/result ... =3734-33-6 - może coś Ci to pomoże. Najprawdopodobniej to jest to, o czym mówię.

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

25 gru 2006, o 23:03
Czy istnieje benzoesan miedzi i czy otrzymam go dodając do:
chlorku miedzi,benzoesan sodu?
Kod:
              H2O
CuCl+C6H5COONa---->NaCl+C6H5COOCu+H2O ?

27 gru 2006, o 11:26

Istnieje (C6H5COOC)2Cu i sprzedaje go Keten :arrow: http://www.keten.org.pl/odczynniki.html

Co do otrzymywania sprawdź w tablicach (moc k. benzoesowego i rozpuszczalność BCu) lub spróbuj w skali mikro.

Nie należy przesadzać z demokracją. Nie chciałbym podróżować statkiem, którego kurs byłby określany głosowaniem załogi, przy czym kucharz i chłopiec okrętowy mieliby takie samo prawo głosu jak kapitan i sternik. -- William Faulkner

27 gru 2006, o 12:21
Gwiazdkę mu :D

Ostatnio edytowano 28 gru 2006, o 11:58 przez chemik grus, łącznie edytowano 1 raz

27 gru 2006, o 15:41
**

Sam dziś sprawdziłem, dlatego przyznaję, że to jest benzoesan miedzi :D Dzięki za ciekawy pomysł !!

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

27 gru 2006, o 19:35

chemik grus napisał(a):
teraz pytanie 2:
Czy istnieje benzoesan miedzi i czy otrzymam go dodając do:
chlorku miedzi,benzoesan sodu?
Kod:
              H2O
CuCl+C6H5COONa---->NaCl+C6H5COOCu+H2O ?

czy o ten?
chemik grus napisał(a):
Witam!
Właśnie odwodniłem siarczan miedzi i rozpuściłem go w wodzie. Roztwór wlałem do denaturatu i wytrącił mi się dziwny osad który przesączyłem i osuszyłem. Pytanie teraz co to za osad?

28 gru 2006, o 12:06
**

Ten drugi. Wziąłem siarczan(VI) miedzi(II) i zrobiłem niewielką ilość r-ru. Do tego wlałem odrobinę denaturatu i po chwili faktycznie niebieski osad pojawił się w zlewce. Trzeba to potem przemyć wodą, osuszyć i mamy benzoesan :) Teraz w wolnej chwili zrobię z kwasem salicylowym 8) Ciekawe, jak w tym wypadku wyjdzie. Jak zrobię - opiszę. Octan już robiłem dawno temu: CuO + 2CH3COOH --> (CH3COOH)2Cu + H2O...

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

28 gru 2006, o 14:28
@MODERATOR

Jesśli to rzeczywiście benzoesan miedzi, to nie sądzę żeby powstał on z bitrexu, oni to dodają w ilości kilkunastu ppm, chyba że o czymś nei wiem..

28 gru 2006, o 15:10
**

Jakby nie patrzeć - osadu tego nie ma sporej ilości... ale niebieska barwa denaturatu pozostaje, smród spirytusu też, więc pada na Bitrex. Może konserwanty? Ale wątpię, żeby dawali to do denaturatu... raczej wychodzi benzoesan miedzi. Poza tym miedź jest dwuwartościowa, więc dwie reszty benzoesowe przyłączy.

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

28 gru 2006, o 15:48
**

Doczytałem również o pirydynie, innym skażalniku denaturatu. Wnioskując z jej budowy, wątpię, żeby to ona złączyła się z miedzią, dając niebieski osad. Stawiam na Bitrex. Może ktoś bardziej wtajemniczony w chemię... powiedzmy analityczną, nam pomoże? Zachęcam do dyskusji :wink:

Pozdrawiam Alchemik

/sativ/ Sądząc z ilości osadu z fotki jest to... CuSO4 :wink: Bitrex jest dodawany w ilosciach paru ppm, ogólnie skażalniki i barwniki stanową niecały 1% denatu.... CuSO4 jest typowo jonowym związkiem, rozp. w H2O- ok. 200g/l, nie chce mi sie szukać w tablicach (tutaj zadanie dla chetnych :wink: ), rozp. w EtOH, ale jest zapewne o wiele mniejsza. Dodanie etanolu znacznie zmniejsza rozpuszczalność, co powoduje wytrącenie CuSO4 nie w postaci krystalicznej, lecz bezpostaciowej. A szaroniebieska barwa z foto- jak widać nie do konca uwodniony :wink:

Obrazek

28 gru 2006, o 18:25
@MODERATOR

Alchemik - tak jak powiedział sativ - skażalników jest szeroka gama ale jest ich stosunkowo niewiele w roztworze (choćby wspomniane pare ppm bitrexu, nie wiem czy się orientujesz jaki to jest rząd wielkości? ppm - jedna cząsteczka na milion) i nie mozliwe zeby tyle tego osadu powstało.. W ogóle my tu cały zcas dywagujemy a autorowi nie chce się sprawdzić podstawowych rzeczy - w czym rozpuszcza się osad (woda czy rozp. organiczne), czy się rozkłada w pewnej temp (jesli to rzeczywiscie CuSO4, a na to chyba wychodzi, to się odwodni czyli bedzie białe) itd.

/sativ/ CuSO4 nie rozpuszcza się w EtOH, dla pewności sprawdziłem w tablicach.. :wink:

28 gru 2006, o 22:14
**

Dziękuję za zwrócenie uwagi. I dziękuję za wyjaśnienia dotyczące tego problemu. Ile to jest ppm, to akurat wiem :) Myślę, że dzięki temu również autor się zastanowił :D Tak więc kolejna porcja pomysłów na uzyskiwanie benzoesanu miedzi czeka na mnie pod kołderką :D
jaozyrys i sativ -- w końcu dłużej w tym "siedzicie" i znacie się po prostu lepiej - jeszcze raz dzięki za pomoc :wink:

Pozdrawiam Alchemik

P.S. Bitrex... niby tylko ppm, a gorzko w gębie aż do świtu... FUJ !!

/sativ/Benzoesan miedzi- po prostu BNa+ rozp. sól Cu :wink: I nie ma co pod kołderką sie bawić :wink: (bez skojarzeń) ( i oczywiscie tylko wtedy jeśli jest nierozp. w rozpuszczalniku w jakim będziesz pracować, a NaX jest )

Obrazek

29 gru 2006, o 00:07
A może to CuSO4? Bo skoro CuSO4 nie rozpuszcza się w etanolu, a woda tak to może wytrącił się CuSO4 tylko w postaci osadu.
Może wiecie o co mi chodzi :?

Pozdrawiam
chemik grus

5 sty 2007, o 21:01
**

Przecież już nam odpowiedzieli na to pytanie, co to jest... :oops:

Pozdrawiam Alchemik

P.S. Przy okazji wreszcie pojąłem wytrącanie niektórych subst. organicznych z EtOH, np. mojego ulubionego kwasu salicylowego :D

Obrazek

5 sty 2007, o 21:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]