Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
zatrucie ???? 
Autor Wiadomość
@MODERATOR

Chyba sam sobie odpowiem na pytanie. W ksiazce Sekowskiego pt. "Fotochemia domowa" Jest opisane odkrycie Daguerre'a, ktory zauwazyl, ze naswietlone plytki pokryte jodkiem srebra, w pomieszczeniu z rtecia, absorbuja ja pokrywajac sie taka metaliczna powloka. Aby wykryc rtec nalezy wiec postawic w danym pomieszczeniu plytke z naswietlonym halogenkiem srebra (np. chlorkiem). Jezeli pokryje sie ona rtecia, to znaczy, ze w pomieszeniu tym byly wlasnie pary rteci. Jest to metoda dosyc prosta, ale nie wiem czy zadziala przy malych stezeniach rteci.

5 cze 2007, o 14:24
@MODERATOR

Cytuj:
Sposobów wykrywania par rtęci w powietrzu jest sporo i można by poświęcić temu osobny artykuł. W największym skrócie: najmniej dokładny, ale prosty i szeroko stosowany jeszcze w ubiegłym wieku wykorzystuje cienkie blaszki złota zawieszone w podejrzanym pomieszczeniu. Wiemy z fizyki, że cząsteczki gazu są bez przerwy w szaleńczym ruchu i często zderzają się ze wszystkim, co znajdzie się na ich drodze; atomy rtęci lądują więc i na blaszkach. Tworzą tam amalgamat o barwie srebrzystej, wyraźnie odbiegającej od naturalnej barwy złota. Takie zmiany koloru złotych blaszek były w wytwórniach termometrów sygnałem, że dzieje się coś złego. Także złote obrączki na palcach pracowników, które nagle stawały się srebrzyste, były groźnym ostrzeżeniem. Dokładniejszym urządzeniem wykorzystywanym do wykrywania par rtęci są rurki wypełnione porowatą krzemionką impregnowaną solami złota. Rtęć wydziela się w nich w postaci barwnego koloidu (mniej szlachetna rtęć zastępuje jony złota i wytwarza Au0). Przez rurki przepompowuje się mierzoną ilość powietrza i z długości powstałej barwnej kolumny można oszacować zawartość rtęci w badanym powietrzu. Precyzyjne metody opierają się na przepuszczaniu zmierzonej ilości powietrza przez płuczki lub kolumny z roztworami pochłaniającymi rtęć i przetwarzaniu jej w koncentraty łatwe do zbadania ilościowego. Te urządzenia bywają też nazywane "pułapkami" rtęci. Inny sposób to analiza widmowa. Atomy rtęci w powietrzu absorbują światło nadfioletowe w charakterystyczny sposób, w postaci ostrych linii widocznych w widmie. Jeżeli naświetlimy badane powietrze światłem lampy rtęciowej, która właśnie takie długości fal emituje, zaobserwujemy absorpcję w nadfiolecie, którą można precyzyjnie zmierzyć. Ta metoda jest jednak mało selektywna i podatna na zakłócenia. W nadfiolecie leżą również pasma absorpcyjne mnóstwa związków organicznych, których pełno w życiu codziennym.

Prof. dr hab. ZBIGNIEW PAWEŁ ZAGÓRSKI pracuje w Instytucie Chemii i Techniki Jądrowej w Warszawie.

http://archiwum.wiz.pl/2000/00110600.asp

w skrocie kup sobie zloty krzyzk i go nos zawsze ze soba - jak zacznie robic sie srebrny to znaczy ze czas najwyzszy wynosc sie z tamtad ;)

5 cze 2007, o 17:40

o znalazl sie ;))) jakos mi ten watek uciekl (chyba te paskudne ciasteczka i dziwne adresy forum bokiem wychodza) dzieki za odswiezenie :) bo temat mnie zaciekawil. Cos tam prubuje przygotowac konkretnego ale brakuej mi troche danych (no i wiedzy w pewnych dziedzinach)i byc moze po swietach dopisze reszte :)

Co do teoretycznej porawnosci to powiedzialbym ze raczej teorii nie zawieraja zadnej poza pewnymi danymi do dalszej dyskusji ;).

rozumie ze te rozlane setki kilogramow rteci i inchalacje to tylko taka LP dla zobrazowania swych pogladow ;) Aczkolwiek czytajac ostatni post odnosze nieodparte wrazenie iz ktos wlozyl w moje usta cos nie mojego a do buzi nie daje sobie wkladac nic dziwnego no moze poza termometrem i to tylko rteciowym klasycznym ;) Poniewaz niewypada dyskutowac z pelnymi ustami to moge tylko zachecic do dokladniejszego czytania postów a w szczegolnosci konkluzji. A co do demonizowania czy bagatelizowania to raczje zaryzykowalbym stwierdzenei iz jest to wysoce indywidualna ocena spowodowana czynnikami subiektywnymi ;)

Na chwile obecna jako generalny wniosek (byc moze mylnie wyciagniety ale coz bladzic jest rzecza userska) mozna stwierdzic iz
- na dane literaturowe trzeba powolywac sie po zapoznaiu sie z komentarzem do nich, dane typu ld50 czy inne czasy ekspozycji stezenia dopuszczalne itp itd sa owszem cos warte ale tylko i wylacznie jako statystyczne gadzety przydatne przy szacowaniiu projektowaniu itp itd no i do narzekania, straszenia i podneicania sie superniskimi ich wielkosciami.

- na postawie postu lekko spankowanego usera nie mozna i nie nalezy nigdy upewniac go w przekoaniu ze nic sie nei stalo skoro z samego opisu sprawa wyglada dziwnie a panka jest spora. Moim skromnym nic nie znaczacym zdaneim jesli ktokolwiek ma jakiekolwiek watpliwosci odnosnie wlasnego zdrowia to jedynym czlowiekim ktory moze je rozwiac jest specjalista i to na dodatek live a nie na forum. Moze jest to demonizowanie (chmmm wreszcie zostalem demonem !!!! extra !!!! no troche szkoda ze nie demonem sex'a ale coz jakie forum taki demon ;)

Moze pozornie troche poza konkretnym przykladem postotworcy ale tak naprawde jak najbardzie w temacie slow kilka o tej rteci i ld50 i innych cudach statystycznych dla tych co im sie do konca czytac nie chcialo :)

Nikt nie neguje wartosci podanych w literturze toksykologicznej czy tez zwiazanej z bezpieczenstwem pracy czy szacowaniem ryzyka, czy tez doswiadczen wlasnych zwiazanych z inchalacjami. Ale warto zauwazyc iz te dane same w sobei niewiele znacza, nie odniesione do konkretnego przypadku w konkretbym miejscu. Przed podniecaneim sie czy stezenei jest duze czy male warto ponownie sobie przypomneic ze sa to tylko obrazowe cyferki, ktore trzeba odniesc do rzeczywistosci.
Zreszta najwiekszy problem jest z przeniesieneim teorii na praktyke postepowania/doradztwa/dzialania. Od razu krzyk teoria bleeeeeee. A to wlasnei praktyka a nie teoria bo wiekszosc jak cyferki zobaczy to od razu teorie wietrzy jak kaczka ubeka wyczowa na kilometr, wroga nameirza i zwalcza :)
Wezmy ten przyklad rteci, nie bede ponownie powielal danych podanych w linkach cyz dosteppnych bez problemu przez google ale pozwoel sobie podac pewne przeslanki i zaproponowac strasznie demoniczne rozwiazanie.
A wiec bez cytowania mozna pokrotce powiedziec iz tlo rteciowe jest silnie zlaezne od lokalizacji geograficznej, infrastruktory przemyslowej w tej lokalizacji i kilku bardziej egzotycznych czynnikow (co nie znaczy ze czasami o wiele waznijszych). To samo malutkie nieszkodliwe zgodne z normami stezenie moze wraz z tlem i indywidualnymi nawykami (np zywieniowymu) powodowac zagrozenia. I znowu niech ktos nie mysli ze bedzie to natychmiastowa smeirc w konwulsjach prze zademonizowanie, czy tez jakeis straszen objawy czy cierpienia ;) :) :)
Po prostu przekroczono organizm to wydali i jaksie ekspozycha nei bedzie powtarzala bedzie bez sladow.
Tak naprawde o jakims zagrozeniu zdrowia moze raczej mowic specjalista ktory jest zorientowany w swym rejonei dzialania, wie jakie tam wystepuja zagrozenia i czego mozna sie psodziewac.

Historia toksykologii wielokrotnie pokazuje iz glowna przyczyna zaburzen zdrowia czy tez smeirci albo co gorsza zmian zwiazanych z nastepnymi pokoleniami jest przekonanie o nidszkodliwosci, neiznajomosc caloksztaltu zagadneinia, slepa wiara/niewiara w cyferki bez ich krytycznej interpretacji. Ja po jakims czsie interesowania sie pewnymi zagadneiniami moge powiedziec tylko tyle ze niewiedza ma jest przeogromna a czarna dziura przy niej to pikus.
I dlatego uzywalem trybu warunkowego lub zachecalem do kontaktu z lekarzem.

A czy to bylo kilka kropelek rteci o srednicy 0.2 mm no coz to wie tylko jedna osoba. Natomiast dyskusja powinna sie przyczynic do szerszego pogladu na calosc i zrozumienia ze nei ma odpowiedz tak/nie. No kazda z odpowiedzi bedzie barczona sporym bledem z powodu skaposci informacji.

Dobrym zwyczajem jest nie wyciaganei zbyt daleko idacych wnioskow w przypadku braku wystarczjacych informacji. Wydaje mi sie iz gdy chodzi o przypadek watpliwosci kogos odnosnie wlasnego zdrowia to odpowiedz idz do lekaraz a nie wierz w odpowiedzi na forum jest jak najbardziej prawidlowa, a na pewno bardziej prawidlowa niz udowadnianie iz nic ci nie jest to tylko demony podswiadomosci i demony na forum grasuja ;)
Tym bardziej iz kilkugodzinna zabawa z odczynnikami bez jakichkolwiek zabezpieczen jest taka skromna przeslanka sama w sobie za tym aby zadbac o zdrowie walsne ;)

Na koniec proste obrazowy przyklad :
jeden wypije sere spirytusu powacha ogorca i powie ze dopiero sie rozgrzewa, inny wypije 50 wodki i umeira przez dni kilka, a jeszcze inny obali fioletka czknie i pojdzie po nastepna buteleczke smakolyka i robi tak od lat.I zadajmy teraz pytanie czy fioletek hest bezpieczny i czy wypicie malki fiiletka w krzakach jest zdrowe ?
Wg smakosza fioletka jak najbardziej i nikomu nieszkodzi czego on i jego przyjaciele sa przykladem. Wg inngo jest zupelnei inaczej. A prawde powie sekcja zwlok l) Czgo nikomu nie zyczac koncze i ide demonizowac lodoweczke bo mi w brzuszku burczy od tej zdrowej rteci com se ja lyknol na poratowanei zdrowia bo podobno wszystko zwalcza i na nic nie szkodzi :)

5 cze 2007, o 18:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2