Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
skad wziasc grafit? 
Autor Wiadomość

może to i racja ale bez przesady aż taki początkujący to ją nie jestem etap saletry z cukrem i karmelka mam już dawno za sobą. a ten pomysł z tym grafitem znalazłem na jakimś forum gdzie był dość obszernie opisany.

5 lis 2007, o 10:06
@ADMINISTRATOR

Chcesz grafit... Poszukaj na necie lub w sklepach szczotki do silnikow komutatorowych.

Pozdro
Tchemik

5 lis 2007, o 13:32

Chcesz grafit... Poszukaj na necie lub w sklepach szczotki do silnikow komutatorowych.

Pozdro
Tchemik

ale czy przypadkiem szczotki do silników nie są że stopu grafitu i miedzi??
Myslalem o tym rdzeniu z bateri np R20 ale nie wiem czy to jest węgiel czy grafit.

5 lis 2007, o 14:07

Mam pytanie: Czy salmiak jako elektrolit z baterii nadaje się do czegoś czy jest zanieczyszczony?

5 lis 2007, o 14:09

Z baterii to jest grafit.

Mam pytanie: Czy salmiak jako elektrolit z baterii nadaje się do czegoś czy jest zanieczyszczony?

salmiak (NH 4 Cl) może być źródłem wodorotlenku amonu i gazowego amoniaku.

5 lis 2007, o 15:23

Na wikipedii pisze że to jest biały proszek, a jak rozbierałem baterię, to był czarny proszek, który bardzo brudziła ręce.

5 lis 2007, o 16:16

kamil112 napisał(a):
salmiak (NH 4 Cl) może być źródłem wodorotlenku amonu i gazowego amoniaku.

Samo pytanie już jest mało logiczne bo jakby nie było jest to ten sam związek, który w zasadzie nie istnieje bo NIE ma czegoś takiego jak : "WODOROTLENEK AMONU". Równie dobrze można napisać, że może być źródłem chlorowodoru ale mniejsza z tym...

rumcajs napisał(a):
Ale czy on jest wystarczająco czysty?
Na wikipedii pisze że to jest biały proszek, a jak rozbierałem baterię, to był czarny proszek, który bardzo brudziła ręce.

Nie jest wystarczająco czysty, niestety jest jak ch.. zanieczyszczony tlenkiem manganu(IV), który jak opisałeś brudzi ręcę. Możesz z niego zrobić raczej "mini" lokomotywe (jak nie wiesz o co chodzi to poczytaj sobie). Bo świec dymnych nie polecam :twisted:

Obrazek

Obrazek

5 lis 2007, o 16:39
@MODERATOR

ja do prochu na mała skalę polecam węgielki do fajki wodnej ;) Jest to dośc drobny pył prasowany (bez żadnych klejów), łatwo rozdrobnić . Powiecie że jest to nieopłacalne - owszem, ale za 7zł węgla starczy na ok. pół kilo prochu co dla wielu jest ceną akceptowalną

5 lis 2007, o 21:19

Bez OT. ma ktoś jakieś inwencje (zgodnie z tematem)
grafit w płytkach 5x10cm pręty, itp??
Na elektrody np??

5 lis 2007, o 21:50

Ja używałem grafitu z baterii jako elektrody przy elektrolizie, bo nie reagował z chlorem.

Spróbuj naostrzyć ołówek (zwykły szkolny) z dwóch stron i podepnij do napięcia stałego (akumulator tylko uważaj żeby się kwas nie zagotował jak będzie duże natężenie, ewentualnie do mocniejszego zasilacza) ten grafit. Wtedy przepływający prąd podgrzeje grafit i zacznie z ołówka lecieć dym.

hardcorowe zastosowanie grafitu: jak masz elektrownię jądrową to grafitu możesz użyć jako moderatora :lol: :twisted: :twisted:

5 lis 2007, o 23:20

Mi raczej chodziło skąd go wziąć o podanych wymiarach. Co z niego zrobić to wiem, myślałem że ktoś mi poleci genialne nieznane źródło taniego grafitu. Ale chyba takiego nie ma...

6 lis 2007, o 21:38
**

tutaj masz linka http://www.chemik.aip.pl/ kilogram jedynie 10 zł. A tak w ogóle to pozostają tylko żródła przemysłowe gdzie jest wykorzystywany na wszelkiefgo rodzaju elektrody, ewentualnie są w sprzedaży tygle grafitowe ale to już wydatek 10-300 zł w zależności od wielkości np tutaj http://www.pat.net.pl/narzedzia.php?cat ... gle&id=435.

8 lis 2007, o 14:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2