|  |  |
 | blady napisał(a): tak tylko ze te ogniwa mają sprawność 50%  to znaczy że z jednej strony np odbiorą 50W a z drugiej która jest 3mm dalej oddają 100W - i musisz to odebrać bo inaczej całe ogniwo będzie się grzać. Miedzy obiema stronami wystąpi różnica około 60 stopni C - pod warunkiem że odbierzesz te 100W . I teraz jest taki problem :"jak odebrać z ceramicznej powierzchni 5x5cm 100W tak aby temp. powierzchni nie przekroczyła 50 stopni C" Trzeba mieć z drugiej strony założony blok wodny z procesora - i to wydajny. No i teraz łatwo sobie policzyć : Jeżeli strona gorąca będzie miała 40 stopni C to odejmujemy od tego 60 stopni i wychodzi temp -20 na stronie chłodzącej. |  |
 |  |  |
Kto ci takich bzdur o sprawności naopowiadał? Nieźle sie ubwawiłem z twojego uzasadnienia.
Twierdzisz że ogniwo jak z jednej bierze to 50W to z drógiej daje 100W i to świadczy że ma 50%. A ja całe życie myślałem ze
Sprawność to miara zdolności urządzenia do przekształcania jednej postaci energii w inną.
Ogniwo peltiera to tak zwana pompa cieplna, przepompowje energię z jejdnej strony okładki na drugą. Sprawność to w tym przypadku sprawność z jaką urządzenie zamienia prąd stały na zdolności przepompowywania energii.
Nie trzeba sie wcale mocno starać żeby odebrać z ciepłej strony energię, jeżeli chcemy chłodzić, ogniwo także sprawdza się jako grzałka. Pozatym ogniwa nie są pokryte ceramiczną lecz aluminiową powierzchnią a to co wygląda jak ceramika to jest farba zabezpieczająca przed korozją. Wystarczy wziąść położyć na zmoczonej metalowej powierzchni, na to też woda, puszka z piwem i chłodzimy, podłanczamy napięcie w zależności od mocy ogniwa.
A do chłodzenia polecam lód + sól kuchenna, chłodzi do temp 3,5'C (idealna do spożycia) w około 5min puszke piwa lub 6-cio pak.