Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Chemiczne (lub nie) chlodzenie napojow. 
Autor Wiadomość
Tak jako ciekawostkę: dodawanie do NaHCO3 octu schładza roztwór do dość niskich temp. na szklance skrapla się para wodna. Tylko trzeba powoli dolewać bo może nieźle się wzburzyć

13 cze 2006, o 14:26

A mieszanina NH4NO3 z wodą jest w amatorskich warunkach również dobra.. casami jej używam gdy u dziadka jestem (na wsi :PP :) a mam ochote na ziemną Colę :))

I tu się z tobą zgodzę :) ja też tak robię u wujka na wsi :D azotan amonu do wody i pyk :D wsadzasz sobie picie i za parę minut masz zimne :) polecam ;)
Tylko,że nie mieszanina..tylko roztwór NH4NO3 ..

13 cze 2006, o 14:29

kliksiu napisał(a):
A mieszanina NH4NO3 z wodą jest w amatorskich warunkach również dobra.. casami jej używam gdy u dziadka jestem (na wsi :PP :) a mam ochote na ziemną Colę :))

I tu się z tobą zgodzę :) ja też tak robię u wujka na wsi :D azotan amonu do wody i pyk :D wsadzasz sobie picie i za parę minut masz zimne :) polecam ;)
Tylko,że nie mieszanina..tylko roztwór NH4NO3 ..

A tu sie z tobą niezgodzę :)) Bedąc u dziadka ktory ma Duzo NH4NO3 bo uzywa go do nawozenia swych licznych pol moge sobie pozwolic na mieszaninę gdyz robie roztwor przezycony aby w moemencie gdy juz zaczyna mi sie roztwor ocieplac zamieszac to co zostalo na dole i zwno miec sio zimne ...
wiec nieucz ojca dzieci robic :))

na 666 postach koncze pisanie siana :))

13 cze 2006, o 15:33

Hmmm kiedyś doświadczyłem na własnych rękach że mieszając KNO3 + H2O tworzy się reakcja w której woda robi się zimna, przy większym Cp KNO3 nawet szron bedzie na ściankach.

24 lip 2006, o 00:04
@MODERATOR

działanie podobne do azotanu amonu, :roll: , w końcu i to i to nawóz :wink:

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

24 lip 2006, o 00:37
**

no to jak sypiemy AA do piwa ?? !! :cry: :cry:

24 lip 2006, o 11:33
**

robisz rr nasycony NH4NO3 w misce potem wrzucasz piwa do miski albo co tam chcesz i się chłodzi

ale mam jeszcze inny patent

bierzesz miske i napełniasz wodą z solą (rr nasycony) wkladasz do niej piwa.
następnie umieszczasz tą miske w innej misce a r-rem nasyconym NH4NO3
tak, aby się nie przelewało do miski z wodą i solą.
woda z solą się chłodzi od azotanu amonu a sól trzyma zimno napewno się schłodzi.

pozdro

24 lip 2006, o 14:27
**

te twoje patenty to będą miały niewiele wiekszą wydajność niż włożenie do zamrażalnika. to już lepiej wsadzić piwo do zimnej wody.bo niema zabawy z chemikaliami. :roll: .albo owinąć w mokrą szmatę. schłodzi sie szybciej...

24 lip 2006, o 18:51
@MODERATOR

te patenty mają zastosowanie tylko w lesie/ vel daleko od domu, gdzie nie ma zamrażarki/lodówki. Poza tym w lasach na pewno znalazłby się jakiś zimny strumień czy coś takiego. Ale jeżeli komuś nie chce się ciągle latać do lodówki to najlepszym wyjsciem jest amonówa...

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

24 lip 2006, o 19:26

do plecaka torbę amonówki i można chłodzić w każdych warunkach. JA chciałem takie coś na wakacje skołować do pojemnika ze styropianu co służy za lodówke. Za chłodziwo służą tam zamrożone butelki z wodą, ale jak sie rozmroża to w lodówce cieplej niż po za nią. Popracuję nad uszczelnieniemi i lepszą mieszaniną chłodzącą, bo to sie przydaje. Wsypujesz do wody i myk po godzinie butelka na minusie.

7 sie 2006, o 14:38
*

tak tylko ze te ogniwa mają sprawność 50% :) to znaczy że z jednej strony np odbiorą 50W a z drugiej która jest 3mm dalej oddają 100W - i musisz to odebrać bo inaczej całe ogniwo będzie się grzać.
Miedzy obiema stronami wystąpi różnica około 60 stopni C - pod warunkiem że odbierzesz te 100W .
I teraz jest taki problem :"jak odebrać z ceramicznej powierzchni 5x5cm 100W tak aby temp. powierzchni nie przekroczyła 50 stopni C"
Trzeba mieć z drugiej strony założony blok wodny z procesora - i to wydajny.
No i teraz łatwo sobie policzyć :
Jeżeli strona gorąca będzie miała 40 stopni C to odejmujemy od tego 60 stopni i wychodzi temp -20 na stronie chłodzącej.

Kto ci takich bzdur o sprawności naopowiadał? Nieźle sie ubwawiłem z twojego uzasadnienia.

Twierdzisz że ogniwo jak z jednej bierze to 50W to z drógiej daje 100W i to świadczy że ma 50%. A ja całe życie myślałem ze
Sprawność to miara zdolności urządzenia do przekształcania jednej postaci energii w inną.

Ogniwo peltiera to tak zwana pompa cieplna, przepompowje energię z jejdnej strony okładki na drugą. Sprawność to w tym przypadku sprawność z jaką urządzenie zamienia prąd stały na zdolności przepompowywania energii.

Nie trzeba sie wcale mocno starać żeby odebrać z ciepłej strony energię, jeżeli chcemy chłodzić, ogniwo także sprawdza się jako grzałka. Pozatym ogniwa nie są pokryte ceramiczną lecz aluminiową powierzchnią a to co wygląda jak ceramika to jest farba zabezpieczająca przed korozją. Wystarczy wziąść położyć na zmoczonej metalowej powierzchni, na to też woda, puszka z piwem i chłodzimy, podłanczamy napięcie w zależności od mocy ogniwa.

A do chłodzenia polecam lód + sól kuchenna, chłodzi do temp 3,5'C (idealna do spożycia) w około 5min puszke piwa lub 6-cio pak.

18 sie 2006, o 07:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2