Dołączył(a): 21 maja 2006, o 12:53 Posty: 497 Lokalizacja: Pułtusk/Warszawa
lakier capon [galwanotechnika domowa]
Ostantnio czytając książkę Sękowskiego "Galwanotechnika domowa" znalazłem przepis na lakier capon. Są podane przepisy -
1.
-aceton 33 g.
-octan amylowy 33g.
-octan butylowy 33g.
-celuloid
2.
-rozpuszczalnik "Nitro"
-celuloid
w dalszej częsci napisane jest że "nitro" to mieszanina składników acetonu, octanu amylowego, octanu butylowego. A z tego co wyczytałem na butelce od rozpuszczalnika "nitro" to że zawiera toluen.
I teraz pytanie czy "nitro" zawiera octany i aceton + toluen czy zawiera sam toluen, a sam skład tego rozpuszczalnika zmienił się przez te parędzięsiąt lat...
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19 Posty: 1039 Lokalizacja: Warszawa
spokałem kiedyś rozpuszczalnik o podobnym składzie taki w butelkach szklanych czerwona nalepka z napisem rozpuszczalnik nitro poszukaj takiego czegoś moze o to Ci chodzi.
2 lis 2006, o 17:21
Sędzisław
Dołączył(a): 9 mar 2006, o 13:13 Posty: 234 Lokalizacja: Wrocław
Lakier capon (w oryginale Zapponlack) to roztwór nitrocelulozy (lakierniczej he he ok 12% N) w mieszaninie octanu etylu, butylu, czasem acetonu i butanolu. Jako rozcieńczalnik dodawany jest toluen oraz plastyfikatory np DOP lub DBP. Nie było nigdy żadnej umowy międzynarodowej, która narzucałaby skład lakieru i rozpuszczalnika. Dlatego każdy producent robi to i z tego, co opłaca mu się sprzedawać. Byle się do malowania nadawało.
3 lis 2006, o 15:47
$13rg1ej
@MODERATOR
wiem że to lakier capon to lakier nitrocelulozowy ale ten o którym pisze czyli ten wg. pana sękowskiego robi się z rozpuszczalnika nitro o konkretnym składzie i celluloidu z błon fotograficznych.
Dołączył(a): 9 mar 2006, o 13:13 Posty: 234 Lokalizacja: Wrocław
Zapomnij Celuloidu już od pół wieku nie używa się jako podłoża do filmów. Czyli raczej nie odtworzysz receptury Sękowskiego, a celuloid z pingpongów (o ile nadal są celuloidowe) jest inaczej plastyfikowany.
4 lis 2006, o 17:59
$13rg1ej
@MODERATOR
ma się trochę zapasu starych klisz w domu więc nie mam problemu;]
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 28 gości