Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Długosc pomiaru temperatury termometrem tręciowym 
Autor Wiadomość
Post Długosc pomiaru temperatury termometrem tręciowym
Jak w temacie.
Chodzi mi o tzw. naukowe podejście i analizę.
Mierzy się 3-5 minut - co się dzieje z rtęcia, gdy mierzenie trwa dalej? Przecież dalej się podnosi(do pewnej granicy), więc dlaczego niektórzy twierdzą, że można trzymac i 20 minut i wynik i tak będzie taki, jak po 5 minutach.
Mój lekarz twierdzi,że mierzy się do 5', bo nie wiadomo, jak reaguje tręc, gdy trzyma się dłużej (może wpływ na to ma ciśnienie rt ęci?).A przecież czasami różnica kilku kresek ma duże znaczenie.
Jestem w tym temacie ignorantem, dlatego proszę Was o pomoc.
Pozdrawiam

3 gru 2006, o 15:13
@GROŹNY WOŹNY

A co niby miałoby się stać z rtęcią ?? Szukasz przyczyny nie tam gdzie trzeba, zostawmy rtęć w spokoju, to taki miły metal ;)
Zwróć uwagę na fakt iż organizm człowieka jako, że jest stałocieplny wytważa ciepło nonstop, ponieważ nonstop je traci. W wyniku tegojeżeli ograniczymy upływ ciepła np. przez założenie swetra, ograniczamy jego upływ z powierzchni.
A teraz spójż na mechanizm pomiaru temperatury:
wsadzasz termometr najczęściej pod pachę i tam go trzymasz, w ciągu tych 5 min temperatura wskazywana przez termometr osiągnie stan mniejwięcej zgodny z rzeczywistym bo termometr sięnagrzeje do temp. naszego ciała i taką będzie nam wskazywał. Jednak przy dłuższym stanie zaciśnięcia pachy twoja ręka działa jak w/w swetr i temperatura pod pachą zaczyna sobie rosnąć i zaczyna sięproces przeciwdziałający nadmiernemu przegrzaniu czyli wydzielanie potu majace za zadanie obniżyć temperaturę pod pachą. To tłumaczy również dlaczego człowiek pracujący w biurze przy komputerze musi używać dobrego antyperspirantu żeby jako tako wyglądać w pracy - bo nie wietrzy pach :lol: ;)
Myślę że wytłumaczyłem
Pozdrawiam
Szymon

3 gru 2006, o 15:54
Proszę, wytłumacz mi, dlaczego po zmierzeniu temperatury, rtęc sama nie opada, trzeba mocno(czasami bardzo) strzepnąc? I dlaczego termometr ten nie mierzy temperatury otoczenia? Przecież skoro mierzy gorączkę, to mniejszą temperaturę też powinien, więc rtęc powinna sama opaśc, a tak się dzieje tylko w nieznacznym zakresie. Więc może podobnie jest ze zbyt długim trzymaniem go pod pachą - rtęc zachowuje się wtedy inaczej?

Duże dzięki za pierwszą odpowiedź - nareszcie cos sensownego!

4 gru 2006, o 19:28
@ADMINISTRATOR

w termometrze rteciowym lekarsim wystepuje przewezenie u dolu kapilarki :) Inna sprawa jest np. w termometrze laboratoryjnym w ktorym owego przewazenia nie ma :)

4 gru 2006, o 19:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]