Witam!
Właśnie odwodniłem siarczan miedzi i rozpuściłem go w wodzie. Roztwór wlałem do denaturatu i wytrącił mi się dziwny osad który przesączyłem i osuszyłem. Pytanie teraz co to za osad?
Zdjęcie:
Załączniki:
Komentarz: Osad osad.jpg [ 60.84 KiB | Przeglądane 4186 razy ]
25 gru 2006, o 21:12
Alchemik
**
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37 Posty: 611 Lokalizacja: Średniowiecze
Nie jestem pewien, mi to wygląda na jakąś organiczną sól miedzi. Być może Twój osad wytrącił się w wyniku reakcji CuSO4 z zanieczyszczeniami zawartymi w denaturacie. Ja w moim mam jakiś Bitrex, ale nie robiłem takowych reakcji. Jest to benzoesan denatonium. Od niedawna figuruje w wykazie skażalników. Zresztą przejrzyj Internet.
Co do otrzymywania sprawdź w tablicach (moc k. benzoesowego i rozpuszczalność BCu) lub spróbuj w skali mikro.
_________________ Nie należy przesadzać z demokracją. Nie chciałbym podróżować statkiem, którego kurs byłby określany głosowaniem załogi, przy czym kucharz i chłopiec okrętowy mieliby takie samo prawo głosu jak kapitan i sternik. -- William Faulkner
27 gru 2006, o 12:21
chemik grus
dzięki kilo
Gwiazdkę mu
Ostatnio edytowano 28 gru 2006, o 11:58 przez chemik grus, łącznie edytowano 1 raz
27 gru 2006, o 15:41
Alchemik
**
Sam dziś sprawdziłem, dlatego przyznaję, że to jest benzoesan miedzi Dzięki za ciekawy pomysł
Pozdrawiam Alchemik
_________________ ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
27 gru 2006, o 19:35
chemik grus
Alchemik chodzi ci o ten sposób?
chemik grus napisał(a):
teraz pytanie 2: Czy istnieje benzoesan miedzi i czy otrzymam go dodając do: chlorku miedzi,benzoesan sodu?
Kod:
H2O CuCl+C6H5COONa---->NaCl+C6H5COOCu+H2O ?
czy o ten?
chemik grus napisał(a):
Witam! Właśnie odwodniłem siarczan miedzi i rozpuściłem go w wodzie. Roztwór wlałem do denaturatu i wytrącił mi się dziwny osad który przesączyłem i osuszyłem. Pytanie teraz co to za osad?
28 gru 2006, o 12:06
Alchemik
**
Ten drugi. Wziąłem siarczan(VI) miedzi(II) i zrobiłem niewielką ilość r-ru. Do tego wlałem odrobinę denaturatu i po chwili faktycznie niebieski osad pojawił się w zlewce. Trzeba to potem przemyć wodą, osuszyć i mamy benzoesan Teraz w wolnej chwili zrobię z kwasem salicylowym Ciekawe, jak w tym wypadku wyjdzie. Jak zrobię - opiszę. Octan już robiłem dawno temu: CuO + 2CH3COOH --> (CH3COOH)2Cu + H2O...
Pozdrawiam Alchemik
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
28 gru 2006, o 14:28
jaozyrys
@MODERATOR
Jesśli to rzeczywiście benzoesan miedzi, to nie sądzę żeby powstał on z bitrexu, oni to dodają w ilości kilkunastu ppm, chyba że o czymś nei wiem..
28 gru 2006, o 15:10
Alchemik
**
Jakby nie patrzeć - osadu tego nie ma sporej ilości... ale niebieska barwa denaturatu pozostaje, smród spirytusu też, więc pada na Bitrex. Może konserwanty? Ale wątpię, żeby dawali to do denaturatu... raczej wychodzi benzoesan miedzi. Poza tym miedź jest dwuwartościowa, więc dwie reszty benzoesowe przyłączy.
Pozdrawiam Alchemik
28 gru 2006, o 15:48
Alchemik
**
Doczytałem również o pirydynie, innym skażalniku denaturatu. Wnioskując z jej budowy, wątpię, żeby to ona złączyła się z miedzią, dając niebieski osad. Stawiam na Bitrex. Może ktoś bardziej wtajemniczony w chemię... powiedzmy analityczną, nam pomoże? Zachęcam do dyskusji
Pozdrawiam Alchemik
/sativ/ Sądząc z ilości osadu z fotki jest to... CuSO4 Bitrex jest dodawany w ilosciach paru ppm, ogólnie skażalniki i barwniki stanową niecały 1% denatu.... CuSO4 jest typowo jonowym związkiem, rozp. w H2O- ok. 200g/l, nie chce mi sie szukać w tablicach (tutaj zadanie dla chetnych ), rozp. w EtOH, ale jest zapewne o wiele mniejsza. Dodanie etanolu znacznie zmniejsza rozpuszczalność, co powoduje wytrącenie CuSO4 nie w postaci krystalicznej, lecz bezpostaciowej. A szaroniebieska barwa z foto- jak widać nie do konca uwodniony
28 gru 2006, o 18:25
jaozyrys
@MODERATOR
Alchemik - tak jak powiedział sativ - skażalników jest szeroka gama ale jest ich stosunkowo niewiele w roztworze (choćby wspomniane pare ppm bitrexu, nie wiem czy się orientujesz jaki to jest rząd wielkości? ppm - jedna cząsteczka na milion) i nie mozliwe zeby tyle tego osadu powstało.. W ogóle my tu cały zcas dywagujemy a autorowi nie chce się sprawdzić podstawowych rzeczy - w czym rozpuszcza się osad (woda czy rozp. organiczne), czy się rozkłada w pewnej temp (jesli to rzeczywiscie CuSO4, a na to chyba wychodzi, to się odwodni czyli bedzie białe) itd.
/sativ/ CuSO4 nie rozpuszcza się w EtOH, dla pewności sprawdziłem w tablicach..
28 gru 2006, o 22:14
Alchemik
**
Dziękuję za zwrócenie uwagi. I dziękuję za wyjaśnienia dotyczące tego problemu. Ile to jest ppm, to akurat wiem Myślę, że dzięki temu również autor się zastanowił Tak więc kolejna porcja pomysłów na uzyskiwanie benzoesanu miedzi czeka na mnie pod kołderką
jaozyrys i sativ -- w końcu dłużej w tym "siedzicie" i znacie się po prostu lepiej - jeszcze raz dzięki za pomoc
Pozdrawiam Alchemik
P.S. Bitrex... niby tylko ppm, a gorzko w gębie aż do świtu... FUJ
/sativ/Benzoesan miedzi- po prostu BNa+ rozp. sól Cu I nie ma co pod kołderką sie bawić (bez skojarzeń) ( i oczywiscie tylko wtedy jeśli jest nierozp. w rozpuszczalniku w jakim będziesz pracować, a NaX jest )
29 gru 2006, o 00:07
chemik grus
A może to CuSO4? Bo skoro CuSO4 nie rozpuszcza się w etanolu, a woda tak to może wytrącił się CuSO4 tylko w postaci osadu.
Może wiecie o co mi chodzi
Pozdrawiam
chemik grus
5 sty 2007, o 21:01
Alchemik
**
Przecież już nam odpowiedzieli na to pytanie, co to jest...
Pozdrawiam Alchemik
P.S. Przy okazji wreszcie pojąłem wytrącanie niektórych subst. organicznych z EtOH, np. mojego ulubionego kwasu salicylowego
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 38 gości