Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ] 
ŚWIECE DYMNE na kreta 
Autor Wiadomość

Post ŚWIECE DYMNE na kreta
Oturz rozchodzi mi sie o sklad mieszanki flary pisza tam ze w czasie spalania wydziela się dwutlenek siarki przydalo mi sie takie ale nie chce oczywiscie placic za takie g*wno wole sie pobawic miec swoje czy to moze byc pcz z przewaga siarki

http://allegro.pl/item156006905_swiece_ ... ejsze.html

Prosze odp o skalad mieszanki

POZDRO

11 sty 2007, o 20:58

Z kretem będzie po prostu czerwony dym [Na to powoduje]
Ale nie wiem w czym ten kret ci pomoże?
A jeśli chodzi o p.cz. to zwiększ ilość siarki kosztem węgla i będziesz miał ten twój dwutlenek siarki.. :roll:

11 sty 2007, o 21:18
**

Co do kreta to nie chodzi tu o NaOH tylko o takie zwierze :P Taka mała dygresja.

11 sty 2007, o 22:00

LoL... to nie jest kret jako srodek do przeczyszczania kibli! (ostatnio wymyslilem takie nowe konkretne zwierze KońKrecik:D)

no to chyba klasyczny karmelek z siarka wystarczy... nic innego mi nie przychodzi do glowy... o ile dobrze mysle swiece bedzie nalezalo wsadzac lontem do dolu aby dym wchodzil do korytarzy!

Alternatywne Forum Gitarowe - www.gitara-online.pl

11 sty 2007, o 23:00
**

Jako obrońca zwierząt mówię: STOP przemocy! Biedne kreciki :( :cry: :| Mieszanka pewnie standardowa, nakopci i gotowe. Ciekawe tylko ile się to w ziemi będzie utrzymywać...

Pozdrawiam Alchemik

P.S. Jak ktoś tego użyje na krety, to zrobię silniejsze i użyję na niego :twisted: :wink:

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

11 sty 2007, o 23:14
Jako obrońca zwierząt mówię: STOP przemocy! Biedne kreciki :( :cry: :| Mieszanka pewnie standardowa, nakopci i gotowe. Ciekawe tylko ile się to w ziemi będzie utrzymywać...

Pozdrawiam Alchemik

P.S. Jak ktoś tego użyje na krety, to zrobię silniejsze i użyję na niego :twisted: :wink:

W ziemi to sie dlugo utrzymuje... ja kiedys "anihilowalem" kreta swieca na cukrze z saletra z dodatkiem siarki i polopiryny :) biedny krecik...

11 sty 2007, o 23:18
Post odp.
STOP zabawami ze swiecami dymnymi na gryzonie !! ,to nie zabawki kazda zawiera okreslona ilośc srodka trującego tzw. Rodentycydu ktory wraz z dymem przenika wszedzie tam gdzie dym dociera, w tym celu ją przeznaczono a odpalanie dla zabawy nosi ryzyko zatrucia !!
Pozatym krety sa pozyteczne i miłe polecam łapanie i przenoszenie w teren niezamieszkały, istnieja pułapki wabiace nowoczesne oparte na feromonach gdzie kreta czy nornice złapiemy bez uszczerbku na zdrowiu zwierzaka,
kto widział dokladnie kreta wie jakie to sympatyczny pluszak :wink:
pozdro.
eko.

12 sty 2007, o 01:03
**

Tak ja widziałem chyba z dziesięć. Fajne futerkowce i pożyteczne - też prawda !! Maleńkie, ale bardzo fajne. Eko ?? a czy te rodentycydy nie skażają nam wód gruntowych ?? bo jeśli tak, to mamy kolejny powód do obrony przed tym świństwem...

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

12 sty 2007, o 09:11

Ja też się nie zgadzam! Uwielbiam kreciki. Tylko popatrz na jego słodki pyszczek! Ja słyszałem, że można krety itp wyganiać za pomocą białego szumu.
A tak btw. w szkole na mnie mówią krecik więc z twojego powodu się zaczynam bać chodzić ciasnymi korytarzami.

12 sty 2007, o 09:12

nom szkoda troche krecikow chcialem jeszcze dodac ze krety sa pod ochrona

12 sty 2007, o 14:51

Jeśli chodzi o zwierze to mój kumpel kiedyś mówił że jego ojciec karbidem je traktował..
No ale fakt - ja je próbuje łapać i gdzieś na jakieś pole dawać. Mam szczęście że nie mam ich dużo =]

12 sty 2007, o 19:11
**

U mnie wujek to łopatą traktuje krety. Ale ja z ojcem to olewamy, choć trochę wkurza jak później trzeba kosić :/

12 sty 2007, o 21:35
Post odp.
Alchemik napisał(a):
Eko ?? a czy te rodentycydy nie skażają nam wód gruntowych ?? bo jeśli tak, to mamy kolejny powód do obrony przed tym świństwem.

Po czasie substancja czynna ulega biodegradacji ,by nastąpiło skażenie wód lub gleby musiała by być znaczna ilosć a takiej w świecach nie ma :wink:
Stary ogrodniczy sposob z karbidem jest skuteczny na glebach lekkich i próchniczych w miare suchych, stosowanie na glebach mokrych mija się z celem ze wgl. na zbyt szybki rozkład karbidu.

I co ważne kretów,nornic nie zabijamy !!
pozdro.
eko

12 sty 2007, o 23:47

swego czasu miałem problem z kretami, nie pomagłąy żadne wynalazki, tpu butelki na kiju etc. Wieć narobiłem od groma świec dymnych o składzie :
35% S + 60%KNO3 + 5% kalafonii
Wsadziłem w każdą krecią dziure i odpaliłem, zabieg powtózyłem kilku krotnie w pewnym odstęnie czasowym (co kilka dni) i kretów się pozbyłem bez zabijania. Po prostu krerty jako zw. ryjące mają bardzo sprawny węch i taka ilość SO2 doprowadziła do opuszczenia niegościnnych korytarzy pod moją działką. szczerze, jeżeli chodzi o spulchnianie gleby wole dzdżownice :D

GG:3716505

13 sty 2007, o 00:35
Post odp.
Nie chodzi o spulchnianie gleby od tego jest wekurtylator,areator lub inne narzedzia ogrodnicze !! pozatym odstraszanie za pomoca SO2 uwazam za pomysl nie przemyslany do konca !! Zw. siarki w tym SO2 silnie zakwaszaja glebe i jesli stosujemy na glebie trawiastej pogarszamy warunki wzrostu i rozwoju traw które wymagaja gleb zasadowych !!
Przy trawnikach niedopuszczalne jest zakwaszanie gleby które przyczynia sie do wzrostu mchu grzybow i wszelkich chwastow !!
Jdeą ochrony kreta czy nornicy nie jest uznawanie jako spulchniaczy gleby to jest błedne myslenie !!
Własnie one sa na ostatnim stopniu w łancuchu ekologicznym powodujac swoim istnieniem likwidacje owadow w postaci larw lub w formie przetrwalnikowej ,każdy kret czy nornica zjada tyle szkodników w kazdej formie w ciagu dnia ile sam waży X4,pozatym korytarze ktore kopie sa długości ok. 300m tyle potrafi wykopac to małe zwierzatko w ciągu doby szukając pozywienia ,bez kreta czy nornicy zmienimy łancuch pokarmowy ktory istnieje .
pozdro.
eko.

13 sty 2007, o 04:12
**

Nic dodać, nic ując, Eko. Wszystko zostało stworzone, by żyło i utrzymywało jakąś rónowagę w przyrodzie. Tylko głupi gatunek Homo sapiens sapiens - jeśli nie myśli - zaburza tę równowagę.

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

13 sty 2007, o 10:11

ano... ja osobiscie proponuje lulapki o ktorych mowi eko! one naprawde dzialaja! faktem jest ze SO2 zakwasi lekko glebe co wie kazdy uczen gim ;)

ratuj drzewo zabij bobra... jest taka rosyjska akcja bo bobry sieje najwieksze spustoszenie zmieniajac ekosystemy po czlowieku!

Alternatywne Forum Gitarowe - www.gitara-online.pl

13 sty 2007, o 21:20
**

Co do bobrów to pianie z nimi. Ja jak jechałem na wieś sobie :P to na długości 100m w rowie wszystkie krzaki i drzewka zcięte przez bobry ścięte :P

14 sty 2007, o 10:37

Myślę, że nawet ekologia ma swoje granice i w wypłaszaniu bardzo uciążliwych "gości" na działkach nie ma nic niewłaściwego, oczywiście jeśli robi się to z głową. W przypadku świec wydzielających SO2 trzeba powiedzieć, że jest to jedna z bardziej humanitarnych i ekologicznych metod: zwierzali po prostu się przeniosą a SO2 będzie zaabsorbowany przez glebę, wchłonięty przez rośliny i wszystko. Gorzej, jeśli ktoś zdecyduje się na użycie bardziej radykalnych środków np. fosforek cynku, który hydrolizując powoli wydziela toksyczny PH3. Kiedyś spotkałem się ze świecami zawierającymi mieszaninę Ca3(PO4)2, węgla i KCLO3, po których podpaleniu również wydzielał się PH3. Pan z ogrodniczego mówił mi, że krety znikały, ale nigdy nie widział, żeby jakiś zdążył wyjść spod ziemi...

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

14 sty 2007, o 12:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]