Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Antybiotyki plus alkohol. 
Autor Wiadomość

Post Antybiotyki plus alkohol.
Ile utrzymuje się w organizmie antybiotyk od odstawienia tabletek?
Bo mam wiejską potupankę tzw.studniówkę i Wiecie :D a jestem teraz na antybiotyku i interesuje mnie jakbym odstawił teraz leki to czy do jutro by mi z organizmu się "ulotniły".

Z góry dzięki za odpowiedzi.

pozdro.

Ostatnio edytowano 2 lut 2007, o 20:06 przez #snajper#, łącznie edytowano 1 raz

2 lut 2007, o 19:50
@MODERATOR

antybiotiki jak wiesz zle dzialaja na watrobe tak samo jak etanol
stad nie stosuje sie ich wraz z alko

tak samo nie stosuje sie alko z antybiotykami - bo antybiotyki wtedyw olniej dzialaja

przerywanie kuracji antybiotykowej jest bezsensu - bo pozniej nie doleczysz jakiejs choroby i dostaniesz powiklan - z tym juz nie ma zartow

studnioke jakos da sie przezyc bez alko - zreszta... pic zawsze mozna czy z antybiotykami czy tez bez

jak bys podalnazwe antybiotyku i sklad to predzej otrzymal byc wiadomosc kiedy juz go nie ebdzie w organizmie

ale mozesz powiedzec jeszcze co ile go stosujesz ? - ja bym dal tak ze 2 razy czas co ile przyjmujesz dawke = czasowi kiedy juz go nie powinno byc

ogolnie - ja bym tam sie nie przejmowal antybiotykami jak mbym "musial" pic :)

a jak sie boisz ze przez antybiotyki bedziesz mogl mniej - to coz... predzej ebdziesz mogl miej jak odstawisz i organizm bedzie oslabiony przez walke z zarazkami (zreszta podczas przyjmowania antybiotykow jest tez przez niego oslabiony)

imho. glupota odstawiac i pic na umor - coz.. na studniowce trzeba sie dobrze bawic, a nie nic nie pamietac

2 lut 2007, o 20:06

Antybiotyk biorę 2x dziennie no i mi zostało 2 do końca,a czuje się dobrze :D

Antybiotyków nie polecam brać z alkoholem bo to może się źle skończyć,miałem już taki wypadek jak byłem młody i głupi :cry:

Podaje nazwę antybiotyku choć nie wiem do czego się przyda:Forcid 1000,jedna tabletka zawiera 875mg.amoksycyliny i 125mg kwasu klawulanowego w postaci soli potasowej.

A i jeszcze lek brałem ostatnio dzisiaj rano :wink:

2 lut 2007, o 20:20
@MODERATOR

sklad i nazwa po to, aby poszukac czegos na temat metabolizmu w organizmie - a tym samym jak szybko skladnik zostaje wydalony :)

bo jak dobrze wiesz jest wiele roznych antybiotykow o roznych skladach i kazdy inaczej metabolizuje

a co do Twoich przezyc z alko+antybiotyk
to tez zalezy jaki to byl antybiotyk, ile go bylo, jak czesto zazywales i ile alko spozyles - zreszta co Ci sie wlasciwie stalo ?

[ edit ]

a co do dobrego samopoczucia:

"zazwyczaj dawkowanie preparatu forcid kontynuuje sie w ciagu dalszych 3-4 dni od ustania obiawow klinicznych"

2 lut 2007, o 20:38

Nic takiego.Brałem leki nawet nie pamiętam jakie i to był półmetek :D wypiłem parę kieliszków(zwykle nawet nie poczułbym,tylko nie bierzcie mnie zaraz za alkoholika)no i po jakieś 0,5 godzinie zaczęło się: wzięło mnie jakbym wypił całą flachę,zaczęło mnie rzucać pa całym parkiecie,obrazy leciały ze ściany,nie wiedziałem co się ze mną dzieje :?

Więc odradzam spożywanie alkoholu z antybiotykami stanowczo :wink:

Ten post jest dla przestrogi,nie ma żadnych kontekstów w celu promowania alkoholu :D

EDIT// Dzięki Sulik :wink:

2 lut 2007, o 20:52
@MODERATOR

now lasnie to co mowie - wyczerpanie organizmu poprzez podawanie lekow powoduje szybsze upojenie - a niekontrolowane upojenie moze prowadzic droga do szpitala na detox

ok a co do tego co podales czyli nazwy to znalalzem Ci cos :)
i sadze ze sie przyda - bo jak na moje oko jutro wieczorem (bo wtedy jak sadze masz studniowke juz nie bedziesz pod wplywem antybiotyku) :)

a tutaj masz caly pliczek z charaketerystyka tego leku :)
http://www.urpl.gov.pl/rejestr_ch/Forci ... 5_tabl.pdf

Załączniki:
forcid.JPG
forcid.JPG [ 99.3 KiB | Przeglądane 17488 razy ]

2 lut 2007, o 20:56

Teraz będę mógł z czystym sumieniem podtrzymywać polską tradycję :)

pozdro.

2 lut 2007, o 23:38

No ja znowu mam kolege który był na antybiotykach (nie wiem jakich), standardowo wypił o,7; przybił gwoździa; po czym poszedł do pracy ;-)
Róznie to działa.
Pozdrawiam.

2 lut 2007, o 23:39
Ja już nigdy nie walnę kielicha biorąc antybiotyki. Dawno temu kończąc Duracef (jeden dzień do końca kuracji, w sumie pięć dni całego leczenia) zabalowałem na weselu, miałem objawy jak snajper, ale to pikuś. Choroba wróciła już następnego dnia z podwójną intensywnością objawów + później powikłania (oskrzela, krtań, uszy i nawet pojawiła się infekcja okostnej!). Syf i malaria. Nigdy w życiu drugi raz tego nie zrobię. Albo prochy, albo zabawa.

4 lut 2007, o 19:30

Albo prochy, albo zabawa.
I też bym się tego trzymał.

4 lut 2007, o 20:49

heh a ja mam takich porąbanych znajomych.....
Biorą APAP i popijają to piwem i zachowują sie jakby byli nacpani.... Co się dzieje?

11 lut 2007, o 16:06

Biorą APAP i popijają to piwem i zachowują sie jakby byli nacpani.... Co się dzieje?

To smutne co się będzie działo z ich wątrobą, bo paracetamol w żaden sposób nie wpływa na psychoaktywne działanie etanolu, nie potęguje upojenia ani nic. To jedna z lepszych ściem, pożałowania godni kumple..

11 lut 2007, o 16:50

Choroba wróciła już następnego dnia z podwójną intensywnością objawów + później powikłania (oskrzela, krtań, uszy i nawet pojawiła się infekcja okostnej!). Syf i malaria.

jak najbardziej prawidłowa reakcja organizmu, a raczej mikrobów chorobotwórczych. odstawiając lek dajesz im legalne przyzwolenie na powtórne namnażanie = na powrót choroby. dlatego niebezpieczne jest przerywanie czy kończenie kuracji, zwłaszcza antybiotykowej, przed skończeniem sie sie leków przepisanych przez lekarza. nawet raz czy dwa takie przedwczesne przerwanie leczenia (bo już sie dobrze czuje) moze niczym złym sie nie skończyć, ale kolejnym razem bedZie:
Piterson napisał(a):
Syf i malaria.
;)
apap i piwsko - trzeba wyjątkowo nienawidzieć własnej wątroby :cry:

12 lut 2007, o 09:15

HmX napisał(a):

To smutne co się będzie działo z ich wątrobą, bo paracetamol w żaden sposób nie wpływa na psychoaktywne działanie etanolu, nie potęguje upojenia ani nic. To jedna z lepszych ściem, pożałowania godni kumple..

Wydaje mi się ze jednak działa bo zachowują sie jakby mieli cos z psychą ;/?

12 lut 2007, o 15:46

Wydaje mi się ze jednak działa bo zachowują sie jakby mieli cos z psychą ;/?

Alkohol działa poprostu.

12 lut 2007, o 15:49
@MODERATOR

To dziala sila sugestii - ktos im kiedys naopowiadal roznych bzdur na ten temat - Ci uwierzyli i teraz jak bys im zamiast panadola dal witamine c, ale wmowil ze to panadol - czy cos jeszcze mocniejszego - to by odwalali jeszcze wieksze chece

12 lut 2007, o 18:47

Tak.. a taka "siła sugestii" jest szczególnie mocna do 18 roku życia... zwłaszcza wśród "ziomalskich" środowisk.. ehh przykre jak to widzę. Ale grunt że się z tego wyrasta.

12 lut 2007, o 21:46

człowieku po jednym piwie nie wyskakuje sie pod samochody ;/

12 lut 2007, o 22:07

HmX, wiesz co to efekt autosugestii, placebo?

Jeśli nie wiesz, to wpisz frazę w google i poczytaj sobie.

Pozdrawiam :wink:

13 lut 2007, o 02:12

A powiedzcie mi czy jak ktoś bierze antybiotyki na trądzik i zacznie porządny trening na siłowni to moze się coś stać? Mój kumpel dzisiaj troche zasłabł :?
Bo niby nie jest chory, nie ma osłabionego organizmu a może coś ten tego?

13 lut 2007, o 15:48
@MODERATOR

A powiedzcie mi czy jak ktoś bierze antybiotyki na trądzik i zacznie porządny trening na siłowni to moze się coś stać? Mój kumpel dzisiaj troche zasłabł :?
Bo niby nie jest chory, nie ma osłabionego organizmu a może coś ten tego?

wiesz co to tak jak sie zapytac:
czy zapalajac petarde w reku strace palce czy nie?, albo
czy polewajac reke kwasem zobacze swoje kosci ?

jak dasz wiecej szczegolow takich jak:
co to za iantybiotyk, co Twoj kolega spozywal wczesniej,czy spozywal jakies odzywki etc... to MOZE, ale to MOZE ktos Ci odpowie na to pytanie

a najczesciej z tego typu pytaniami powinno udac sie do lekaza, a nie nafrum internetowe podajac jeszcze tak mala ilosc danych

13 lut 2007, o 17:00

Najlepsi są moi kumple(tzn byli, bo juz się z nimi nie kumpluje), kiedyś sprzedali zioło takiemu kolesiowi, no i tu jest pewien wałek :D to nie było zioło tylko poprostu zwykła trawa zebrana na trawniku przed blokiem i zasuszona xD!, jak go poźniej zobaczyli na mieście "zjaranego" to prawie asfalt z drogi pozrywali :D, to tak co do autosugesti :P

13 lut 2007, o 23:17

Cytuj:
1 kapsułka zawiera:

Substancja czynna: limecyklina 150,0 mg w przeliczeniu na tetracyklinę

Substancje pomocnicze: stearynian magnezu, krzemionka uwodniona precypitat, skrobia kukurydziana, laktoza. Skład kapsułki: żelatyna, dwutlenek tytanu E171, erytrozyna E127, żółcień cholinowa E104

on brał przez tydzień po dwie, a teraz od 3 tygodni po jednej dziennie.

14 lut 2007, o 16:22

Jest to lek, który używa się przez kilka miesięcy, więc alkohol można pić w trakcie. Byle nie popijać nim tabletek.

Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na którykolwiek składnik preparatu lub tetracykliny. Nie stosować u dzieci do 12. rż., kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią. Nie stosować w skojarzeniu z retinoidami działającymi ogólnie. Podczas leczenia unikać ekspozycji na światło słoneczne i promieniowanie ultrafioletowe. Leczenie należy przerwać w przypadku pojawienia się zmian skórnych o charakterze rumienia. Stosować ostrożnie u osób z upośledzoną czynnością nerek lub wątroby. Po przedawkowaniu może wystąpić działanie hepatotoksyczne. Po przyjęciu leku przeterminowanego może wystąpić działanie nefrotoksyczne.

Interakcje: Stosowanie w skojarzeniu z retinoidami działającymi ogólnie zwiększa ryzyko nadciśnienia wewnątrzczaszkowego. Leki zobojętniające sok żołądkowy oraz związki żelaza mogą zmniejszać wchłanianie limecykliny; należy zachować 2 h odstępu pomiędzy ich przyjmowaniem. Limecyklina może nasilać działanie doustnych leków przeciwzakrzepowych, cytostatyków, doustnych leków hipoglikemizujących, glikokortykosteroidów. Może też powodować wystąpienie fałszywie zwiększonych wyników oznaczania amin katecholowych i glukozy w moczu za pomocą prób redukcyjnych.

14 lut 2007, o 16:36

No to napewno autosugestia, kolega wrzucił se apap do wina i nic specjalnego;p mozesz ich wysmiać.

A moze macie tak ze gdy porządnie popijecie to nie łapia was choroby?
Bo ja i w wodzie spałem i na rozne wichury wystawiony byłem no i nic, zdrowy, a byle katar czy gardło czasem sie odzywa przy pierwszym lepszym przewianiu.

14 lut 2007, o 17:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona