Witam na chami mielismy jak otrzymac wodur
takie samo doswiadczenie ze:
kolba z woda postawqic na planiku czkeac az sie zacznie gotowac i łyzeczka do spalan włozyc palacy sie magnez na niej do kolby i czanie wylatywac wodor i moje pytanie jest takie jak uchwycic ten wodur bo nie wiem jak
17 lut 2007, o 21:15
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
kolba z goujaca sie woda + lyzeczka z palacym sie magnezem - mocujesz na stale, tak zebys nie musial trzymac lyzeczki w reku, nakladasz na wylot kolby przykladowo balonik
- tyle ze w ten sposob zawsze bedziesz mial zanieczyszczony wodor para wodna
latwoiej to zrobic wsypujac cynk do kwasu solnego
Zn + 2HCl -> ZnCl2 + H2
i robisz to w probowce i zaraz po wsypaniu Zn do HCl nakladasz palonik czy tam co chcesz do przechwytywania
btw. wodÓr
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
17 lut 2007, o 21:37
ramzes1702
Dołączył(a): 9 mar 2006, o 20:03 Posty: 66 Lokalizacja: Pośmiechówek
A nie lepiej w ten sposób:
-Kolba i łyżeczka tak jak napisał sulik,
-Wężyk gumowy,
-Zlewka- mniejsza i większa
-Statyw (niekoniecznie)
Do dużej zlewki wlewamy wody- ok 2/3
Gdy zapalimy magnez na koniec kolbki zakładamy wężyk a drugi jego koniec zanurzamy z wodzie w zlewce tak by otwór był bezpośrednio pod mniejszym naczynkiem. Gdy zapełni się pierwsze naczynko wodór zbieramy do drugiego itd. Ta metoda jest wg mnie lepszy ponieważ jest mniej pary wodnej w gazie.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 37 gości