Autor |
Wiadomość |
Panzerfaust_PL
|
Topnik do aluminium
Ostatnimi czasy zająłem się 'metalurgią' zacząłem od topienia aluminiowego złomu w piecu węglowym. Teraz przydałaby mi się jedna rzecz, a mianowicie topnik do aluminium, bo takie surowe aluminium bez topnika nie wygląda zachęcająco.
Pozdrawiam
Panzer
Szukałem w googlach i na wikipeidach pl. i en.
_________________ "Uderzenie kolbą o zlew powoduje jej stłuczenie"
|
22 lut 2007, o 22:42 |
|
|
emek
Dołączył(a): 20 wrz 2006, o 22:13 Posty: 57 Lokalizacja: miasto na 2 litery
|
Topniki do glinu sa na bazie fluorków. Kiedys w przemysle były jako gotowe topniki Gaz Alumin 1 i Gaz Alumin 2
|
22 lut 2007, o 23:23 |
|
|
Panzerfaust_PL
|
tak właśnie myślałem że fluorki
czy NaF wystarczy czy coś innego trzeba?
Niestety i tego nie mam .
|
23 lut 2007, o 15:50 |
|
|
emek
Dołączył(a): 20 wrz 2006, o 22:13 Posty: 57 Lokalizacja: miasto na 2 litery
|
Z tego co sie dogrzebałem na necie to stosowany był fluoroboran potasu, choc znalazłem tez info że jako topnik mógłby byc tlenek litu, a przypuszczam że także fluorek potasu (sodu pewnie tez). Kwestia próby. Chodzi głównie o uniknięcie pasywacji aluminium. Fluorki nadżerają warstwę wierzchnia glinu zabobiegając powstawaniu tlenków. W firmie mam książeczkę dot. soli i preparatów galwanicznych może cos tam sie jeszcze dokopię, ale to dopiero w przyszłym tygodniu.
Jesli bys jednak coś znalazł a potrzebował odczynów to na pw
|
23 lut 2007, o 23:05 |
|
|
Panzerfaust_PL
|
wielkie dzięki za pomoc, proszę o nieusuwanie tematu, może się jeszcze przydać.
|
23 lut 2007, o 23:23 |
|
|
Anonymous
|
jezeli chcesz sie zajmować a raczej zajmujesz to radził bym używać cyny, łatwiej sie topi w mniejszych temperaturach, lecz jest jeden mankament, musisz dodać do cyny bizmutu zeby cyna była bardziej "plastyczna" zeby po zlaniu na coś nie zlepiała sie w jedna "kulke" tylko rozlewała sie po całej powierzchni.
|
12 mar 2007, o 20:35 |
|
|
Panzerfaust_PL
|
takie rady to o kant dupy potłuc. po ch*j jaki mi cynę topić? będę chciał to potopię ołów!!! ja mam masę aluminiowego złomu i miło by było go trochę przetopić we w miarę bardziej użyteczne przedmioty e.g. sztabki.
nie zajmuję się tym, ale można sie by zająć jak się w piecu pali, bo temperatura jest wysoka i można się tym pobawić tylko potrzebna mi jest jedna rzecz. właśnie ów topnik. próbowałem z NH4Cl ale to niewiele dało.
|
12 mar 2007, o 21:37 |
|
|
Anonymous
|
moze spróboj z bizmuem do odwaznych swiat nalezy , ale obawiam sie ze wtej temperaturze bizmut sie utleni ? nie wiem.
ale uwazaj na opary, trujące:D
|
12 mar 2007, o 21:50 |
|
|
Panzerfaust_PL
|
Bizmut ja chcę coś dostępnego w miarę. jak na otrzymanie kilku mg bizmutu z dermatolu po to żeby obniżyć Tt aluminium nie bede marnował czasu poza tym bizmut nic nie da bo on sie nadaje o ciężkich metali jak ołów cyna kadm
|
12 mar 2007, o 22:12 |
|
|
Anonymous
|
no masz racje troche sie zagłębiam w tematach metalurgii bo wiąże sie to z modelarstwem wiec jak cos znajde to napisze
|
12 mar 2007, o 23:03 |
|
|