Czy jest różnica między szkłem wodnym sodowym, a potasowym? tzn które jest lepsze.
26 lut 2007, o 23:57
MeDiNA
Elo szkło wodne potasowe jest lepsze ponieważ ma wyższą temperature topnienia używa sie go do materiałów ogniotrwałych no i budowlanych.Ja używam sodowego mi bynajmniej wystarcza dostaniesz je w sklepie budowlanym.
pozdro
27 lut 2007, o 10:46
bitejug
A o wiele lepsze? Czy tylko o jakies 10~20%?
Bo ja kipułem sodowe i nie wiem czy oplaca sie nowe kupic.
27 lut 2007, o 15:16
Kresek25
Dołączył(a): 22 lut 2007, o 15:33 Posty: 34 Lokalizacja: Grudziadz
mi w zupełnosci wystarcza, np pomalowałem od zewnatrz i wewnatrz rurke od papieru toaletowego, zrobiłem jedna zatyczke, wypełniłem do pełna saletra z cukrem, odpaliłem, wypaliło sie a rurka nietknieta tylko sie troche spienił bo tak to chyba dzała pod wpływem temp.
_________________ PoZdRo dla pirotechników i piromanów
Wszystko co pisze przysniło mi sie albo to moja chora wyobraznia, nic nie działo sie naprawde.
Wiesz no nie umiem określic o ile % Ale szkoło wodne potasowe jest w większości używane w bardziej zaawansowanych pracach według mnie spokojnie by ci wystarczyło sodowe Nie musisz kupowac potasowego no chyba ze bóg wie do czego chcesz je wykorzystać
27 lut 2007, o 18:11
bitejug
A teraz pora na moją wizję dotyczącą szkła wodnego.
Czy gdby zrobić z papieru nasaczonego szkłem wodnym rurkę średnicy około 3mm, zostawić do wyschnięcia i do środka nasypać składników na Pcz, ale nie przegryzionych. tj aby były w pyle.
Czy wyszedł by z tego lont ?
Był bym zadowolony gdybyście się nie śmiali z tego co mi powiedział kosmos.
EDIT\\ Wiem, wiem, "Visco najlepsze" , ale mi daje satysfakcję zrobienie czegoś samemu, a nie kupowanie gotowych produktów.
EDIT2\\ Dzięki Bystry, edita już wykonałem.
Takie zgaśnięcie i zapalenie się od nowa, jest możliwe?
EDIT3\\Pocieszę was tym, że niedługo kupię sobie Visco i nie będziecie mnie mieli na sumieniu jak coś nie tak pujdzie.
Ostatnio edytowano 28 lut 2007, o 01:43 przez bitejug, łącznie edytowano 2 razy
27 lut 2007, o 21:44
Bystry
odp
bitejug napisał(a):
EDIT\\ Wiem, wiem, "Visco najlepsze" , ale mi daje satysfakcję zrobienie czegoś samemu, a nie kupowanie gotowych prod"U"któw.
Witam
To tak na początek a co oszczędzania czy jak napisałeś robienie samemu gotowców, w przypadku lontu jest mało fajne, bo jak Ci przygaśnie i się zapali od nowa, a Ty podejdzie nom sam wiesz co się stanie Szczerze ja bym nie polecał
Pozdrawiam
Bystry
27 lut 2007, o 22:54
MeDiNA
Również nie polecam takiego lontu nie ma jak Visco masz pewność ze spali sie cały no i równomiernie a w tym przypadku kombinowanie z papierowymi rurkami to nie najlepszy pomysł tym gorzej jak by lont przygasł i zaczoł sie dalej palić jak uwzględnił bystry a o nieszczeście nie trudno więc lepiej zakupic visco
28 lut 2007, o 14:29
bitejug
Ok, pora na kolejny mój pomysł.
Czy zrobiona mieszanina gips + szkło wodne nada się do dysz, oraz czy słabiej ją będzie wypalało?
EDIT\\Nie wiem Kresk, dlatego się pytam.
Ostatnio edytowano 28 lut 2007, o 20:10 przez bitejug, łącznie edytowano 3 razy
28 lut 2007, o 18:20
Kresek25
Dołączył(a): 22 lut 2007, o 15:33 Posty: 34 Lokalizacja: Grudziadz
a wogole mozna tak rozrabiac gips ?
_________________ PoZdRo dla pirotechników i piromanów
Wszystko co pisze przysniło mi sie albo to moja chora wyobraznia, nic nie działo sie naprawde.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 50 gości