Mam pytanie dotyczące zabezpieczenia niektórych układów scalonych.Pokrywane są one jakąś czarną substancją.Może ktoś się z tym spotkał i wie czym można taką masę rozpuścić(Wiem że można w ten sposób uszkodzić scalaka).
23 maja 2007, o 11:55
raymundo
@MODERATOR
Kiedyś na pewno używano jakiś ropopochodnych. Zależy jaki to układ, jeśli jest to grubsza warstwa, spróbuj maksymalną ilość zdrapać, a potem probuj to delikatnie zmyć np. benzyną ekstrakcyjną.
23 maja 2007, o 13:30
Seth
**
W ten sposób są zabezpieczane układy scalone montowane bezpośrednio na laminacie, stosowana masa jest utwardzana w procesie produkcji i raczej o rozpuszczaniu należy zapomnieć. A zdrapywanie skończy się oderwaniem układu od doprowadzeń.
23 maja 2007, o 14:04
raymundo
@MODERATOR
No tak, zależy o jakie zabezpieczenie chodzi. Tych o których pisze seth nie ruszaj.
Niekiedy układy zabezpieczone są czymś przypominającym smołę, i o tym mówiłem.
23 maja 2007, o 14:21
Anonymous
Dziękuję za odpowiedzi.Chodziło mi o zabezpieczenie pamięci typu secure digital SD.Firmy zajmujące się odzyskiwaniem danych jakoś to muszą usuwać bo przecież odzyskują dane gdy karta uległa uszkodzeniu elektrycznemu.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 24 gości