Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
potaż z i rozpuszczalnik ???? 
Autor Wiadomość

Post potaż z i rozpuszczalnik ????
Baba na chemii mi powiedziałą że po zmieszaniu potażu (K2CO3) z jakimś rozpuszczalnikiem tworzy się mieszanina która po dłuższym czasie rozpuści tkanki zwierzęce razem z kośćmi . Ktoś wie co to jest za rozpuszczalinik bo mi nie chciała powiedzieć . OD RAZU MÓWIE-NIKOGO NIE ZABIŁEM I NIE CHCE USUWAĆ ŻADNYCH ZWŁOK .

17 mar 2007, o 00:08

Post Re: potaż z i rozpuszczalnik ????
chemil napisał(a):
OD RAZU MÓWIE-NIKOGO NIE ZABIŁEM I NIE CHCE USUWAĆ ŻADNYCH ZWŁOK .

A od czego masz google? Podobno google nie gryzie, mnie jeszcze nie ugryzło. Kiedyś słyszałem jak facet zabił żonę i wszystkim krzyczał że to nie on, rozklejał plakaty że to nie on... okazało się ze to on... :roll: i czemu od razu zaznaczasz że "to nie ty". Poszukaj, masz może jakieś książki do chemii, .... a próby własne to nie łaska zrobić ?

ap

17 mar 2007, o 10:32
Post odp.
Pozatym beczki muszą być szczelne i w ciepłym miejscu :wink:
eko.

18 mar 2007, o 00:52

Wystarczy że te rzekome zwłoki wrzucisz do dołu z nielasowanym wapnem a po pewnym czasie całkowicie sie rozpuszczą. Jeśli byłbyś uparty i wybierał później z takiego dołu wapno warstwa po warstwie to zobaczyłbyś tylko coś w rodzaju cienia w miejscu, gdzie te zwłoki leżały.

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

18 mar 2007, o 13:54

Wystarczy że te rzekome zwłoki wrzucisz do dołu z nielasowanym wapnem a po pewnym czasie całkowicie sie rozpuszczą. Jeśli byłbyś uparty i wybierał później z takiego dołu wapno warstwa po warstwie to zobaczyłbyś tylko coś w rodzaju cienia w miejscu, gdzie te zwłoki leżały.

z jakiej racji? to ze wapno dezynfekuje to jedno, to ze zekomo rozpuszcza cialo i kosci to drugie, jakos mnie to nie przekonuje, to samo potaz, nawet jesli to bedzie potaz zracy

18 mar 2007, o 14:10

Baba na chemii powiedziała : mając potaż (K2CO3) i rozpuszczjąc go w jakimś rozpuszczaliniku otrzymamy rozwór żrący i rozpuszczjący tkankę mięką i kości . CO TO JEST ZA ROZPUSZCZALNIK ?????????? WIEM , ŻE GOOGLE NIE GRYZĄ ALE TAM NIC NIE MA NA TEN TEMAT .

20 mar 2007, o 20:20

chyba chodzilo jej jednak o potaz zracy KOH ;) a rozpuszczalnik to woda, ewentualnie alkohol, ale kosci to nie rozpusci, nic bardziej zracego z tego nie da sie zrobic, nauczycielka cos kreci, jak ktos czgos nie wie to czasem sobie zmysli

20 mar 2007, o 20:33

Tym ropuszczalnikiem jest rozcieńczony kwas solny. Do potażu dodaje się ostrożnie 0.01% kwasu, ale tylko do momentu aż przestaną wydzielać się bąbelki dziwnego gazu o nazwie carboneum dioxygenatum. Do uzyskanego roztworu wkładamy kość (najlepsza jest kość niezgody) i patrzymy, co się dzieje. Oj będzie się działo...

20 mar 2007, o 22:40
Post odp.
Zwykle kosc niezgody lasuje sie bużliwie

/zakladac okulary ochronne / i wyjąc do księzyca przeprośmy za wybory .
Beczki dwie czekają potaż jest brakuje jedynie chetnego by spełnił marzenia :D
eko.

/sativ/ Hehehe, z nawiązania do wyborów juz wiem po co akurat 2 beczki :wink: (Pewnie nie za wysokie jeszcze są?)

21 mar 2007, o 04:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]