Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
tetraheksanol 
Autor Wiadomość

Post tetraheksanol
jak w temacie , co to jest ? Czytałem książkę fantasy w której występuje ta nazwa . Ponoć rąbie w głowę mocniej niż etanol , a skutki działania podobne . Czy coś takiego wogóle istnieje ?

24 kwi 2007, o 13:21

Tetraheksanol- alkohol sześciowęglowy, z podwójnym wiązaniem i trzema grupami wodorotlenowymi Działa jak alkohol etylowy tylko 17 razy mocniej.

24 kwi 2007, o 13:28

chyba nikt nie jest na tyle głupi żeby to pić ??

24 kwi 2007, o 13:34

Jak dla mnie tetraheksanol brzmi głupio i zwyczjnie nie istnieje, ktoś sobie sklecił na łąpu-capu nazwę, która niby ma brzmieć chemicznie i poważnie ......
Prędzej heksanotetrol, albo heksatetrakontanol ( choć ten drugi baaaaardzo naciągany).

PS
Nie wiem skąd pomysł na to, że w tym czymś ma być podwójne wiązanie ( "e" w heksanolu należy do rdzenia liczebnika, zaś końcówka -an informuje, że to pochodna alkanu)
PS2
Jeśli to zwykłą prowokacja, to wybaczcie że się złapałem :D

24 kwi 2007, o 16:16

Tetraheksanol. Fajna nazwa, ale głupia. Jeśli by miała to być tetrahydroksylowa pochodna heksanu to powinna nazywać się heksanotetraol. Tu mamy wiele możliwości bo nieokreślone są położenia grup OH. Jeśli nawet je określimy, to liczyć się trzeba z występowaniem chiralnych atomów węgla, co dodatkowo zwiększa liczbę możliwych izomerów. I z głupiej nazwy robi się ciekawa zabawa.

24 kwi 2007, o 17:39

A propos rąbania w głowę to alkohole o wyższych od etanolu łańcuchach mają silniejsze działanie narkotyczne i są jednocześnie bardziej toksyczne. Propanole np.

24 kwi 2007, o 21:12

Dlaczego? Mam wrażenie że razem ze wzrostem ilości atomów węgla w łancuchu maleje toksyczność. Wnioskowałem tym, że skoro metanol jest silną trucizną, a etanol lekko słabszą. W takim razie n-propanol powinien być mniej szkodliwy. Nie wspominam o izopropanolu z płynu do spryskiwaczy:P

9 maja 2007, o 18:02

Oczywiście, to wrażenie ma sens, ale po prostu trzeba poczytać o toksyczności kolejnych alkoholi, aby to wrażenie zweryfikować. Opieranie się na analogii w chemii bywa często zawodne.

9 maja 2007, o 21:34
Kolega zakładający temat, zapomniał dodać, że nazwę wziął z powieści o alchemikach...
Tetraheksanol jest fikcją literacką.

Omg, dużo do powiedzenia miałeś/ blizz

17 sty 2008, o 22:01

chyba nikt nie jest na tyle głupi żeby to pić ??
Zmartwię Cię- Gdy wódka za 4 zł staje się nie do przyjęcia z powodu ceny, ludzka wyobraźnia sięga o wiele dalej niż w najskrytsze zakamarki najniższych sklepowych półek :? Znam przypadek gdzie koleś stosuje mieszankę płynu czyszczącego (!) na bazie metanolu, wódki i wody. Ponoć mocniej kopie :szok: Co kto lubi... Co do toksyczności alkoholi, to ,,ściemniające" własności metanolu są związane raczej z produktami jego utleniania w organizmie, niż z nim samym. Alkohole o łańcuchach dłuższych od etanolu są z reguły od niego toksyczniejsze. A do tego nie pachną fiołkami... Wiedzą coś o tym producenci bimbru :wink: Zastanawia mnie tylko na ile poważnie należy traktować ostrzeżenia: ,,Spożycie grozi śmiercią" zamieszczane np. na odmrażaczach do zamków na bazie alkoholu propylowego?

18 sty 2008, o 00:51
@MODERATOR

Co do tej mieszanki, alkohol etylowy zmniejsza lub w ogole hamuje wchlanianie metanolu

18 sty 2008, o 01:34

Zwykła wódka, ale chyba z przemytu (czytaj importu). Metanol w towarzystwie wódki w proporcji 3:1 z dodatkiem wody pozwala na oszczędzenie samej wódki, kopie mocniej, a przy tym się nie ślepnie- przynajmniej nie od razu... :szok: Mieszanka z opisu działania podobna do ,,Tetraheksanolu". 3 kielony składają osobę o masie 80 kg. Nie wiem czego jeszcze nie testowali nasi rodacy- słyszałem o próbach picia ropopochodnych, tudzież produkcji alkoholu z asfaltu :) Wierzę w polską myśl techniczną :P

19 sty 2008, o 13:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]