Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Zaprzeczenie prawa zachowania masy? 
Autor Wiadomość
**

Post Zaprzeczenie prawa zachowania masy?
Ostatnio na kolku, koles(finalista z fizyki) powiedzial, ze Einstein zaprzeczył prawu zachowania masy. Zirytowany(staram sie ubarwic moją wypowiedź ;) ) zapytałem dlaczego. Powiedzial, ze dokonal tego poprzez "odkrycie" wzoru E=mc2 i na tym sie skonczylo.
I tu pojawia sie moje pytanie - czy chodzi tu o ubytek masy/ciepla w wyniku reakcji czy o cos innego. Zapraszam do dyskusji bo to nawet ciekawe :)

29 mar 2007, o 22:04
Zasłużony dla forum

nie zaprzeczył, tylko powiązał energię z masą właśnie E=mc^2. Wiec prawo zachowania masy nadal istnieje :wink:

29 mar 2007, o 22:12
@MODERATOR

a moze chodzilo o zaleznosc masy obiektu od predkosci bliskiej swiatla ?
tak zwana trabnsformacja lorentza, kiedy to ze zblizaniem sie do predkosci swiatla, nastepuje dylatacja czasu, skrocenie dlugosci obiektu oraz zaleznosc masy od predkosci

29 mar 2007, o 22:15

Proponuję przeczytać książkę pt. "E=mc2". Np:
http://www.ksiegarnia.wysylkowa.pl/inde ... 30256ce082

29 mar 2007, o 22:47
**

chyba chodzi o to ze: masa substarów = masa produktów. np przy spalaniu (tak rzucam) Mg, to waga wd. prawa zachowania masy, lecz teoretycznie sie zmieni bo czesc masy zamienia sie na wiązanie Mg=O. jednak jest to tak minimalna masa ze zidentyfikowanie jej jest niemożliwe w warunkach laboratoryjnych nawet na b. dokładnej wadze lab.

Obrazek

29 mar 2007, o 22:50
@MODERATOR

Ja bym powiedział po prostu że Einstein połączył prawo zachowania masy i prawo zachowania energii ;) Najprostrzy przykład na to, że prawo zachowania masy jest nie do końca słuszne to tzw. defekt masy

29 mar 2007, o 23:41

kiedyś na ćwiczeniach rachunkowych liczyłem zadanie opierające się na tym równaniu, z którego wynikło, że energia wydzielona podczas "spalenia" 1t nitrogliceryny powoduje spadek masy produktów reakcji o 0,0...02g. E=mc2. więc może coś w tym jest... :wink:

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

31 mar 2007, o 11:18

moim zdaniem chodzi tu o reakcje jądrowe. Np. zużycie mola uranu-235 powoduje spadek jego masy o 0,175g. Natomiast gdzie miałoby się podziać ta część nitrogliceryny?

9 maja 2007, o 18:23
**

zamienic sie w energie reakcji (wybuchu) jak zrozumiałem z poprzednich postow:D

9 maja 2007, o 18:41

Wnioski jakie mozna wyciagnac zabierajac sie za przyblizanie prac Pana E. do poziomu popularnego moga naprawde zaburzyc spokuj intelektualny co wrazliwszych jednostek. Istnieje wiele pobudzajacych wyobraznie przykladow. Tak to jest jak sie probuje z finezyjnych owocow filozoficznych abstrakcyjnych konstrukcji subtelnie wspomagamych na pozor prostym aparatem matematycznym uczynic cos latwo przyswajalnego, takiego hamburgera.
Najwiekszy galimatias zaczyna sie jak zawsze przy probie przeniesienia prostych na pozor pojec z dziedziny abstrakcji na pojecia uzywane potocznie tudziez w nauce "kjalsycznej". Tak samo brzmiace slowa tak samo zapisane znacza dla kazdej ze stron co innego i mozna dyskutowac o zaprzeczeniu pewnych praw mimo ich dalszego obowiazywania, zmienia sie tylko forma manifestacji danego pojecia.

Ale wracajac do tego co ciekawsze w tych wypowiedziach (i wracajac do czegos bardziej mi bliskiego i przyziemnego) to fakt iz pobudza nas defekt masy i slynny wzor a taksobie bez specjalnego przywiazywania uwagi przechodzimy do porzadku dziennego nad faktem iz nawet ze zwyklymi masami molowymi mamy wieksze problemy, ktore moga byc uciazliwe w codziennej praktyce laboratoryjnej.
Ucza nas jakichs teorii jako niepodwazalnych tylko po to aby za rok czy dwa lub na nastepnym semestrze stwierdzic ze tama teoria to barachlo a teraz poznamy te naj naj ... a za kolejny rok to samo slyszymy :)

No coz ZADNA teoria nie odzwieciedla rzeczywistosci tylko ja lepiej lub gorzek przybliza, to samo sie tyczy prawdopodonie pana E. i innych majtkowych zabawek.

Ale sympatycznie jest pomyśleć ze wlasnie w tej probowce przedemna szaleje masa i enegia, entropia dostaje malpiego rozumu i zachodza skomplikowane procesy fizyczne, a wielcy matematycy i fizycy urzadzaja pyskowki probujac to opisac ...

9 maja 2007, o 21:02
@MODERATOR

następuje deficyt masy - widać to zwłaszcza w świecie mikro czyli chemii a jak następuje np reakcja jądrowa to układ zostaje rozbity a żeby rozbić układ potrzebna jest energia taka jaką ma energia wiązania wszystkich "reagentów" uczestniczących w reakcji ( wybuch 1kg bomby uranowej ) Deficyt masy = Eukł / c^2
c - prędkość światła
tyle wiem z liceum

9 maja 2007, o 21:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]