Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
zatrucie rtęcią 
Autor Wiadomość

Post zatrucie rtęcią
jak w temacie , po jakim czasie pojawiają się pierwsze objawy przy wchłonięciu par oraz po jakim czasie przy wchłonięciu przez skóre . Co trzeba robić takich przypadkach ??? Opuszki palców miałem pożółkłe od poparzeń kwasem , a jak dokładnie umyłem ręce mydłem to mi sie na jednej z dłoni która miała bezpośredni kontakt z Hg pojawił zielono szary niezmywalny osad - czy to jest zatrucie i co mam teraz robić ????

20 maja 2007, o 01:46

http://www.google.pl/search?q=objawy+za ... %85&num=50

np
Cytuj:
Natomiast bardzo dobrze wchłania się przez układ oddechowy &#8211; 80%. Spożycie rtęci z termometru nie powoduje więc żadnych objawów toksycznych,jest wydalana w niezmienionej postaci wraz z kałem. Opary natomiast wykazują znaczną toksyczność.

Rtęć wydala się głównie przez nerki wkrótce po jej wchłonięciu, ale powoli i przez dłuższy czas. Metal ten wydala się także prze gruczoły ślinowe i drażni je powodując ślinotok, który jest jednym ze wczesnych objawów zatrucia. Pierwiastek znajduje się również w pocie.

http://www.google.pl/search?num=50&hl=p ... +pomoc&lr=
np
Cytuj:
Zatrucia rtęcią mogą być spowodowane wdychaniem par lub zażyciem rozpuszczalnych soli rtęci. W takim przypadku należy zastosować płukanie żołądka wodą z dodatkiem siarczanu(VI) magnezu lub wodorotlenku magnezu. Doustnie podaje się także duże ilości odtłuszczonego mleka lub białko jaja. Resztki rtęci można absorbować, podając aktywny węgiel. Następnie należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

twoja panka ipodeksytowanei moze byc jednym z objawiw. :) Albo nic ci nie jest i po prostu masz stresa.
Chociaz sadzac ppppppo ilosci watkow bo to juz drugi przypuszczam ze cos musialo spowodowac twoje obawy. Namawiam na szybki kontakt z lekarzem.

20 maja 2007, o 01:56
@MODERATOR

Wydaje mi się, że jak ktoś chce pracować z niebezpiecznymi substancjami (czyli w twoim przypadku Hg i HNO3) powinien mieć "jakąś" wiedzę chemiczną, a już na pewno powinien znać BHP i pierwszą pomoc.

20 maja 2007, o 08:59
@MODERATOR

mozesz tylko skontaktowac sie z lekarzem - poniewaz jezeli jest to zatrucie to ratunkiem jest np. podanie domiesniowe srodka BAL, ktory spowoduje zwiekszenie wydalania Hg z moczem

niestety nie znalazlem w literaturze czasu objawow po narazeniu na pary i na wchlanianie przez skore - jedynie znalalzlem info, ze przy polknienciu soli rteci objawy zaczynaja sie w okolo 10-20 minut od polkniecia

20 maja 2007, o 11:32
a już na pewno powinien znać BHP i pierwszą pomoc.

Jakie bhp?

20 maja 2007, o 14:30

raymundo napisał(a):
a już na pewno powinien znać BHP i pierwszą pomoc.

Jakie bhp?

prowokacja ? :)

20 maja 2007, o 14:41
**

Jakie bhp?

BHP- Bezzębna Hiena Pustynna
Nie wiedziałeś??
Pozdrawiam Y
Coś nie tak z tymi ludźmi zaczyna się dziać

20 maja 2007, o 15:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]