Dołączył(a): 8 gru 2006, o 18:27 Posty: 211 Lokalizacja: Szczecinek
Czy potrzebny jes reduktor?
Niedługo zamierzam kupić palnik bunsena na gaz propan-butan.Zamierzam podłączyc go do butli na 3kg gazu.Niedawno sie dowiedziałem że palnik ten podłącza sie do butli poprzez reduktor.
Moje pytanie brzmi:Czy reduktor jest koniecznie porzebny czy moge palnik podłączyć bezpośrednio z butlą?
_________________ GG:5774035
22 maja 2007, o 18:30
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
koniecznie nie potrzebny - ale... nie bedziesz mial stalego cisnienia gazu w palniku a tym samym wiarze sie to z pewnymi konsekwencjami - mianowicie - w pewnym momecie palnik moze Ci zgasnac, a za chwile gaz dalej bedzie sie ulatnial
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
22 maja 2007, o 18:34
Akryl
Dołączył(a): 8 gru 2006, o 18:27 Posty: 211 Lokalizacja: Szczecinek
Acha dzieki Sulik.
Powiedzcie mi jeszcze jak go najlepiej połączyć z butlą(i tu spytam jak Wy go podłączyliście u siebie w labie)??
_________________ GG:5774035
22 maja 2007, o 19:46
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
podpinasz reduktor bezposrednio do butli, a druga strone do weza ktory idzie do palnika - musisz tylko dobrac dobry reduktor do dobrej butli (dobiera sie go bodajze wg. masy gazu w butli) oraz musisz sprawdzic jaka masz srednice gumowego weza (druga strona reduktora)
i pamietaj o zaciskach na gumowym werzu - zeby Ci sie nie rozstrzelnilo - a najlepiej czasem jeszcze sprawdzaj czy waz nie ma nieszczelnosci poprzez delikatne odkrecenie butli z gazem i przykladowo zanuzenie weza w wodzie
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 27 gości