Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
otrzymywanie chlorku potasu z sylwinitu 
Autor Wiadomość

Post otrzymywanie chlorku potasu z sylwinitu
na początku wiatm wszystkich bo jestem nowy.
na laboratorium mam takie doświadczenie takie jak temat postu. na wjsciówke jedno z zagadnień brzmi: nawozy potasowe -proces otrzymywania i schemat technologiczny. nigdzie nie moge tego znaleźć gdyby ktoś miał coś takiego przypadkiem to napiszcie mi jak to sie otrzymuje albo chociaz gdzie to moge znaleźć i jakby ktoś miał ten schemat to też byłbym bardzo wdzięczny. z góry dziękuje

27 lut 2007, o 18:50
**

Najpierw trzeba było by wyjaśnić (przynajmniej mi) co to jest ten owy "sylwinit" :)

24 maja 2007, o 16:04

Post Kcl z sylwinitu
Cyt:

"Sylwinit (sylwinit - skała solna złożona z sylwinu, czyli minerału zawierającego głownie KCl, i soli kamiennej.) zawiera od 20-30% chlorku potasu i jest on mieszaniną chlorku, sodu i magnezu. Otrzymywanie KCl z sylwinitu polega na jego przekrystalizowaniu przez wykorzystanie mniejszej rozpuszczalności NaCl.
Inną metodą przeróbki sylwinitu jest flotacja. Zmielony sylwinit poddaje się flotacji w nasyconym r-rze NaCl i KCl. Czynnikami flotacyjnymi są alkilosiarczany metali alkalicznych. Stały chlorek potasu przechodzi do piany. Otrzymany koncentrat zawiera do 98% KCl, a resztę stanowi NaCl."

Reasumując w domowych warunkach chyba tylko krystalizacja ale obawiam się że uzyskanie czystego produktu będzie trudne, choć jak sie domyslam nie to jest Twoim celem :-)

na temat nawozów znajdziesz trochę informacji tutaj:

http://www.sciaga.pl/tekst/25620-26-nawozy_sztuczne

pozdrawiam, Piotr

24 maja 2007, o 17:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]