Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Oczyszczanie AgNO3 
Autor Wiadomość

Post Oczyszczanie AgNO3
Witam, możliwe że ten temat już był tylko w innej formie. Chodzi mi o oczyszczenie azotanu (V) srebra do czystości co najmniej 99%
Dysponuję złomem srebrnym (ma tylko 92,5 srebra) który jak zawiera miedź to zabarwia się na niebiesko, ew czymś podobnej czystości. Mam 3 metody każda niedopracowana:

1. próba Tollensa, (srebrzenie w dużej kolbie, następnie roztworzenie w kwasie azotowym i rekrystalizacja)
2. Kilkukrotna rekrystalizacja (poprzez przefiltrowanie i wlanie do np acetonu lub spirytusu, aby wytrącić czysty AgNO3)
3.Strącenie z rozcieńczonego roztworu do chlorku, a następnie ?podgrzanie aż do rozkładu w wysokiej temperaturze.

Z góry dziękuje za pomoc, zależ mi zarówno na wydajności jak i czystości, mam ok. 50g srebra.

10 lip 2007, o 15:45

Witam, sam kiedys chciałem otrzymać AgNO3 ze złomu i sięgnołem po Sekowskiego Ciekawe doświadczenia czII, jest tam bardzo fajnie wszystko opisane, złom roztważasz z HNO3 10% (uwaga na dymy), robisz w drugiej kolbie nasycony r-r NaCl i mieszasz oba roztwory, powstaje seroy osad AgCl który kilka krotnie przemywasz. Teraz trzeba zredukować jonu do czystego metali. Może byc próba Tollensa, jednak autor poleca reakcje chlorku sodu z wodorem in statu nasendi wg reakcji:
Zn + HCl ---> ZnCl2 + 2H
AgCl + H ---> AgH + Cl
a powstały wodorek srebra I rospada sie na drobnoziarniste metaliczne srebro i wolny wodór. Srebro takie jest lepsze od "lustra srebnego" właśnie tą "drobnoziarnistością". Srebro roztważamy w HNO3 10% dodają małymi porcjami kwas tylko wtedy gdzy reakcja ustaje. Autor zaleca przeprowadzenie reakcji w łażni wodnej, ponieważ mamy pewnoś że temperatura nie przekroczy 130oC. Produkt odparowac do sucha i przekrystalizować najlepiej w etanolu(co za strata :P ) w 100ml C2H5OH w jego temperaturze wrzenia (chyba okolicze 78oC) rozpuszcza sie 18,5g AgNO3, a w 18oC tylko 8,3g

Podsumowując musisz skorzystać chyba ze wszystkich 3 metod

Kijan

10 lip 2007, o 17:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]