Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Plama lepiku na betonie. Czym usunąć ? 
Autor Wiadomość

Post Plama lepiku na betonie. Czym usunąć ?
Witam, mam pytanie jak w temacie. W wyniku wycieku jakiejś substancji lepikopodobnej z beczki powstała na betonowej posadzce w szopie plama (ok. 1 m2). Nie jestem do końca pewien co to jest, zimny lepik, jakiś izobud, napewno jest dość miękkie i czarne. Wie ktoś może, czym dało by się to usunąć? Sorbent, czy co? Nie musi być na błysk, byle się już nie lepiło oraz by pozbyć się jak największej ilośći tej substancji. Aktualnie plama jest zakryta kartonem, gdy go już nie będzie mogę wrzucić foto. Z góry dziękuję za pomoc.

25 sie 2007, o 18:31

25 sie 2007, o 18:41

Pewnie to jest lepik na zimno albo na gorąco do dachów. Smoliste badziewie da się usunąć benzyną ekstrakcyjną, są też specjalne płyny samochodowe[polecam DECABIT] do usuwania smoły. Również masło może się przydać.

25 sie 2007, o 20:29
Najlepiej zdrap ile mozesz a reszte zmyj benzyna EKSTARKCYJNA jak napisal Sadafag. POzdro!

25 sie 2007, o 20:46
@MODERATOR

Ja tam bym wylał na to warstwe betonu. Myśle ze wystarczy zdrapac ile sie da a potem posypac piaskiem.
Albo gorącą wodą polewać...

25 sie 2007, o 23:19
**

Polecam piasek oraz pastę BHP. Pewnego dnia na budowie kładliśmy folię pod pierwszą linię murów i rozprowadzaliśmy taki lepi po fundamentach. Łapy miałem całe brudne, a ciuchy już nie wspomnę. Najpierw rozcierałem piaskiem, potem w domu BHP i bez niczego zlazło.

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

26 sie 2007, o 07:52

Post plama usunięta
Pozbyłem się już plamy, dziękuję za wszystkie podpowiedzi :D.
A zrobiłem tak. Co się dało - szpachelka + młotek, resztę podgrzałem pistoletem na gorące powietrze (opalarką?) i również zdrapałem szpachelką, posypując czasem trocinami, a na koniec wszystko polałem 1l rozpuszczalnika do wyr. bitumicznych i zasypałem trocinam by wypiły cały syf. Potem trociny zgarnęłem i już śladu nie ma :D. Tak, wiem że to ekscytujące ^^.

27 sie 2007, o 20:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]