Pani Halina napisał(a): -Olejek migdałowy- słabo rozpuszcza się w etanolu i wodzie, dobrze w eterze i chloroformie. -Olejek anyżowy-słabo rozpuszcza sie w wodzie, dobrze w spirytusie, chloroformie i eterze. -Olejek kamforowy- rozpuszcza się w spirytusie, chloroformie, w eterze, najlepiej w olejach tłustych. -Olejek kminkowy- rozpuszcza się w tłuszczach. (D-karwon rozpuszcza się w etanolu i eterze). -Olejek trawy cytrynowej- rozpuszcza się w etanolu (cytral (zapach cytrynowy) nie rozpuszcza sie w wodzie, rozpuszcza się w bezwodnym etanolu i eterach, Jonon (zapach fiołkowy)-rozpuszcza sie w eterach i etanolu, nie rozpuszcza sie w wodzie, rozdzielić można poprzez dodanie do ekstraktu w bezwodnym etanolu wody (wytrąca się cytral)) -Olejek lawendowy- rozpuszczalny w alkoholach, olejach -Olejek miętowy- mentol nie rozpuszcza się w wodzie, rozpuszcza się w spirytusie i eterze etylowym. -Olejek terpentynowy- nie rozpuszcza się w wodzie, rozpuszczalna się w spirytusie, nafcie, benzenie i dwusiarczku węgla. -Olejek tymiankowy- Tymol nie rozpuszcza sie w wodzie, rozpuszcza sie w alkoholach, eterach i olejach tłustych. -Olejek pichtowy- rozpuszcza sie w nafcie. |