Autor |
Wiadomość |
chemil
Dołączył(a): 22 kwi 2006, o 21:36 Posty: 113 Lokalizacja: Z Czarnobyla
|
Higroskopijna substancja ????
Czy zawsze substancja która jest higroskopijna musi być rozpuszczalna w wodzie ?? Chodzi mi tylko o związki chemiczne .
_________________ http://tel.do.tpsa.patrz.pl/
|
12 lis 2007, o 21:16 |
|
|
black_coder
|
Nie. Na przykład żel krzemionkowy: uwodniony SiO2 nie jest rozpuszczalny w wodzie.
black_coder
|
12 lis 2007, o 21:49 |
|
|
chemil
|
Tylko jeszcze jedna rzecz , ta substancja nie może sie rozpuszczać w wodzie , ale musi ją pochłaniać . Jak mam mieszanine kilku substancji to tylko żeby woda została ,,wychwycona'' a reszta już nie .
|
12 lis 2007, o 22:03 |
|
|
raymundo
@MODERATOR
|
Napisz jasno o co ci chodzi. chloroform/woda, etanol/woda, sól/woda, mozemy zgadywać...
Jak już wspomniał black_coder, żel krzemionkowy nie rozpuszcza się w wodzie i ją pochłania.
12 lis 2007, o 22:08 |
|
|
chemil
|
chodzi o to żeby taka substancja umieszczona w filtrze w instalacji gazowej oczyszczała ją z wody , a gaz propan-butam mógł dalej ,,iść'' do silnika
|
13 lis 2007, o 08:02 |
|
|
raymundo
@MODERATOR
|
ale w ogole jak ty wpadles na to ze jest tam woda? Ja tam sie nie spotkalem z woda w butli z gazem
13 lis 2007, o 17:14 |
|
|
chemil
|
zdarzają sie przypadki że woda jest dodawana do gazu propan-butan ; tak samo jak sie chci benzyne
|
13 lis 2007, o 18:41 |
|
|
RADO
Dołączył(a): 12 kwi 2006, o 14:25 Posty: 18 Lokalizacja: Ternowskie Góry
|
A moza Tobie dokaldniej chodzi o srodki suszace? Ktore pochlaniaja z ukladu wode niereagujac z innymi skaldnikami i nierozpuszczaja sie w wodzie? Bo tworza np uwodnione hydraty itd itd ?
http://syntezaorganiczna.republika.pl/S ... ancji.html
tu sprawdz
|
13 lis 2007, o 21:05 |
|
|
SecretKiller
Dołączył(a): 6 sie 2007, o 13:18 Posty: 88 Lokalizacja: co skad...niby ja?
|
co do zelu krzemionkowego to z tego co ja wiem to on zwieksza objetosc pochlaniajac woda wiec by ci moglo cos rozwalic
13 lis 2007, o 22:08 |
|
|
raymundo
@MODERATOR
|
zel krzemionkowy chyba nie...
13 lis 2007, o 22:26 |
|
|
palasz
Dołączył(a): 6 lut 2005, o 11:23 Posty: 380 Lokalizacja: Tarnobrzeg
|
Żel krzemionkowy nie zwiększa swojej objętości, przez dużą zawartość makroporów. Gdyby zwiększał swoja objętość, to z rurek gdzie się osusza na przykład przesyłane gazy z wody - oczywiście mówię o cienkich rurkach szklanych w laboratorium, to by ich porozsadzało. Poczytaj o silikażelu więcej, a się dowiesz.
AP.
_________________ gg: 1460353
|
13 lis 2007, o 22:29 |
|
|
chemical_brother
Dołączył(a): 18 mar 2007, o 15:50 Posty: 327 Lokalizacja: jeleśnia
|
Hmm mam trochę głupie pytanie, mianowicie o co chodzi z tą "torebeczką" na której pisze silica gel(takie przezroczyste granulki). Często znajduje się to w pudełkach do butów i właściwie nie wiem do czego to służy... Myślę, że stosuję sie go do pochłaniania wody ale w jaki sposób
_________________ Chemia to nie gra...masz tylko jedno życie;(
|
13 lis 2007, o 23:19 |
|
|
Bystry
|
odp.
głównie chodzi po pochłanianie wilgoci z powietrza żeby się nie skroplił na butach było na forum
13 lis 2007, o 23:26 |
|
|
RADO
Dołączył(a): 12 kwi 2006, o 14:25 Posty: 18 Lokalizacja: Ternowskie Góry
|
Przypomnialo mi sie cos, czasami w analizie gazow stosuje sie adsorber wykonany z Chlorany (VII) magnezu ktory pochlania takrze wode. tyle co chcialem dodac
A zel krzemionkowy to jedynei co wiem to w chromatografii
|
14 lis 2007, o 00:11 |
|
|
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
|
jakoś wątpię, benzynę można ochrzcić, bo ma pewną mieszalność z wodą, zwłaszcza jeśli dodać do niej pewnych związków tlenowych. Natomiast mieszalność gazu płynnego z wodą jest w praktyce zerowa, pozatym jest cięższa od niego, więc stanowi fazę dolną. taka woda jako że paruje bardzo powoli w porównaniu z gazem, zalegałaby w butli... Co byś zaproponował dodać do gazu, żeby zaczął mieszać się z wodą?? Można też sobie wyobrazić, że w dolnej częsci zbiornika na stacji paliwowej byłaby woda, bo fazy się nie mieszają, więc woda stanowi dolną i ktoś by zatankował samą wodę...
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
|
14 lis 2007, o 12:08 |
|
|
crazyuser
|
co do autek na gaz to mozna w skrocie poqiedziec : autko nie lab a rozwiazania problemu na forach uzytkownikwo LPG (w duzym skrocie : nie oszczedzac 1 gr na litrze ni i sory czysci i dbac )
co do butli propan-butan to z wlasnego doswiadczenia mge powiedziec ze gazu niet a cos tam na spodzie odglosy wydaje i sie przlewa. Tego sie nie da osuszyć no chyba ze jakas instalcja wiksza od tej butli (moze ktos policzy ile by trzeba bylo osuszacza aby pochlonac liltr wody) no i warto wziasc pod uwage ze ma to suszyc w czasie rzeczywistym
A jak to robja to pewnie ich slodka tajemnica ale wiesc gminna niesie iz sposob jest bardzo posty. Jedyne co potzeba to wiadro z woda, kubek lejek(niekoniecznie) i stosowny klucz (tak opowiadal facet po zredukowaniu a wiec czy to prawda nei wiadomo, choc cos w tym jest bo problemy znikly po zmianei dostawcy z lokalnego ktory sam napelnial butle na wiekszego)
A jak to jest w tym co tankujemy do samochodow ? chmmm jedno jest pewne nic sie z niczymnei musi mieszac ani rozpuszcza aby oszukac. Jesli oszukiwanie poprzez dodawanei wody sie bedzie oplacalo to zaden problem udoskonalic instalacje do tankowania ale to juz jest karalne
Jak pokazuje nasza kochana tv polacy różne dziwne rzeczy robja na stacjach lpg czasami konczac przy okazji jako pieczyste
_________________ posiadane odznaczenia i ordery :
snopeczek sianka z kokardką - dar od doznanie@MODERATOR
|
14 lis 2007, o 14:38 |
|
|