Pytanie początkujacego - oszuszanie acetonu za pomocą CaCl2
Autor
Wiadomość
Shinobi
Pytanie początkujacego - oszuszanie acetonu za pomocą CaCl2
Witam!
Mam pytanie - w jaki sposób osuszyć np. aceton za pomocą CaCl2? Chodzi mi o to, jak taka operacja powinna wyglądać - po prostu wrzucić ten CaCl2 do acetonu? A jeśli tak, to w jakich proporcjach?
Jeśli zadałem pytanie w nieodpowiednim miejscu, to przepraszam i proszę o przeniesienie.
Pozdrawiam
3 lut 2008, o 21:50
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
Acetonu nie suszy się CaCl2 (bo oba związki reagują ze sobą), ale np bezw.K2CO3, MgSO4 lub CaSO4, nawet wyprażona soda oczyszczona powinna się nadać; Wsypujesz np łyżeczkę bezwodnej soli do butelki acetonu i mieszasz. Jeśli sól się zbryla dodajesz kolejna porcję, aż sól przestanie się zbrylać i pozostanie zupełnie sypka. Całość najlepiej odstawić na kilka godzin albo na noc, później odsączyć aceton przez lejek, w którym umieszczasz zwitek waty, i przesącz destylujesz. Jeśli zależy Ci na bardzo czystym acetonie, to przed osuszaniem ogrzewasz aceton pod chłodnicą zwrotną dodając małe porcje KMnO4 (tak usuniesz zawarty w nim propanol) aż do uzyskania trwałego zabarwienia, i dopiero się go sączy, suszy i destyluje.
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
Ostatnio edytowano 3 lut 2008, o 23:17 przez Arion, łącznie edytowano 1 raz
3 lut 2008, o 23:09
crazyuser
_________________ posiadane odznaczenia i ordery :
snopeczek sianka z kokardką - dar od doznanie@MODERATOR
3 lut 2008, o 23:28
Shinobi
bardzo dziękuję za naświetlenie tematu. Informację o osuszaniu acetonu chlorkiem wapnia znalazłem w artykule o ANFO, konkretnie stoi tam tak:
"Należy pamiętać, że rozpuszczalniki organiczne, zwłaszcza aceton, mogą zawierać także wodę w sobie, a jest to bardzo niepożądane przy sporządzaniu ładunku. Najlepiej osuszyć taki rozpuszczalnik dodając np. bezwodnego chlorku wapnia."
Zrozumiałem, że autor sugeruje, by osuszyć aceton CaCl2. Skoro już jesteśmy przy temacie - czy przy zastosowaniu nafyt lub oleju napędowego w tym MW również należy ją/go osuszać w analogiczny sposób? kolego nie pytamy sie o takie rzeczy w komnatach otwartych /// doz
4 lut 2008, o 23:08
crazyuser
a tak wogole to szczwana bestia
ladnie wszedl ;p a tam mozna co do artykułów na VMC a nie wiedzy, ktora mamy zamiar posiadac nie wiem do jakich celow + komnaty zamkniete ale to inna bajka /// doz
_________________ posiadane odznaczenia i ordery :
snopeczek sianka z kokardką - dar od doznanie@MODERATOR
4 lut 2008, o 23:38
Shinobi
Dziękuję, że doceniliście mój podstęp;) Miałem nadzieję, że was wezmę z zaskoczenia;) Niestety, nie mam i jeszcze pewnie długo nie będę miał dostępu do odpowiednich komnat zamkniętych.
Nie pozostaje mi nic innego jak faktycznie umieścić takie zapytanie w komentarzach do artykułów. Tam można?
// nie można [szalony]
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości