Ostatnio zainteresowałem się minerałami. Czy wiecie może, co oprócz węglanu wapnia występuje w kredzie, marmurze, kalcycie, aragonicie i wapieniu (lub co powoduje, że kalcyt jest przezroczysty, a wapień białoszary ) Wszędzie gdzie patrzyłem, to w składzie wspomina się tylko o węglanie wapnia. Proszę pomóżcie
P.S. A może ma ktoś jakieś ciekawe ebooki o minerałach
20 lut 2008, o 15:04
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
domieszki mogą być różne i różniaste, jony Ca(2+) mogą być wymieniane na Mn(2+) np, ale przede wszystkim decyduje forma krystaliczna
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
20 lut 2008, o 15:09
szalony
Generalnie przezroczyste są formy monokrystaliczne (kalcyt), zlepki krystalitów. Minerały CaCO3 o budowie osadowej - ciała zupełnie polikrystaliczne nie są na ogół przezroczyste.
20 lut 2008, o 15:10
Kryształoman
Czyli z tego co zrozumiałem to te minerały to CaCO3 "czyste bez domieszek" albo z częściową wymianą jonów Ca (2+) na Mn (2+). W związku z odpowiedziami pytam :
1)Czy da się w laboratorium uzyskać węglan wapnia o budowie monokrystalicznej
2) Czy w przypadku wymiany jonów Ca (2+) na Mn (2+) będzie to związek o wzorze CaMn(CO3)2 [ Jeśli tak, to czy jest to, czy da się taki związek otrzymać (Jeśli tak, to w jaki sposób ) ]
Z góry dzięki za odpowiedzi ( za poprzednie też dzięki )
20 lut 2008, o 15:33
szalony
1) Hodowanie dużych monokryształów soli praktycznie nierozpuszczalnych w wodzie jest ciężkie, aczkolwiek da się to zrobić odpowiednimi metodami. Rozumiem, że warunki laboratoryjne to warunki domowe ? Jest to raczej niemożliwe, również typowe laboratorium chemiczne nie jest zbyt dobre. W zasadzie można o tym zapomnieć. Duży monokryształ CaCO3 jest ciekawy bo wykazuje widoczne zjawisko dwójłomności.
2) Wzór takiego związku naljepiej będzie zapisać: CaCO3 * MnCO3 - z wzorów w książkach dla zbieraczy minerałów typu "Al2Mg3Fe8Si10O6..." czasem niewiele wynika.
20 lut 2008, o 15:55
Kryształoman
Dzięki za odpowiedź Ma ktoś może dane o rozpuszczalności CaCO3 w etanolu, innych alkoholach, acetonie i innych rozpuszczalnikach Bo w "moich" źródłach niestety nie ma danych na ten temat
Skoro praktycznie nie da się dużych monokryształów hodować z trudnorozpuszczalnych soli, to może można małe
A co z termicznym rozkładem CaHCO3
20 lut 2008, o 18:06
szalony
Kreda absolutnie nie rozpuszcza się w rozpuszczalnikach organicznych... Trudno było o gorszą substancję do hodowli kryształów.
Można próbować z solą stopioną, tylko że CaCO3 topi się w 825*C... Nie wyhoduje się w domu monokryształu kalcytu, niestety. Rozpuszczalność w wodzie wynosi 0,015g/l w 20*C i spada wraz ze wzrostem temperatury. Po nasyceniu wody pewną ilością CO2 może rozpuści się nieco więcej. Można by próbować strącić jakieś ziarno monokrystaliczne i sączyć po tym taki "roztwór" ale to zajęcie jedynie dla jakiś szalonych pasjonatów krystalografii ceramicznej, a rosło by to chyba 500 lat.
Jeśli chodzi Ci tylko o wygląd kryształu, to wiele substancji krystalizuje w podobnym układzie.
Z termicznego rozkładu wodorowęglanu otrzymasz proszek.
20 lut 2008, o 19:15
Alchemik
**
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37 Posty: 611 Lokalizacja: Średniowiecze
Heh... krystalografia itp. spece od tego u mnie na Instytucie robią sobie takie "zabawki". Widziałem jeden kryształ CaCO<sub>3</sub> zaraz po hodowli w ich "warsztacie" ważył niecałe 2 kg i miał boskie kształty ale ich sprzęt to nie zlewka, bagietka i sznureczek, ale komora ciśnień rzędu milionów paskali, temp. od 37 K wzwyż... mają tego trochę i ich hryształy są naprawdę odjazdowe.
W każdym bądź razie szacunek dla wszystkich chcących uzyskać monokryształki, gdyż jest to "alchemiczny sposób na zabicie czasu"... dawno temu sam chciałem z wody zrobić kryształy siarczanu(VI) ołowiu(II)... hehe efekt wiadomy.
Pozdrawiam Alchemik
_________________ ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
20 lut 2008, o 20:19
ViValdis
**
Jezeli chcialbys wyhodowac krystzały weglanu wapnia to ten artykul moze sie przydac
Heh... krystalografia itp. spece od tego u mnie na Instytucie robią sobie takie "zabawki". Widziałem jeden kryształ CaCO<sub>3</sub> zaraz po hodowli w ich "warsztacie" ważył niecałe 2 kg i miał boskie kształty ale ich sprzęt to nie zlewka, bagietka i sznureczek, ale komora ciśnień rzędu milionów paskali, temp. od 37 K wzwyż... mają tego trochę i ich hryształy są naprawdę odjazdowe. W każdym bądź razie szacunek dla wszystkich chcących uzyskać monokryształki, gdyż jest to "alchemiczny sposób na zabicie czasu"... dawno temu sam chciałem z wody zrobić kryształy siarczanu(VI) ołowiu(II)... hehe efekt wiadomy.
Pozdrawiam Alchemik
U mnie na wydziale praca to głównie krystalografia i chemia metali, przede wszystkim badanie tychże - dyfraktometr rentgenowski, spektrometr rentgenowski, mikroskop elektronowy, itp. Ale oczywiście dysponując komorą ciśnieniową, albo kriostatyczną, albo oboma naraz, jak sam napisałeś da się zrobić faktycznie piękne rzeczy. Metoda Czochralskiego też jest ciekawa, a w końcu prawie wszystkie monokryształy krzemu cięte potem na plastry do elektroniki robi się tą metodą..
20 lut 2008, o 20:27
Kryształoman
ViValdis napisał(a):
Jezeli chcialbys wyhodowac krystzały weglanu wapnia to ten artykul moze sie przydac
Dzięki ViValdis. Czy zamiast U-rurki można użyć jakiegoś innego sprzętu, bo niestety nie posiadam, a zrobić nie mam z czego
np.:
Zrobić silikażel w zlewce i wbić w niego dwie rurki ( w jak największej odległości od siebie. Do rurek nalać roztworów CaCl2 i Na2CO3. Czy tak też wyjdzie
SCALONO Wysłany: Pon Mar 17, 2008 2:09 pm Mam jeszcze jedno pytanie. Czy grys (nie jestem pewien, czy tak to się nazywa - takie białe kamyczki sprzedawane w ogrodniczych i budowlanych - m.in jako drenaż ), to jest węglan wapnia Question Bo przypomniałem sobie, że dawno temu geograf pokazał nam skałę wapienną, która wyglądała identycznie jak ten grys.
26 lut 2008, o 16:03
palasz
Dołączył(a): 6 lut 2005, o 11:23 Posty: 380 Lokalizacja: Tarnobrzeg
Tak, to jest specjalnie kruszony krystaliczny węglan wapniowy, chociaż i zawiera amorficzne części też.
AP.
17 mar 2008, o 15:28
Kryształoman
Dzięki za szybką odpowiedź . Przyda mi się do otrzymywania octanu wapnia . Czy w krystalizacji trudnorozpuszczalnych w wodzie soli ( w ośrodku żelowym), można wykorzystać zamiast chlorku wapnia, octan wapnia, albo azotan (V) wapnia
17 mar 2008, o 15:38
mateuszp4
Dołączył(a): 29 kwi 2007, o 17:36 Posty: 124 Lokalizacja: Z mojej miejscowości
raczej można
_________________ Dajcie mi gwiazdke...
17 mar 2008, o 16:27
Kryształoman
A czy metoda w ośrodku żelowym nadaje się do wszystich typów trudnorozpuszczalnych soli Do ortokrzemianów też
4 kwi 2008, o 14:38
krystofer
A czasami kreda jest zabarwiona na pomarańczowo. to Fe?
4 kwi 2008, o 23:23
Kryształoman
Kryształoman napisał(a):
A czy metoda w ośrodku żelowym nadaje się do wszystich typów trudnorozpuszczalnych soli Do ortokrzemianów też
Ponawiam pytanie, a co do kredy, to sądzę, że to jakiś barwnik, a nie sól Fe (III). Czy zamiast U-rurki szklanej można użyć u-rurki z tworzywa sztucznego
5 kwi 2008, o 12:55
Vikuserro
Cóż... Ja jedynie dodam pytanie do tego topicu, odnośnie innych "minerałów". Jakie zanieczyszczenia będą w muszlach i innych pancerzykach, skorupkach zwierząt?
Przystosowanie dziwne . Skoro im się to roztworzy w pierwszym lepszym kwasie . Cóż...
W szaleństwie można usunąć parę muszelek kwasem. Ale to nie ja jestem szalony . I muszelka ślimakowi do śmietnika .
_________________ Mimo, iż używam google, nie zawsze znajduje to co mam znaleźć.
30 kwi 2008, o 22:15
velSiergiej
A gdzie TY masz w przyrodzie (mówimy o sytuacjach typowych, nie o kwaśnych deszczach czy jaskiniach w których przed milionami lat płynął kwas siarkowy - tylko o ogródku, rzece/strumienu, morzach gdzie żyją te ślimaki) pH niższe od powiedzmy 3?? Albo duże stężenie kwasu octowego czy solnego??
odp. nigdzie
Co do zanieczyszczeń to pewnie jakaś konchiolina itp związki organiczne...
A tak na poważnie to myślał ktoś o hodowli kryształków CaSO4 A może jako rozpuszczalnik zastosować stęż kwas siarkowy VI??
Widziałem jakiś czas temu film w którym pokazywali jaskinię w USA w której dawno dawno temu płynał sobie H2SO4 przez wapień... powstały pięęękne przezroczyste kilkumetrowe krystaliczne nacieki z CaSO4...
1 maja 2008, o 10:52
Kryształoman
Hmmm, z CaSO4 : Ja tam teraz myślę o hodowli Mn2SiO4, ale męczę się z otrzymaniem Na4SiO4
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości