Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Projekt technologiczny 
Autor Wiadomość

Dołączył(a): 14 sty 2007, o 12:57
Posty: 27
Post Projekt technologiczny
cześć mam takie pytanko do wszystkich, pisze teraz projekt technologiczny dotyczący chlorku amonu i musze napisać o nim dokładnie wszystko, a w szczególności jego produkcje i nieststy nie moge znaleśc technologi jego otrzymywania na skale przemysłową i nie moge znaleść żadnych zakładów produkujących chlorek amonu (salmiak), jeśli ktoś wie cokolwiek i jego produkcji na skale przemysłową lub jakiekolwiek informacje informacje prosze o pomoc. Z góry dziękuje :-)


14 mar 2008, o 10:25
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lut 2008, o 12:54
Posty: 66
Lokalizacja: Niepołomice
Post chlorek amonu
Chlorek amonu (nazwa zwyczajowa: salmiak, NH4Cl) - nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu solnego i amoniaku.

Salmiak można otrzymać w wyniku bezpośredniej reakcji kwasu solnego i amoniaku:

HCl + NH3 → NH4Cl

Reakcja ta zachodzi również między wolnym chlorowodorem i amoniakiem, jednak wymaga obecności choćby śladowych ilości wody. Inną metodą otrzymywania chlorku amonu jest reakcja podwójnej wymiany siarczanu amonu z chlorkiem sodu:

(NH4)2SO4 + 2NaCl → 2NH4Cl + Na2SO4

W warunkach normalnych chlorek amonu stanowi biały proszek lub bezbarwne, krystaliczne ciało stałe. Dobrze rozpuszcza się w wodzie (w temperaturze pokojowej 37 g na 100 g H2O). Po podgrzaniu do 335°C sublimuje z częściową dysocjacją na chlorowodór i amoniak. W temperaturze ponad 350°C dysocjacja jest stuprocentowa. Tak jak w wypadku syntezy chlorku amonu, proces ten nie zachodzi w całkowicie bezwodnym środowisku.

Chlorek amonu jest używany głównie jako elektrolit w suchych ogniwach Leclanchégo czyli najczęściej używanych dziś bateriach. Stosuje się go również jako lek na kaszel, dodatek do paszy dla bydła, składnik szamponu, etc.

Zjawisko rozkładu termicznego chlorku amonu było wykorzystywane do oczyszczania grotów lutownic oraz do oczyszczania powierzchni metali.

Chlorek amonu jest najstarszą znaną solą amonową. Po raz pierwszy został otrzymany już w czasach starożytnych (zobacz: historia amoniaku).

Jest stosowany w produktach spożywczych jako środek spulchniający i konserwujący E510.

_________________
Ja nie daję gotowców, ja pomagam, a pomagając uczę....


16 kwi 2008, o 20:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..