Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Nadkwasota ... 
Autor Wiadomość

Post Nadkwasota ...
Gdzieś natrafiłem , że nadkwasotę można częściowo wyleczyć poprzez ograniczenie spożywania potraw kwasowych (coca-cola , pepsi , kwasek cytrynowy ) . Jakie potrawy mają odczyn zasadowy ?????

15 lip 2008, o 13:13

Zasadowych to trudno znaleźć ale może ktoś znajdzie, ale podam ci trochę o odczynie obojętnym i zbliżonym do obojętnego: woda, mleko, najlepiej używać jeszcze środków alkalizujących: Malox, Alugastrin, oraz preparaty zmniejszające wydzielanie kwasu solnego: Ranigast, Famotydyna. No poczekamy na odpowiedź, może ktoś zna taką potrawę, bo ja znam same kwaśne. Chociaż mleko wydaje mi się że jest dobre

15 lip 2008, o 14:18

tylko , że większość leków jest na bazie glinu (np. fosforan ) i słyszałem , że nadmierne jego spożywanie prowadzi do Alzheimera ...

15 lip 2008, o 14:38

przypuszcza się że prowadzi do Alzheimera :wink: :wink:
A co do mleka należy pamiętac że mleko nie jest przez wszystkich tolerowane :wink: :wink:

15 lip 2008, o 14:55

Zasadniczo z leków - nie poleca się środków alkalizujących typu Rennie czy Manti, bo prowadzą one (zużyte w nadmiarze) do zobojętnienia, a nastepnie zalkalizowania środowiska zołądka, co prowadzi w następstwie do reakcji obronnej organizmu - wydzielania jeszcze większej ilości kwasów.
Był taki dobry lek (ale chwilowo go nie ma w aptekach, nie wiem czemu) - Talcid - zawierający hydrotalcyd, który niezależnie od spożytej ilości - przereagowywał tylko w ilości odpowiedniej, a reszta zostawała niezużywana; ponadto działanie osłaniające zołądek no i niemal zerowe wchłanianie z przewodu pokarmowego. Ale o lekach typu antacida można dłuuużej, a to nie o to chodzi. Jesli jednak nadkwaśnośc jest tylko epizodyczna - można leczyć się dowolnym środkiem (o ile nie ma się problemów z nerkami).

Nadkwaśność to raczej poleciłbym leczyć przyczynowo a nie objawowo.

PS. Co do spożywanych posiłków - ograniczenie kawy, papierosów, które wzmagają wytwarzanie kwasu żołądkowego. Zasadowe są napewno wody wysokozmineralizowane typu Muszyna.
PS2. Nie licz że zasadowe jedzenie wyleczy cię z nadkwasoty.
PS3. Nie do końca tak jest z tym Alzheimerem, musiałbyś jeść to przewlekle i faktycznie naaaadmiernie.

15 lip 2008, o 15:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]