Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ] 
Skad zabrac barwnik swiecacy w UV 
Autor Wiadomość

Post Skad zabrac barwnik swiecacy w UV
Witam :)

Mam zamiar zrobic sobie w pokoju graffiti widoczne tylko w UV.
Potrzebuje do tego celu farby ktora bedzie widoczna tylko pod wplywem promieniowania UV a nie bedzie widoczna (lub prawie niewidoczna) w normalnym swietle.
Takie farby sa dosc trudno dostepne - przynajmniej w normalnych sklepach nie znalazlem.
Czy mozna jakos prosto uzyskac taki barwnik?
Potrzebuje okolo 3 litrow :D
Nie ma szans, zebym sam cos syntetyzowal wiec pytam o porady gdzie ewentualnie mozna kupic taki barwnik lub jak go jakos latwo uzyskac za pomoca "chemii domowej"

A moze ktos z szanownych forumowiczow podjalby sie zrobienia czegos takiego dla mnie - ma sie rozumiec zaplace.

18 sie 2008, o 01:09

Możesz spróbować wymyć wkład z podkreślacza (te jaskrawe) i zrobić z tego roztwór.
Tu masz filmik ze świecąca woda: http://www.spryciarze.pl/jak-zrobic-swiecaca-wode

Ja tego nie próbowałem ale wygląda ok ;)

18 sie 2008, o 11:49

A ja korzystajac z okazji spytam jak takie cos mozna by bylo otrzymac z chemicznego punktu widzenia i cz byłoby to wykonalne w domowych warunkach?

18 sie 2008, o 15:04

Gdzieś na forum był temat ze świecąca różą w UV. Szukajcie a znajdziecie :) Jak będę miał minutkę to poszukam.

18 sie 2008, o 15:16

Dziekuje tez za pomysl z markerami. Gdzies o tym juz czytalem ale nie wiedzialem, ze to az tak fajnie swieci jak widac to na filmiku. Chyba tez sobie zrobie taka fontanne. Pytanie tylko, czy to sie po pewnym czasie nie "wyswieci"? :roll:

19 sie 2008, o 04:00

Nie powinno chyba, a nawet jeśli zawsze można dolać następny ;) Tez planuje zrobić taka miniaturkę fontanny :P

19 sie 2008, o 09:29

Tonic (przetłumaczona wersja) Tak własnie tonik, zawiera on chininę (wersja PL) Chinina pod wpływem UV świeci na niebiesko, ciekawe cz Eko znalazłby takie cos w swoim składziku ;)
Znalazłem tez temat na forum: KLIK

21 sie 2008, o 19:35

Slyszalem kiedys o tym, ze proszki ( a raczej jakis ich skladnik ) swieca przy swietle UV. To chyba byly jakies testy na dzialanie plynow do plukania...
Bylo wtedy, ze przeswietlali ubrania UV'ką i sprawdzali, czy nie "swieca".

22 sie 2008, o 18:37
@MODERATOR

tak, w proszkach do prania są tzw. fotowybielacze, które świecą w UV, ale itak w tym przypadku lepiej kupić gotowy lakier świecący w UV

22 sie 2008, o 20:00

Poza tym jeden lakier - jeden kolor - i pewnie duzo kasy.
A z proszkow pewnie mozna zrobic rozne barwy... Np z vizira czerwony, z ariela zielony... Nie wiem, nie sprawdzalem - tylko sugestia.
I jeszcze jedno - pytanie, czy taki obrazek z tych fotowybielaczy bedzie trwaly i nie zejdzie po 2 m-cach.

22 sie 2008, o 20:40

http://vmc.org.pl/articles.php?id=213&page=2

Cytuj:
luorescencja jest widoczna, jeśli naświetlać substancję ją wykazującą promieniami UV, gdyż wiele ciał naświetlanych tym promieniowaniem emituje promieniowanie widzialne

Resztę barwniki itp masz tam dalej. Tylko odsyłam, bo idę spać, inaczej poszukałbym więcej...

A co do proszków to wszystkie na pewno świecą na niebieskawy (i to tylko te do białego), aaa vizjir czy tam ariel ( w reklamie obok proszku poskładane ręczniki) to pic na wodę ( bo widać że ktoś nieudolnie wybielił to komputerowo ;-) )

Pozdro

22 sie 2008, o 22:21

LUMINOL Odczynnik bardzo fajny, w ogóle mozna ciekawe z nim doswiadczenia robic, nie tylko swiecenie, ale i np. wykrywanie krwi, takl jak jest napisane w tamtym artykule. natiomiast przy opisie zwiazku Sativ wspomina, ze nie jest to tani odczynnik (z czym chyba kazdy się zgodzi, jesli tamta cena jest poprawna :lol: ) Ale ciekawiła by mnie synteza tego zwiazku, o czym tez wspomniał ;) Prosimy o właczenie sie do tematu moderatorze Sativ :D

26 sie 2008, o 16:12
@MODERATOR

26 sie 2008, o 19:54

Czekaj, sam juz nie wiem... chemiluminescencja fluorescencja luminescencja... kurde tyle tch pojęc, sam juz niewiem. Tak cz owak świeci :lol:

29 sie 2008, o 11:29

Nie nie... luminol przeciez do chemiluminescencji jest.
To chlopakowi nic nie da. Mowie niech sie proszkami pobawi... Chcial chemie domowa, to ma. :P
Poza tym, co do luminolu - jest przeciez strasznie drogi!
Pamietam, jak p. Plucinski robil kiedys mega konqrs na nowa metode syntezy chyba czegos. I w nagrode wlasnie bylo pare gramow luminolu.

29 sie 2008, o 11:42

Post luminescencja w uv
Rozgrzebuję temat, ale jeśli jest aktualne to mam radę. Kup 2 g fluoresceiny i 1 g NaOH lub KOH. Zmieszaj z 10 l wody i gotowa farba niewidzialna w dzień a w uv świeci. Pozdro.
Chemik 90

21 lip 2010, o 18:54

Chyba też Siarczek Cynku świeci pod wpływem UV, tylko trzeba mieć dobrą lampę bo z diodą próbowałem i nic :cry:

1 sie 2010, o 00:23

O ile się nie mylę siarczek cynku świeci nie w UV lecz w promieniowaniu jonizyjącym. Dzięki temu może służyć do budowy scyntylatorów do pomiaru promieniowania jonizującego. Nie wiem czy wiesz ale również stare telewizory miały kineskopy pokryte siarczkiem cynku. Mam nadzieję że nikt nie wpadnie na głupi pomysł zawieszania w pokoju kawałka blendy smolistej bo nie byłoby to bezpieczne !
Pozdrawiam

1 sie 2010, o 17:12

http://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?t=21614&highlight=
I mój ostatni tam post:
Kod:
Szukając o luminoforach znalazłem to:
- "W produkowanych obecnie rurach jarzeniowych niemal z reguły wykorzystuje się mieszaniny gazów z parami rtęci. (...) Lampy jarzeniowe stosowane do reklam wypełnia się gazami szlachetnymi najczęściej neonem i argonem (...) Stosowane dawniej: hel, krypton i ksenon wymagają wysokiego napięcia zapłonu, a poza tym są kosztowne, wobec czego obecnie nie są używane."[str. 26-27]
- "Dzięki zastosowaniu różnych luminoforów i ewentualnie rur ze szkła barwionego uzyskuje się ponad 30 różnych barw światła. Wykorzystuje się przy tym następujące luminofory: wolframian magnezu i wolframian wapnia świecące niebiesko, krzemian kadmu i krzemian cynkowo-berylowy świecące żółto-pomarańczowo, krzemian cynku świecący czerwono, boran kadmu świecący czerwono, wolframian kadmu świecący żółto, halofosforan świecący biało."

Źródło: http://www.molecki.transport.pwr.wroc.pl/neony/biblioteka/

Jedno spostrzeżene z mojej strony: Tlenek cynku świeci po mocnym ogrzaniu, siarczek cynku wykazuje luminescencje w UV, to samo krzemian cynkowo-berylowy, a sam cynk można stosować w fotokomórkach, które są czułe na światło ultrafioletowe, w porównaniu do tych, których fotokatoda wykonana jest z cezu - a te są czułe na światło widzialne.

Może jak troszke pogłówkujesz to jakoś zrobisz samemu tą farbę jako zawiesine w\w subst w wodzie chociaż. Będzie słabo trzymało, dlatego przydało by się to jakoś zmodyfikować tylko jak? W rozcieńczonym r-rze wikolu? Zmieszać z gotową farbą? Przydało by się coś co może związać "barwnik" tylko że na razie jakoś nie mam pomysłu.

1 sie 2010, o 18:28

ZnS świeci w UV na zielono - wypróbowane. Występuje jednak w dwóch odmianach krystalicznych, z czego tylko jedna - jak dedukuję - wykazuje fluorescencje, bo po syntezie z pierwiastków tworzy się wiele "martwych" kryształków, które nie świecą. Ktoś wie coś więcej?

1 sie 2010, o 22:29

Na podłożu celulozowym w promieniach UV ładnie świeci siarczan berberyny, ale trudno go zdobyć.

10 paź 2010, o 20:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]