Chciałbym zrobić węglan miedzi (II) 8 ) jak na tym filmiku tylko jakie dać proporcje ?
z góry dziękuje
17 wrz 2008, o 19:19
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Stechiometryczne :-)
2NaHCO3 + CuSO4 -> Na2SO4 + CuCO3 + CO2 + H2O
M_NaHCO3 = 84 g/mol
M_CuSO4 = 159,5 g/mol
84 * 2 / 159,5 = 1,053
Czyli zmieszaj sodę oczyszczoną i siarczan miedzi w proporcjach wagowych 1:1.
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
17 wrz 2008, o 19:30
sniperr
**
Wielkie dzięki
17 wrz 2008, o 19:31
$13rg1ej
@MODERATOR
Dołączył(a): 21 maja 2006, o 12:53 Posty: 497 Lokalizacja: Pułtusk/Warszawa
Ach, zapomniałem o wodzie krystalizacyjnej!
Mądrzy ludzie robią głupie błędy
Dlaczego wydajność reakcji nie jest 100%? Nie mamy tu do czynienia z klasyczną reakcją strącania trudnorozpusczalnego osadu?
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
17 wrz 2008, o 19:44
Łomonosow
Dołączył(a): 17 lut 2008, o 20:55 Posty: 188 Lokalizacja: Bydgoszcz
Jak dla mnie właśnie nie jest to klasyczna reakcja strącania.
Poza tym wydaje mi sie ze niepełna wydajność jest przez ucieczkę CO2 podczas gotowania. Dlatego wydajność jest na poziomie owych ok. 45% przewidywanej ilości soli o PRZYBLIŻONYM składzie.
17 wrz 2008, o 20:01
sniperr
**
Zrobię z przepisu Gałeckiego Temat można już zamknąć
Dziękuję za odpowiedzi
PoZdRo
17 wrz 2008, o 20:45
chemik10
Nauczyciel
Łomonosow napisał(a):
Poza tym wydaje mi sie ze niepełna wydajność jest przez ucieczkę CO2 podczas gotowania. Dlatego wydajność jest na poziomie owych ok. 45% przewidywanej ilości soli o PRZYBLIŻONYM składzie.
Ale wydajność to jest to co otrzymaliśmy przez to co powinniśmy otrzymać i ucieczka innych produktów nie ma znaczenia.
W tych warunkach miedź tworzy po prostu hydroksosole.
Nie rozumiem tylko stwierdzenia o tych procentach. Może chodzi o straty podczas dekantacji?
W każdym bądź razie, skoro autor dowiedział się tego, o co pytał, rzeczywiście można uznać ów temat za zamknięty.
17 wrz 2008, o 21:41
Łomonosow
Dołączył(a): 17 lut 2008, o 20:55 Posty: 188 Lokalizacja: Bydgoszcz
chemik10 napisał(a):
Łomonosow napisał(a):
Ale wydajność to jest to co otrzymaliśmy przez to co powinniśmy otrzymać i ucieczka innych produktów nie ma znaczenia. W tych warunkach miedź tworzy po prostu hydroksosole.
Nie rozumiem tylko stwierdzenia o tych procentach. Może chodzi o straty podczas dekantacji? W każdym bądź razie, skoro autor dowiedział się tego, o co pytał, rzeczywiście można uznać ów temat za zamknięty.
Myśle że mimo wszystko mam rację.
Wydajność 100% nie względnia ucieczki CO2 na skutek rozpadu termicznego, a zakłada reakcję czysto teoretyczną i stechiometryczną. W związku z czym jesli ucieka CO2, to jest mniej substratu do utworzenia weglanu.
18 wrz 2008, o 11:02
chemik10
Nauczyciel
Łomonosow napisał(a):
Myśle że mimo wszystko mam rację. Wydajność 100% nie względnia ucieczki CO2 na skutek rozpadu termicznego, a zakłada reakcję czysto teoretyczną i stechiometryczną. W związku z czym jesli ucieka CO2, to jest mniej substratu do utworzenia weglanu.
Tyle, że ucieczka CO2 nie ma tu nic do rzeczy - tworzy się ten konkretny związek i przy właściwym stężeniu wodorowęglanów strącają się wszystkie jony Cu2+ (ignorując słabą rozpuszczalność produktu).
Jeśli otrzymaliśmy 0,5mola produktu (konkretnego, nie wszystkich), a powinniśmy otrzymać 1mol (teoretycznie), wydajność wyniesie 50% względem tego produktu! Inna interpretacja wydajności wydaje mi się ciut zbędna, bo taki CO2 jest tutaj produktem ubocznym i zależy nam, by uciekał. Możliwe, że to skrót myślowy autora... no nie wiem.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości