Dołączył(a): 28 wrz 2008, o 11:11 Posty: 25 Lokalizacja: Z miasta
hydroliza nieodwracalna
robiłem w szkole hydrolize nieodwracalną do produkcji etanolu:
CH3COOC2H5 + NaOH = CH3COONa + C2H5OH
Rozpuściłem to wszystko w wielkim mieszalniku (tego razem było 16 litrów).
Mieszam tak przez kilka godzin uważając żeby alkohol mi nie odparował dolewając wode do ochłodzenia.
I tak w czasie mieszania tej "zupki" cały roztwór zaczął robić się żółty i zaczął przechodzić w taki herbaciany kolor.
Moje pytanie jest czym to jest zpowodowane. Nauczyciel z którym robiłem te doświadczenie powiedział mi że dzieje się tak samo gdy robił mieszanine EtOH 98% z NaOH do czyszczenia biuret. Roztwór tak samo po jakimś czasie żółkł. Co to może być?
23 lut 2009, o 21:41
Pit
Może się myle ale czy hydroliza to nie jest reakcja z wodą? Może NaOH miał w sobie troche jakichś zanieczyszczeń?
24 lut 2009, o 20:39
Garet
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 19:18 Posty: 515 Lokalizacja: Lubelskie
Pit napisał(a):
Może się myle ale czy hydroliza to nie jest reakcja z wodą? Może NaOH miał w sobie troche jakichś zanieczyszczeń?
Tak hydroliza to reakcja z wodą, ale może być też hydroliza zasadowa np. z NaOH i kwasowa np. H2O + HCl.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości