Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Sorbent 
Autor Wiadomość

Post Sorbent
Witam,
ostatnio mój ojciec dał mi zagwozdkę chemiczną... dostałem mieszaninę składającą się z:
SiO2 (74%)
A2O2 (11%)
Fe2O3/FeO (~7%)
MgO (2%)
CaO

lista ta pochodzi z opakowania z mieszaniną. To coś w pracy ojca nazywają sorbentem (raczej nie jest top nazwa handlowa), służy (jak sama nazwa wskazuje) do pochłaniania substancji ropopochodnych- wszelkich smarów, olejów itp.. Najbardziej zainteresowało mnie to dziwne A2O2 - zapisane na opakowaniu jest to jak związek chem.- cyfry w indeksie dolnym. Tak więc, ktoś wie co to może być, ma jakieś podejrzenia?

dołączam zdjęcia próbki mieszaniny
Obrazek - można powiększyć

27 mar 2009, o 18:20

Może się mylę, ale zdaje mi się, że to może być literówka. Może 'Al'? W 'Au' wątpię. Inne pierwiastki z symbolem na 'A'...
-Ag
-Au
-Al
-As

Stawiam na Al, ale nie mam pojęcia czy występuje w formie Al2O2. :oops: Tylko tyle mogę od siebie.

27 mar 2009, o 18:35

glin tworzy jedynie Al2O3 a żaden inny pierwiastek z A w symbolu nie ma zastosowania w takich ilościach... tak samo ewentualny arsen, występuje na III i V st utlenienia...

27 mar 2009, o 19:04
@MODERATOR

a jeszcze prawdopodobniej Al2O3 z SiO2 - tworzy glinke modyfikowana o odpowiedniej budowie przestrzennej

zastanawia mnie tylko obecnosc MgO, a brak obecnosci wegla aktywnego, lub wegla pod inna postacia

ale to zalezy czy sorbent ten jest uzywany do zbierania ropy np. z podlogi czy ze sciekow :)

jesli jest to substancja do pochlaniania ropopochodnych z wody, to sadze ze to A2O2 jest bardziej jako przelicznik Al2O3 z Al2(SO4)3

tak czy ianczej stawial bym na Al2O3 i ze jest to stosowane w zbieraniu ropopochodnych z roztworow wodnych, np. sciekow

ale tez dziwi mnie troche obecnosc Fe2O3, ktore ma bardzo podobne dzialanie jak Al2O3 jesli chodzi o oczyszczanie sciekow

druga opcja jest taka, ze dalej jest to Al2O3, a ty masz doczynienia z tzw. glinka modyfikowana, do sorbowania ropopochodnych rozlanych np. na podloge, podobnie krzemionka

CaO do podwyzszenia nieznacznie pH i/lub zbicia siarczanow

ale po co MgO ? ;]

27 mar 2009, o 19:39

Mieszanka stosowana jest do wchłaniania rozlanych cieczy, o oczyszczaniu ścieków nic nie wiem.

A czy FeO ma podobne właściwości sorpcyjne do Fe2O3?

Cytuj:
to sadze ze to A2O2 jest bardziej jako przelicznik Al2O3 z Al2(SO4)3

czy mógłbyś to rozwinąć? o jakie przeliczenie Ci chodzi?

A może ma ktoś pomysł na jakieś proste, domowe sprawdzenie czy mieszanina zawiera glin?

Po wielkanocy będę miał kółko, więc mógłbym zrobić analizę , ja bym ją zrobił tak:
najpierw na obecność glinu:
roztworzenie małej próbki w HNO3
strącenie Fe3+ jodkami
próba z SCN- i dla formalności wykluczenie baru i strontu przez próbą z rodizonianem

jakieś poprawki do tego wyżej?
jak nie wyjdzie to bym zrobił pełnego anala kationów I-V, chyba, że przed wielkanocą coś będzie pewnego...

27 mar 2009, o 20:03

oczywiście mój błąd, rodanki nie strącają glinu...
myślę, że można by spróbować z aluminonem ale czy wytrącenie Fe3+ jodkami usunie je dostatecznie dokładnie by nie dały pozytywnej próby z odczynnikiem?

27 mar 2009, o 21:45
@MODERATOR

z tym przelicznikiem chyba cos mi sie pomieszalo :(

co do analizy, musial bys pokolei wyeliminowac 1 i 2 grupe kationow i dopiero pozniej w grupie trzeciej sprawdzic obecnosc Al3+

jesli ten zwiazek nie jest do sorbcji w roztworach wodnych, to ciezko mi sie wypowiadac w tym temacie bo nie mam z tym doswiadczenia, doswiadczenie wieksze mam w oczyszczaniu roztworow wodnych

27 mar 2009, o 22:38

a więc wracamy do punktu wyjścia... przy pierwszej nadarzającej się okazji zrobię całą analizę kationów bo chyba innego wyjścia niema :(

27 mar 2009, o 23:35
Mieszanka stosowana jest do wchłaniania rozlanych cieczy,
czy FeO ma podobne właściwości sorpcyjne do Fe2O3?

Sorbentów do wchłaniania cieczy niebezpiecznych jest kilkanaście rodzajów w zależności od danego zastosowania, Fe203 i FeO nie posiada właściwości absorpcji cieczy i jego dodatek nie jest sorbentem lecz jedynie czynnikiem powodującym określone działanie w mieszaninie.

Jak wcześniej słusznie napisał Sulik- Al2O3 z SiO2 - tworzy glinkę modyfikowaną o odpowiedniej budowie przestrzennej , tajemniczy wzór jest zwykłym błędem druku etykiety, jest to techniczny bezwodny Al2O3 !! .
Dodatki tlenków Mg,Ca, w małych ilościach oraz Al2O3 stosowanych w mieszaninach sorpcyjnych maja za zadanie wiązać ew. wodę z ropopochodnych cieczy i wyłapać siarkę .

Analiza na obecność danych jonów będzie ciekawym zajęciem jednak bardzo czasochłonnym zbędnym w tym przypadku

pozdrawiam
eko

28 mar 2009, o 00:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]