Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Szerokie źrenice ... 
Autor Wiadomość

Post Szerokie źrenice ...
Są jakieś legalne środki farmakologiczne lub substancje chemiczne (oczywiście nie szkodliwe dla organizmu) które powodują rozszerzenie źrenic . Wskazane jest aby nie było skutków ubocznych typu halucynacje , drgawki itp

4 cze 2008, o 08:46
@MODERATOR

krople z apteki. zapomniałem nazwy, ale zawierały atropinę. brałem jak miałem uszkodzone oko. oko za dnia musiało być zaklejone. pogadaj z jakimś medykiem najlepiej okulistą.

"zadajmy sobie pytanie czy musiało do tego dojść?
skoro doszło to znaczy, że musiało!"

4 cze 2008, o 12:33
@MODERATOR

Łomo, wypowiedz sie Ty :) bo sie znasz na tym napewno.

4 cze 2008, o 13:41
@MODERATOR

raczej wszytkie krople do oczu magace rozszezyc zrenice sa na recepte - takie rozszezenie moglo by bowiem uszkodzic nerwy wzrokowe

a co do innych... pochodne efedryny lub efedryna - byl jakis syrop z tym

4 cze 2008, o 13:55
tussipect, syrop nie polecam bo drogi, tabletki 15mg 20szt ok 6zł

4 cze 2008, o 19:03

Wywołany do odpowiedzi - postaram się conieco opowiedzieć.

Cytuj:
Fizjologicznie występuje w ciemności, przy aktywacji układu sympatycznego (lęk, podniecenie). Może być objawem zatrucia tlenkiem węgla, przyjęcia atropiny (ogólnie i miejscowo – do worka spojówkowego), leków przeciwdepresyjnych, przeciwhistaminowych, kokainy i amfetaminy.

Teraz do rzeczy.
Nie będę proponował amfetaminy, kokainy czy heroiny. Chyba tłumaczyć nie trzeba, natomiast wspomnieć że mają takowe działanie mogę.

Leki zawierające atropinę o sensownym działaniu rozszerzającym źrenice:
Atropinum sulfuricum 1% - krople do oczu, stosowane w celu długotrwałego rozszerzenia źrenicy, w badaniach diagnostycznych oka oraz do badania refrakcji u małych dzieci. W leczeniu zapalenia tęczówki i ciała rzęskowego w celu zapobiegania zrostom tęczówkowo-soczewkowym. Lek na receptę. Nalezy bezwzględnie zapoznac się z ulotką dołączoną do opakowania!

Leki zawierające siarczan atropiny a stosowane ogólnie nie powinny nas interesowac, bo zarówno zastosowanie jak i skutki uboczne ida nie w tym kierunku w którym bysmy chcieli a rozszerzenie źrenic byłoby w zasadzie "skutkiem ubocznym" a nie zamierzonym działaniem.

Leki przeciwdepresyjne i przeciwhistaminowe - podobnie.

Efedryny nie polecam, bo trzeba tego duzo brać, do tego ewentualne skutki przedawkowania/skutki uboczne to właśnie niepokój, chaotyczność (zmieszanie), bezsenność, umiarkowana euforia, manie i halucynacje (rzadko, pod warunkiem wcześniej występujących psychicznych zaburzeń), wrogość (drażliwość), mrowienie (nieudokumentowane), paranoja, pobudzenie psychomotoryczne (zwłaszcza kiedy przyjmowana z kofeiną). A to zasadniczo niepożądane skutki uboczne jeśli chcemy uzyskać rozszerzenie źrenic.

Ogółem leki podawane ogólnie nie mają bezpośredniego zadania rozszerzyć źrenice. Bardziej leki stosowane kontaktowo.

Zaznaczyć chciałbym tylko żeby nie stosowac zadnych leków pochopnie, zapoznać się z treścia ulotki (działania niepożądane, interakcje, uwagi, zastosowanie) oraz skonsultowac się z lekarzem lub farmaceutą.

4 cze 2008, o 21:48
@MODERATOR

Nie będę proponował amfetaminy, kokainy czy heroiny

Wrrrróć, heroina nie powoduje rozszerzenia źrenic.

;)[/quote]

4 cze 2008, o 22:39

5 cze 2008, o 00:15

Są takie krople do...nosa, nazywają się Rhinazin i są bez recepty. W sumie są na katar, bo powodują skurczenie naczyń krwionośnych (oka również, sprawdzone :wink: ). No ale niestety, okazało się, że oczy, owszem, przekrwione nie są, ale źrenice wyglądają, jak... no nie powinny, szczególnie w niektórych sytuacjach. Źrenice rozwalone na maxa po tym są...

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

6 cze 2008, o 01:05

No ale mam nadzieję ze nie podawałeś sobie tych kropli do oka...

6 cze 2008, o 10:32

Akurat niedawno miałem okazję użyć kropli z atropiną , po jednej kropli do każdego z oczu . Efekt po 30 minutach , świat był jaśniejszy i miałem oczy demona-nie było widać moich tęczówek . Skutek uboczny-zaburzenie akomodacji - jak miałem na ręce zegarek to nie mogłem odczytać godziny z niego , treści smsa na komórce nie mogłem odczytać , książek nie mogłem czytać . Widziałem coś co było ode mnie oddalone przynajmniej na 1 m . Efekt utrzymywał się przez 5 dni .

18 kwi 2009, o 13:00

tropikamid-krople z tym poszerzają źrenice na 4 godziny bez zaburzania akomodacji

18 kwi 2009, o 13:02
**

Byłem kiedyś u okulisty w celu zbadania wzroku. Jakie dokładnie kropelki dostałem, to niestety nie pamiętam, ale w każdym bądź razie po kilku minutach widziałem tylko jasne i ciemne. Rozłożona gazeta była idealnie biała. Występowały problemy z trafieniem w drzwi czy unikaniem innych przeszkód terenowych - aparatura, krzesła, biurka.

18 kwi 2009, o 13:36
**

Pewnie miałeś badanie czy masz ciśnienie w oku :] Też to miałem po kilku godzinach widzi się normalnie.

Szelki nałogiem...

S&C podstawą...

Brak kasy zwątpieniem...

Lecz nowe odczyny pocieszeniem...

20 kwi 2009, o 19:56

te krople to pewnie a nawet napewno Tropicamidum powodują porażenie mięśnia zwieracza źrenicy i mięśnia rzęskowego :D
wszystko jest dobrze tylko nie można go stosować przy jaskrze i jesli się ma wlozone szkła kontaktowe bo może je zabarwić :lol:

21 kwi 2009, o 18:41
**

To była 5 czy 6 klasa podstawówki i chodziło chyba tylko o to, żeby komputerowo sprawdzić wzrok. Odnośnie szerokich źrenic - to czy czasami adrenalina też nie powiększała?

21 kwi 2009, o 18:53

a co do innych... pochodne efedryny lub efedryna - byl jakis syrop z tym

Pseudoeferdynę zawiera CIRRUS. Stosowałem, ale nie zauważyłem powiększenia źrenic.

21 kwi 2009, o 19:15
@MODERATOR

21 kwi 2009, o 19:16
**

Adrenalina najbardziej zwęża... żołądek i resztę układu pokarmowego :lol: zwiększa ciśnienie tętnicze krwi, przyspiesza oddech, powoduje wzrost kurczliwości mięśni itp. Co do źrenic - nie wywołuje widocznego skutku. Chyba że podasz sobie dożylnie :lol:
A tak a propos, to ciągle mówimy o ATROPINIE

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

21 kwi 2009, o 19:26
**

Z pełną premedytacją użyłem słowa adrenalina. Napisałem to ponieważ Wiki mówi, że poszerza:
Kod:
Adrenalina odgrywa decydującą rolę w mechanizmie stresu, czyli błyskawicznej reakcji organizmu człowieka i zwierząt kręgowych na zagrożenie, objawiających się przyspieszonym biciem serca, wzrostem ciśnienia krwi, rozszerzeniem oskrzeli, rozszerzeniem źrenic itp

Pytam, ponieważ Wiki bądź, co bądź nie jest w 100% wiarygodnym źródłem informacji.

21 kwi 2009, o 22:25
@MODERATOR

Zgadzam się, w każdym podręczniku znajdziecie że adrenalina pobudza układ współczulny, i następuje właśnie między innymi rozszerzenie źrenic. Jednak sztuczne podawanie adrenaliny by wywołać ten skutek to bardzo zły pomysł.. Ostrzenie zapałki siekierą :)

21 kwi 2009, o 22:49

Adrenalinę podaje się w lekach do oczu, ale powinny być to leki aseptyczne sporządzone lub kupine w aptece.

Poza tym witam ponownie;)

11 cze 2009, o 16:16

Rozszerzenie źrenic powoduje też... kramel. Zawsze gdy topię cukier, żeby zrobić trochę karmelu mam źrenice jak narkoman więc jest to na pewno spowodowane przez sacharozę.

11 cze 2009, o 17:09

glupie pytanko ;czy wkoncu alkohol etylowy powoduje rozszerzenie zrenic??

11 cze 2009, o 21:38

Jak wypijesz go tyle, że tracisz przytomność to na pewno xP

11 cze 2009, o 22:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona