Autor |
Wiadomość |
Jang Chemik
|
Odczynniki z POCH'u
Witam!
Znalazłem odczynnik na stronie poch'u i mam zamiar go kupić. Problem w tym że nie wiem jakie są procedury w kupowaniu z ich strony. Czy trzeba potem oddać opakowanie lub jest jakiś określony czas na przetrzymywanie tych odczynników? Bardzo proszę o pomoc.
|
3 sty 2010, o 17:12 |
|
|
raymundo
@MODERATOR
|
Zależy jaki odczynnik. Na niektóre (no ok, większość) są potrzebne różne papiery- oświadczenia, deklaracje i takie tam.
Oprócz tego są odczynniki których nie mają oni ma miejscu tylko sprowadzają dlatego najlepiej najpierw wysłać zapytanie faxem albo mejlowo i wszystko Ci wytłumaczą.
|
3 sty 2010, o 18:05 |
|
|
Jang Chemik
|
Dziękuję
Chciałbym zakupić dichlorometan 1 litr. Myślę że trzeba mieć właśnie na niego papiery. A jeśli szkoła go kupi jako odczynnik do pracowni chemicznej to może się udać?
|
3 sty 2010, o 18:26 |
|
|
Mki
Dołączył(a): 20 sty 2009, o 13:07 Posty: 488 Lokalizacja: Katowice
|
Hmm... ja kupowałem butanol, ale byłem osobiście w sklepie (chyba wysyłkowo nie sprzedają). Dichlorometan ze względu na swoje narkotyczne właściwości może być obarczony "oświadczeniem". A szkole na pewno sprzedadzą, ale który chemik Ci to odda do domu jak zakupi? ;/
_________________ Zbijcie mnie jak znowu zacznę gadać głupoty
|
3 sty 2010, o 20:56 |
|
|
nicnowego
@MODERATOR
|
może wyślij zapytanie do sprzedawcy?
_________________ nihil novi sub sole
"zadajmy sobie pytanie czy musiało do tego dojść?
skoro doszło to znaczy, że musiało!"
|
3 sty 2010, o 20:57 |
|
|
CTX
Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48 Posty: 1084 Lokalizacja: /dev/nul
|
Jestem zdania, że jak ktoś nie umie sobie zmotać odczynników to nie powinien się brać za ich używanie. To niczego dobrego nie wróży.
|
3 sty 2010, o 22:08 |
|
|
Jang Chemik
|
Wyślę zapytanie i zobaczę co powiedzą. Z drugiej strony to ich sklep jest gdzieś na śląsku no nie . Mki wiesz może gdzie jest ten sklep dokładnie? A jeśli nawet trzeba wypisać oświadczenie to co w nim się musi znajdować? Wiem że ilość, kto zamawia i dlaczego.
|
3 sty 2010, o 22:10 |
|
|
raymundo
@MODERATOR
|
chodzi Ci o otrzymanie kofeiny? to weź że kup sobie red bulla, tigera w tabletkach musujących a jak i to za mało to kofeinę z mąką z allegro, będzie na pewno bezpieczniej dla ciebie. I nie kombinuj z odczynnikami o których nie masz zielonego pojęcia.
|
3 sty 2010, o 22:19 |
|
|
Mki
Dołączył(a): 20 sty 2009, o 13:07 Posty: 488 Lokalizacja: Katowice
|
Och, oczywiście, że wiem gdzie on jest dokładnie. Gliwice, ul. Sowińskiego 11:
http://maps.google.pl/maps/place?cid=52 ... sgbomYDpCQ
Telefon do sklepu (bezpośredni): 032 239 22 60
W oświadczeniu trzeba wypełnić dokładnie, kto zamawia, co zamawia, ilość, w jakim celu i do kiedy zamierza to zużyć. Nigdy nie wypełniałem czegoś podobnego, widziałem jedynie namiastkę takiego formularzyka w internecie. Jestem niemal w 100% pewien, że nie sprzedadzą Ci tego jak jesteś niepełnoletni, a może nawet jeśli nie jesteś "firmą".
_________________ Zbijcie mnie jak znowu zacznę gadać głupoty
|
3 sty 2010, o 22:51 |
|
|
Jang Chemik
|
Tak to prawda że ten odczynnik jest mi potrzebny do tamtej ekstrakcji. Nie mam zamiaru produkować tej kofeiny i później jej spożywać. Jeżeli ktoś tak to zrozumiał to przepraszam. Lubie chemię i lubię z nią eksperymentować, dlatego postanowiłem wykonać to doświadczenie i to tylko w celach czysto naukowych. A jeśli chodzi zagrożenie związane z odczynnikami to mam o tym pojęcie . Uważam że pora zabrać się za wykonywanie troszkę trudniejszych doświadczeń a nie takich jak dotychczas jak np. otrzymywanie soli . Niestety, im bardziej się czegoś chce, tym bardziej jest to niedostępne. Wszystko.
|
4 sty 2010, o 18:11 |
|
|
Impeer
**
|
a my ( w większości ) to sobie jakoś radzimy. gdyby chociaż chciało Ci się przejrzeć dział sklep, temat u góry.... niestety im ktoś bardziej leniwy tym mniej dla niego rzeczy dostępnych.
|
4 sty 2010, o 20:34 |
|
|