Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Odczynniki z POCH'u 
Autor Wiadomość

Post Odczynniki z POCH'u
Witam!
Znalazłem odczynnik na stronie poch'u i mam zamiar go kupić. Problem w tym że nie wiem jakie są procedury w kupowaniu z ich strony. Czy trzeba potem oddać opakowanie lub jest jakiś określony czas na przetrzymywanie tych odczynników? Bardzo proszę o pomoc.

3 sty 2010, o 17:12
@MODERATOR

Zależy jaki odczynnik. Na niektóre (no ok, większość) są potrzebne różne papiery- oświadczenia, deklaracje i takie tam.
Oprócz tego są odczynniki których nie mają oni ma miejscu tylko sprowadzają dlatego najlepiej najpierw wysłać zapytanie faxem albo mejlowo i wszystko Ci wytłumaczą.

3 sty 2010, o 18:05

Chciałbym zakupić dichlorometan 1 litr. Myślę że trzeba mieć właśnie na niego papiery. A jeśli szkoła go kupi jako odczynnik do pracowni chemicznej to może się udać?

3 sty 2010, o 18:26

Hmm... ja kupowałem butanol, ale byłem osobiście w sklepie (chyba wysyłkowo nie sprzedają). Dichlorometan ze względu na swoje narkotyczne właściwości może być obarczony "oświadczeniem". A szkole na pewno sprzedadzą, ale który chemik Ci to odda do domu jak zakupi? ;/

3 sty 2010, o 20:56
@MODERATOR

"zadajmy sobie pytanie czy musiało do tego dojść?
skoro doszło to znaczy, że musiało!"

3 sty 2010, o 20:57

Jestem zdania, że jak ktoś nie umie sobie zmotać odczynników to nie powinien się brać za ich używanie. To niczego dobrego nie wróży.

3 sty 2010, o 22:08

Wyślę zapytanie i zobaczę co powiedzą. Z drugiej strony to ich sklep jest gdzieś na śląsku no nie ?? :P. Mki wiesz może gdzie jest ten sklep dokładnie? A jeśli nawet trzeba wypisać oświadczenie to co w nim się musi znajdować? Wiem że ilość, kto zamawia i dlaczego.

3 sty 2010, o 22:10
@MODERATOR

chodzi Ci o otrzymanie kofeiny? to weź że kup sobie red bulla, tigera w tabletkach musujących a jak i to za mało to kofeinę z mąką z allegro, będzie na pewno bezpieczniej dla ciebie. I nie kombinuj z odczynnikami o których nie masz zielonego pojęcia.

3 sty 2010, o 22:19

Och, oczywiście, że wiem gdzie on jest dokładnie. Gliwice, ul. Sowińskiego 11:

http://maps.google.pl/maps/place?cid=52 ... sgbomYDpCQ

Telefon do sklepu (bezpośredni): 032 239 22 60

W oświadczeniu trzeba wypełnić dokładnie, kto zamawia, co zamawia, ilość, w jakim celu i do kiedy zamierza to zużyć. Nigdy nie wypełniałem czegoś podobnego, widziałem jedynie namiastkę takiego formularzyka w internecie. Jestem niemal w 100% pewien, że nie sprzedadzą Ci tego jak jesteś niepełnoletni, a może nawet jeśli nie jesteś "firmą".

3 sty 2010, o 22:51

Tak to prawda że ten odczynnik jest mi potrzebny do tamtej ekstrakcji. Nie mam zamiaru produkować tej kofeiny i później jej spożywać. Jeżeli ktoś tak to zrozumiał to przepraszam. Lubie chemię i lubię z nią eksperymentować, dlatego postanowiłem wykonać to doświadczenie i to tylko w celach czysto naukowych. A jeśli chodzi zagrożenie związane z odczynnikami to mam o tym pojęcie 8) . Uważam że pora zabrać się za wykonywanie troszkę trudniejszych doświadczeń a nie takich jak dotychczas jak np. otrzymywanie soli :wink: . Niestety, im bardziej się czegoś chce, tym bardziej jest to niedostępne. Wszystko.

4 sty 2010, o 18:11
**

Niestety, im bardziej się czegoś chce, tym bardziej jest to niedostępne. Wszystko.

a my ( w większości ) to sobie jakoś radzimy. gdyby chociaż chciało Ci się przejrzeć dział sklep, temat u góry....

niestety im ktoś bardziej leniwy tym mniej dla niego rzeczy dostępnych.

CTX napisał(a):
Jestem zdania, że jak ktoś nie umie sobie zmotać odczynników to nie powinien się brać za ich używanie. To niczego dobrego nie wróży.

4 sty 2010, o 20:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]