Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37 Posty: 611 Lokalizacja: Średniowiecze
Nanocząstki
Mam pytanie do speców od technologii chemicznej. Do pracy dyplomowej potrzebuję wytworzyć nanocząstki tlenku żelaza (lub innych magnetycznych substancji). Używałem już głowicy ultradźwiękowej itp., ale jednak zawiesina po dobie mi opadła (w wodzie destylowanej). W olejach tez nie utrzymuje się. Myślę również nad użyciem do tej pracy ferrofluidu, niemniej pytanie teraz do Was: czy dysponujecie sprawdzonymi przepisami na uzyskanie tego typu mieszanin lub możecie polecić jakąś godną tematu literaturę? i czego używać jako surfaktantów itp.
Pytam, gdyż mam trochę teraz przez święta czasu, a chcę do tego przysiąść i mieć już choć jedną rzecz pewną.
Pozdrawiam Alchemik[/i]
_________________ ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
20 gru 2009, o 19:47
Arion
Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33 Posty: 608 Lokalizacja: Poznań
Temat ferrofluidu już był poruszany TUTAJ.
Tam też znajdziesz interesujące Cię przepis(y).
_________________ Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości