Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 
Jak usunąć zwęglony osad z naczyń kuchennych? 
Autor Wiadomość

Post Jak usunąć zwęglony osad z naczyń kuchennych?
Czy jest możliwość usunięcia jakimiś odczynnikami chemicznymi zwęgloną materię na blaszy, bez zbędnego usunięcia lakieru z tejże blaszy. Sądzę że substancja jest już nieźle skoksowana i ni jak płyn do naczyń czy cif/ajax pomagają. Czy aceton mógłbym z powodzeniem użyć. Chodzi mi odczynniki bardziej łatwe do pozyskania niż jakieś wysublimowane specyfiki. ;)

10 paź 2009, o 14:09
@MODERATOR

ale tak samo uszkodzi farbe jak i aceton

10 paź 2009, o 14:15

Można by próbować dwusiarczkiem węgla, ale jest to odczynnik silnie trujący ! W dodatku dość drogi, i farbę też uszkodzi. Pozostaje tylko szczotka.

10 paź 2009, o 14:18

chromianką :lol: , a tak na serio to pozostaje tylko szczotka.

10 paź 2009, o 16:41

Myślałem też aby to wypalić nad ogniem, wiem, wiem, robota dla ludzi z nadmiarem czasu, ale może coś wypali, najwyżej pójdę do lakiernika aby na nowo nałożył lakier. Sądzę że nałożenie lakieru na 1 m2 nie będzie zbyt wiele kosztowało. ;)
Chyba że jeszcze ktoś ma jakiś pomysł? ;)

10 paź 2009, o 19:30
@MODERATOR

Ług- stężony roztwór kreta (sąsiadka kiedyś zastosowała do garnka z przypalonym makaronem i zadziałało). i garnkowi (z nierdzewki) też sie nic nie stało.

10 paź 2009, o 20:30
mi tam z przypalonej dekstrynie pomogło cif szczotka i trochę czasu efekt dziura na wylot ;P
a odnowa nałożyć lakier na zwęgloną patelnię to mi się wydaje że stanie się troszkę nie równa nie sądzisz
a po drugie jeżeli będzie chciał jej dalej używać to strasznie będzie je... gdy zacznie coś podsmażać bo taki lakier chyba nie wytrzyma temperatury mogę się mylić bo z tego co wiem to malowane są farbą proszkową i wypalane w piecach ;p
ps niektóre egzemplarze

10 paź 2009, o 22:07

Ja kiedyś w takiej metalowej poemaliowanej misce chciałem otrzmać mydło i ogrzewałem NaOHaq to mi zeżarł całą emalie prawie... i powstały takie brudne kłaczki pływające po powierzchni... Nie wiem jak się twoja blache zachowa, ale wypalić to można posypująć jakimś utleniaczem(KNO3) i grzejąć do zapłonu, ale lakier tego nie wytrzyma... Pozostaje moczyć długo w zasadowym środowisku. Zasada usunie tłuszcz, a węgiel może po namoczeniu łatwiej może zejdzie... Możesz spróbować:)

11 paź 2009, o 10:39
Nauczyciel

Ja nie jestem zwolennikiem kombinatoryki w kuchni. Proponuję pomoczyć blachę w wodzie przez tydzień, albo podgrzać do temp >100*C i zalać wodą z płynem do mycia naczyń i skrobać czymś drewnianym.
Po dobrym wymoczeniu szorować ostrą stroną gąbki, a jak nie pójdzie, to druciakiem do garnków ;)
Musi zejść. Druciak jest twardszy niż ten żużel, więc trochę cierpliwości i będzie cacy. Sam skrobałem gorsze rzeczy na błysk.

11 paź 2009, o 15:22

Tak czy tak bedzie to już wżarte w emalie. Choćbyś to wyczyścił to sie bedzie znowu co chwile przypalać.
Jak już chemik10 napisał, jeśli ma to być używane w kuchni to czyść to tylko tym co w tej kuchni znajdziesz !! Aceton, chromianke zostaw se na lepsze okazje :wink:

11 paź 2009, o 22:51

A może po prostu wywalisz tą patelnię i kupisz nową teflonową, nieprzypalającą się? ;p

12 paź 2009, o 17:26

Oj, to nie żadna patelnia tylko blacha jaką dodaje się do pieców. Nic na niej nie będzie smażone/pieczone. Prędzej służyła jako podstawka pod inne blachy do ciasta ze względu na duże rozmiary jak już wspominałem. Brzydko wygląda więc chciałem to usunąć. Co do teflonowych patelni to ja już dziękuję bardzo :? Zawsze, ale to zawsze mi się na niej przypalały dania , mimo że używałem tłuszczu a temperatura nie była rodem z "Wielkiego pieca hutniczego". :D

Dziękuję serdecznie za pomoc ;)

12 paź 2009, o 18:23

Najpierw trzeba taką patelnie raz przypalić, może dlatego zawsze wszystko na niej przypalasz? :wink:

12 paź 2009, o 19:23

Najpierw trzeba taką patelnie raz przypalić, może dlatego zawsze wszystko na niej przypalasz? :wink:

LIBERUM VETO!
To są bezpodstawne plotki. :P

12 paź 2009, o 19:33

Post przypalenia
Na dzien dobry sprobowac odmoczyc wada z plynem do garow - nie jest to metoda dla "ludzi w garacej wodzie kapanych" - czas odmaczania nie mniej niz 24h.
Przypalenizna zmieknie, wtedy jest ja latwiej usunac mechanicznie.
Najpierw potraktowac odmoczona powierzchnie myjka cisnieniowa, potem czyscic "druciakiem" i plynem do garow (z powierzchni emaliowanej piecowo lub nierdzewnej) lub twarda szczatka z tworzywa i plynem (powierzchnia lakierowana)

Co do patelni teflonowych - te z marketow o grobosci scianki 1.5 mm i mniejszej zawsze beda przypalac obojetnie jaka beda miec powloke - szczegolnie na gazie co wynika z nierownomiernego rozkladu temperatury dna takiej badziewnej patelni.
Zeby byla rownomierna temperatura dna to na gaz taka patelnia musi miec nie mniej niz 5mm grubosc scianki dna - mam taka patelnie, sr. 400mm, teflonu juz na niej nie ma a i tak sie nie przypala (ma ona hyba ze 15 lat), ale i dno jest grube ok. 6mm.

29 paź 2009, o 21:49

Ja bym poradzil tak: cóż jest to czarne na patelni--to wegiel jak go usunac najlepiej rozpuscic a w czym wegiel sie rozpuszcza no no oczywiscie w zelazie czyli nalezy wlozyc patelnie do stopionego zelaza ew. do stali niskoweglowej potrzymac chwile az wegiel sie rozpusci (razem z patelnia) i kupic nową.
Pozdr.

28 maja 2011, o 23:21

Nobla za metodę i jobla za odkopywanie trupa postem bez treści.

29 maja 2011, o 22:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]