Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Temperatura płynięcia i topnienia Duraluminium 
Autor Wiadomość

Post Temperatura płynięcia i topnienia Duraluminium
Witam, jak iż jestem nowym użytkownikiem
Mam pilne pytanie.
Jaka jest temperatura płynięcia duraluminium(duralu) :?:
Jeśli chodzi o temperaturę topnienia to jest to chyba 650*C, czyż nie :?:

Bardzo proszę o szybką odpowiedź, gdyż te informacje są mi pilnie potrzebne, a nigdzie nie mogę ich znaleźć :(

24 mar 2010, o 23:10
@MODERATOR

jeśli coś ma temp. płynięcia (jest dla substancji amfoterycznych) to nie ma temp. topnienia (dla substancji krystalicznych/metalicznych) ;) to pierwsza sprawa

druga to to, że duraluminium to grupa stopów, więc mogą mieć różne temperatury topnienia w zależności od składu, więc trzeba by było podać dokładny symbol danego stopu lub skład :)

24 mar 2010, o 23:52

Czyli mam rozumieć, że jako iż duraluminium ma temperaturę topnienia to nie ma temperatury płynięcia :?: Być może dlatego nic o tym nigdzie nie ma :/

Co do tego składu stopu, to znalazłem źródła, które bez względu na skład duralu podają 650*C, no ale "gdzie dwóch profesorów tam trzy poglądy" :P

25 mar 2010, o 00:04
@MODERATOR

Wszytko zależy z jakiego rodzaju faz zbudowany jest dany materiał jeśli ma fazy szkliste(amorficzne) to można go charakteryzować poprzez temperaturę płynięcia, jeśli ma fazy krystaliczne to charakteryzuje go temperatura topnienia :)

ale... to na dłuższą metę jest jedno i to samo bo w obu procesach otrzymujemy z ciała stałego/amorficznego ciecz, z tym że w inny sposób pod względem chemii fizycznej/termodynamiki/krystalochemii

natomiast jeśli chodzi o skład stopu to wikipedia podaje kilka rodzajów i sądzę że mogą się różnić temperaturami topnienia nawet o +/- 10 st. C trzeba by było poszukać odpowiednich trójkątów gibbsa dla danego układu

przykładowo masz tutaj wycinek z układu Al-Cu
Obrazek
w Dura Cu jest bodajże od około 1-5% więc zobacz sobie jak się zmieniają temperatury przy linii graniczącej z "Liq" (ciecz)

dla ciekawostki cały ten układ:
Obrazek

25 mar 2010, o 08:16

Układ fazowy zamieścił sulik, nic więcej nie trzeba. Pamiętaj, że durale są stworzone do obróbki cieplnej przez przesycanie i utwardzanie wydzieleniowe. Pamiętaj też że dural fatalnie obrabia się plastycznie (wyciska), i źle się spawa. jak coś, możesz walić z pytaniami.

7 kwi 2010, o 21:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]