Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
mieszadło 
Autor Wiadomość

Post mieszadło
Chce zredukować grupę nitrową za pomocą cyny w stż kwasie solnym. W przepisie jest napisane, że po każdej części dodanego kwasu mam podnosić aparaturę i nią trząść. Dlaczego nie mogę wziąć kolby dwuszyjnej użyć mieszadła?

13 gru 2009, o 14:48

a co powstaje w reakcji cyny z kwasem solnym? wodór proszę pana a mieszadło może niepotrzebnie rozgrzać naczynie i nastąpi nieprzyjemne bumm :) i obecność niezredukowanych grup nitrowych . hm nie muszę chyba dodawać ze są chętne do gwałtownych niespodzianek :)

16 lut 2010, o 19:59

Eeeee, gdzie tam rogrzać, tam i tak było bardzo gorąco. Ogólnie chodziło o to, że w przepisie było wskazane użycie płatków cyny(ograniczenie reakcji ubocznej z powstawaniem wodoru). Użycie w tym przypadku mieszadła mogło sprawić, że płatki cyny, które wpadły pod mieszadło, mogły mi zarysować, a w najgorszym wypadku przeciąć kolbę. Znalazłem, ale nie chciałem rozgrzebywać tematu :wink:

19 lut 2010, o 17:02
**

No tak płatki cyny są tak twarde, że mogą przeciąć szkło sa tez uzywane dopolerowania diamentów. Sorry za złośliwość ale uważam, że jeśli ktoś bierze się za reakcje redukcji grupy nitrowej gdzie bardzo łatwo o niekontrolowany wzrost temperatury to nie pisałby bzdur.

21 lut 2010, o 18:39
Zasłużony dla forum

To klasyka na preparatyce organicznej, a jak takie zajęcia wyglądają, wszyscy wiemy :P

Mieszadła mechanicznego nie można użyć chociażby dlatego że przy x obr/min zderzenie szklanego mieszadła z płatkiem cyny może je uszkodzić ( w skali makro takie coś może zdarzyć się w pompie gdy wystąpi zjawisko kawitacji - łopatki zderzające się z 'mięciutkimi' pęcherzykami gazu długo nie wytrzymają)

21 lut 2010, o 21:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]