Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Projekt technologiczny - kwas siarkowy H2S04 
Autor Wiadomość

Post Projekt technologiczny - kwas siarkowy H2S04
Witam potrzebuję wszelkie informacje na temat otrzymywania kwasu siarkowego metodą komorową. Ma być to projekt technologiczny. Nigdy czegoś takiego nie robiłem i nie wiem jak się za to zabrać. Bardzo proszę o pomoc. Za wszystkie odpowiedzi w tym temacie dziękuję. Forum przeszukałem ale nic podobnego nie znalazłem.

17 sty 2010, o 23:53
@MODERATOR

Jeśli ma być to projekt technologiczny, to będziesz przede wszystkim potrzebował bibliografii ;)
więc radzę pójść do uczelnianej biblioteki i wypożyczyć wszystko co ma w nazwie kwas siarkowy ;)

druga sprawa, nie napisałeś co projekt obejmuje i z jakiego przedmiotu jest

czy to ma być projekt z technologii chemicznej obejmujący chemizm reakcji

czy też np. z inżynierii materiałowej obejmujący projektowanie komór i reaktorów w tym procesie

18 sty 2010, o 00:17

Ciężka misja z tym będzie coś czuje;/. hmmm żebym ja to wiedział ( przedmiot który mam na studiach najzwyczajniej nosi nazwę Chemia xD. A na karteczce mam napisane tylko: wykonaj projekt technologiczny na temat otrzymywania kwasu siarkowego metodą komorową. Rozumiem że ma znaleźć się w nim wszystko co jest związane z otrzymwaniem kwasu siarkowego (różnego rodzaju rysunki, schematy przebieg reakcji itp.)?

18 sty 2010, o 01:15
@MODERATOR

http://vmc.org.pl/articles.php?id=126

a, że tak zapytam od kiedy wiadomo, że masz taki projekt ? i ile na niego czasu masz ? bo zazwyczaj jeśli nie na wykładach to na zajęciach ćwiczeniowych bądź projektowych się omawia z czego ma się projekt składać ;)

a może jest to po prostu praca kontrolna, która z reguły obejmuje mniejszą zawartość

18 sty 2010, o 08:02

Ponad miesiąc czasu było na to:P mi zostały jakieś niecałe 2tyg. Na wykładach akurat o tym nie było. A na ćwiczeniach pokazała nam przykładowe projekty coś tam omówiła i to wszystko. Myślę że na 5-6 stron A4 taki projekt styknie. Dzięki za linka, już wczesniej go znalazłem ale dz:).

18 sty 2010, o 10:19
@MODERATOR

no to jeśli miałeś pokazany przykład to co dokładnie potrzebujesz ? bo równie dobrze może wystarczyć Ci sam art na vortalu, albo i nie :)

18 sty 2010, o 15:54

Myślę ze sam artykuł może być mało ale coś już jest. Dzisiaj wypożyczyłem 3 książki na temat kwasu siarkowego. Bardzo dużo jest o metodzie kontaktowej:/ A to ma być o komorowej.. Najlepiej znaleźć jakiś gotowy schemat technologiczny otrzymywania kwasu siarkowego. Jutro jeszcze dopytam się pani doktor dokładnie co i jak

18 sty 2010, o 19:16

ooo znalazłem coś:D okazało się, że metoda nitrozowa jest zwana także komorową;d

18 sty 2010, o 19:45

Potrzebuje do tego projektu jakiś schemat ideowy lub technologiczny. Produkcji kwasu siarkowego metoda komorowa zwana takze nitrozowa

19 sty 2010, o 13:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]