Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Szkodliwość cynku wylanego do kanalizacji 
Autor Wiadomość

Post Szkodliwość cynku wylanego do kanalizacji
Witam!

Usuwając resztki rtęci po roztłuczonym termometrze, użyłem pyłu cynkowego (aby otrzymać managmat, choć tego pyłu w stosunku do rtęci było dużo w nadmiarze), następnie zmyłem to wodą i ...wylałem do zlewu :oops:

Głupio się z tym czuję i mam pytanie na ile mogłem tym zanieczyścić środowisko??

12 mar 2010, o 19:51
@MODERATOR

no cynk może tam dużych szkód nie zrobi, ale rtęć tak.

12 mar 2010, o 20:02

no cynk może tam dużych szkód nie zrobi, ale rtęć tak.
a nie mógł już wtedy utworzyć się amalgamat ??

12 mar 2010, o 20:16
**

Rtęć to rtęć. W każdej postaci jest toksyczna ( mniej lub bardziej ). Poza tym nigdy nie wiadomo na co trafi w kanalizacji.

13 mar 2010, o 10:20

Rtęć to rtęć. W każdej postaci jest toksyczna ( mniej lub bardziej ). Poza tym nigdy nie wiadomo na co trafi w kanalizacji.

Przecież różne amalgamaty stosuje się powszechnie w dentystyce. Czy one nie są takie toksyczne??

aktus napisał(a):
Poza tym nigdy nie wiadomo na co trafi w kanalizacji.

Masz na myśli np. chlor czy też podobne?? Taki amalgamat może się rozpaść?? :?

13 mar 2010, o 17:12
*

Amalgamat to stop a nie związek, i rtęć z niego też reaguje (również z dentystycznego, który się składa głównie z rtęci i srebra, ale tutaj srebro jest mało reaktywne wiec po pewnym czasie coraz trudniej wypłukiwać rtęć).

Jak trafi na HCl (odkamieniacz muszli klozetowej) albo inne kwasy, to dostaniesz ładne jony rtęci - amalgamat cynku jest reaktywny!

Idź posadź jakieś drzewo (albo lepiej pięć), to może trochę odrobisz straty.

13 mar 2010, o 18:31

Cynk spełnia tu tylko rolę "gąbki". Wyobraź sobie, że wycierasz zwykłą gąbką z łazienki rozlany kwas. Gąbka go wchłania, ale nie neutralizuje, więc żeby się poparzyć wystarczy lekko ścisnąć. Nie trzeba żadnych skomplikowanych reakcji z zanieczyszczeniami na skórze.

14 mar 2010, o 01:43
Post odp.
Temat postępowania z rtęcią wałkowany był już do znudzenia :cry:
wystarczy poszukać na forum jest tego tak wiele na temat rtęci i amalgamatów ....
wywalanie tego typu odczynników w tzw. kibel jest formą najgorszą z możliwych zanieczyszczenia środowiska ... :cry:
ta wylana rtęć wróci w znacznie innej gorszej formie bardziej przyswajalnej dla człowieka bowiem kumulować się będzie w roślinach rybach lub glonach w łańcuchu pokarmowym ... żaden związek sól czy amalgamat Hg nie może być wywalany do kanalizacji !!
Każdy popełnia błędy mniejsze lub większe jednak na boga wylewanie w kibel jest idiotyzmem patrzmy na problem bardziej szeroko :arrow:
Nie my jesteśmy gospodarzami planetę jedynie dzierżawimy od przyszłych pokoleń ........
pozdrawiam
eko

17 mar 2010, o 02:05
*

Żeby uspokoić trochę Twoje sumienie powiem, że na pierwszym roku w Warszawie miałem cały czas analizę wszystkich grup kationów. Czyli kadm, rtęć, ołów, arsen i inne takie. I zaciekawiło mnie czy uczelnia ma jakąś własną oczyszczalnie. Kolega zapytał... I co się okazało? Gdzie tam, wszystko leci do Wisły (albo do oczyszczalni, ale czy ona sobie z tym poradzi?) :D a później do naszego cudownego Bałtyku i wraca do nas w rybkach :D Co prawda powiedzieli nam, że pracujemy na niskich stężeniach i nikt nie powinien się zatruć :D no ale z takiej jednej pracowni przez kilkanaście lat trochę rtęci wypłynie...

17 mar 2010, o 10:21
@MODERATOR

Żeby uspokoić trochę Twoje sumienie powiem, że na pierwszym roku w Warszawie miałem cały czas analizę wszystkich grup kationów. Czyli kadm, rtęć, ołów, arsen i inne takie. I zaciekawiło mnie czy uczelnia ma jakąś własną oczyszczalnie. Kolega zapytał... I co się okazało? Gdzie tam, wszystko leci do Wisły (albo do oczyszczalni, ale czy ona sobie z tym poradzi?) :D a później do naszego cudownego Bałtyku i wraca do nas w rybkach :D Co prawda powiedzieli nam, że pracujemy na niskich stężeniach i nikt nie powinien się zatruć :D no ale z takiej jednej pracowni przez kilkanaście lat trochę rtęci wypłynie...

nie wiem kiedy to miałeś ale na AGH od dawna na resztki poreakcyjne są specjalne zbiorniki w laboratorium do których się wszytko przelewa, a jedynie do kanalizacji idą mikroilości z mycia szkła

17 mar 2010, o 11:08

Na UWr jeszcze na początku XXI w. wszystko szło w kanał. Na jednym laboratorium wystawili pojemniki na zlewki Ag, As i Ba, ale już nie na Hg, Pb czy Cd. Ciekawe jak jest teraz.

28 kwi 2010, o 14:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]