Dołączył(a): 22 kwi 2006, o 21:36 Posty: 113 Lokalizacja: Z Czarnobyla
Próba jodoformowa etanalu ??
W tym roku na maturze rozszerzonej z chemii było zadanie dotyczące próby jodoformowej i było następujące zadanie : Napisz, czy próba jodoformowa pozwala na odróżnienie propanonu (acetonu) od etanalu, i uzasadnij swoje stanowisko . Chciałbym wiedzieć jakie są produkty próby jodoformowej etanalu
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 19:18 Posty: 515 Lokalizacja: Lubelskie
Nie wiem czy to w praktyce zachodzi, ale ja napisałem, że się nie da odróżnić, bo w obu związkach występuje ugrupowanie metylowo-ketonowe -CO-CH3. Podczas próby jodoformowej od tego ugrupowania odrywa się -CH3 i przechodzi w jodoform, do reszty podłącza się NaO (mechanizm pewnie jest bardziej złożony, ale ja to zawsze sobie tak rozpatrywałem). Więc jak z CH3-CHO oderwie się CH3, to zostanie nam H-C=O, do węgla podłączy się NaO i mamy mrówczan sodu HCOONa.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości