Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Odbarwic plastik 
Autor Wiadomość

Post Odbarwic plastik
Witam wszystkich.
Bylem zmuszony do napisania tego tematu na tym forum, moze dzial nieodpowiedni, ale mam nadzieje ze mi pomozecie. Chce odbarwic plastik ,przezroczysty ale o zabarwieniu pomaranczowym ( jest to tylna lampa samochodu passat b4) wiem ze isnieje taka mozliwosc gdyz widzialem kiedys na niemieckim ebay-u jakis helmut sprzedawal takie lampy (nigdy nie byly w sprzedazy), jednakze w tym pojezdzie wystepowaly 2 rodzaje lamp; czerwono zolte i czerwono czarne moze przerabial te drugie tego nie wiem. Pytanie czym?? UV a moze jakas chemia, ale co....? Dodam ze ten bialy kolor chyba stracil jak dobrze pamietam przezroczystosc, byl CHYBA bardziej mleczny. Z gory dziekuje za podpowiedzi.

9 cze 2010, o 11:42
@MODERATOR

biały, żółty, przezroczysty, czerwony, czarny, etc. to jaka barwa była na początku i jaką barwa jest teraz i jaką barwę chcesz uzyskać ?
bo tak, żeś napisał, że nic z tego nie wynika

po drugie, jakie to tworzywo ?

po trzecie promienie UV w wielu wypadkach przebarwiają dane tworzywa.

9 cze 2010, o 13:07

Dzieki za zainteresowanie, co to za tworzywo nie mam pojecia pozniej jak zonka wroci to sprawdze(nie wiem z czego sa swiatla robione), a ja chce kolor zolty na albo bialy albo przezroczysty zmienic, jednak wystepowaly rowniez fabryczne czarne przezroczyste zamiast pomaranczowych jesli to ma jakies znaczenie.

http://allegro.pl/item1053796372_vw_pas ... ginal.html

tak wyglada orginal lub tak http://allegro.pl/item1053796937_vw_pas ... ml#gallery i chodzi mi o odbarwienie tego srodkowego paska lub calej lampy

9 cze 2010, o 13:17
Zasłużony dla forum

Przeważnie się takie rzeczy z poliwęglanu albo metakrylanów, akrylanów robi, zależy od producenta - jeśli masz możliwość pobrania próbki mógłbym coś wykombinować ;P

PS: Klasyczne rozpuszczalniki na gorąco mogą większość barwników tak stosowanych wypłukać :P

9 cze 2010, o 19:29

a moze cos zasugerujesz, to pokombinuje metodą prób i błędow (postaram sie dowiedziec z czego to jest)

10 cze 2010, o 06:13

Naprawde nikt nie jest w stanie mi pomóc, a jak się zachowa pod lampą UV?

13 cze 2010, o 07:07
@MODERATOR

Trochę zblednie, może się odbarwi, po jakimś czasie plastik zrobi się mleczny i zacznie pękać.

13 cze 2010, o 11:20

Ha panowie do dziela. Uprzejmie porosilem o odpowiedz producenta firme Hella i .... odpisali. Szkła lamp tylnych zwykle wykonywane są z barwionego i utwardzanego polistyrenu (starsze rozwiązania do ok. 2005 roku) lub odmiany poliwęglanu (sztywniejszy i bardziej kruchy niż ten używany jako szkła reflektorów przednich). W wielu wypadkach powierzchnia zewnętrzna lamp tylnych jest dodatkowo lakierowana. Dokładne nazwy, skład chemiczny i producent używanych przez Hellę tworzyw nie jest ujawniany. Czy ktos jest mi teraz w stanie pomóc.... PLIS!!!

15 cze 2010, o 09:39
**

Jak naprawde Ci zależy na tym, możesz spróbować tak:

-używając preparatu takiego jak Gumosil B (albo zwykłego silikonu ze słabszym efektem) zrób formę przeźroczystej częsci tej lampy("szkiełka")

-po tym jak forma bedzie gotowa, wyjmij ten plastik z niej i wytnij tą część co chciałeś odbarwiać

-włóż dwa kawałki na swoje miejsca i złóż dokładnie forme a wolne miejsce zalej metakrylanem metylu z jakimś inicjatorem polimeryzacji, tudzież styrenem z nadtlenekiem benzoilu

Po jakimś czasie powinieneś uzyskać twardy przeźroczysty plastik w miejscu wyciętego elementu.

Źródło z instrukcjami co do polimeryzacji:
http://home.agh.edu.pl/~jlaska/wyklady/polimery/Pol.pdf
Rozmiar: 281 KB

15 cze 2010, o 11:18

Biorąc pod uwagę, że spora część samochodów stoi sobie całe swoje życie na słońcu i szkła reflektorów im się same nie odbarwiają, to odbarwienie lampą UV jest raczej zdecydowanie niewykonalne. Metoda wypłukiwania barwnika rozpuszczalnikiem świadczy chyba tylko o tym, że ktoś nie wie co to są "tworzywa barwione w masie". Moim zdaniem w grę wchodzi tylko wycięcie i wklejenie.

16 cze 2010, o 13:18

Widzisz... masz w zupelnosci racje, ale za cholere nie wytlumacze faktu iz widzialem lampy i nie byly to wycinanki tudziez jakis zamiennik tuningowy, kolor pomaranczowy byl....bialy....

16 cze 2010, o 14:06
Zasłużony dla forum

No widzisz, jeśli to PS to sugeruję aceton na ciepło (nie ruszy polimeru), ewentualnie wygotować w occie - czytając o stosowanych barwnikach tyle można wydedukować :P

PS: Wybacz późną odpowiedź, uczelnia bywa niewdzięczną robotą :P

18 cze 2010, o 01:15

Post jak Ps
jak PS to kolega ma rację .. a jak to poliwęglany .. to ostrożnie prosze z acetonem...........

11 lip 2010, o 01:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]