Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Co z tym miedziowaniem 
Autor Wiadomość

Post Co z tym miedziowaniem
Witam.
Na wstepie chciałbym prosić o nie odsyłanie mnie do książek i google bo już czytałem książkę "Galwanotechnika domowa" oraz przeszukiwałem google. Robiłem eksperymenty z miedziowaniem ZnAl.

Od razu po zanużeniu katody w roztworze zaczęła sie błyskawiczna reakcja. Wydzielało się dużo gazu w obrebie katody (czyli miedziowanego przedmiotu), a przedmiot pokrywał sie bardzo brzydka warstwą miedzi, któa mozna było zmyć szmatką. Początkowo myślałem, że dałem zbyt duży prąd, ale po serii doświadczeń zauważyłem, że prąd nie ma tu nic do rzeczy. Bez żadnego prądu dzieje się to samo.
Kapiel sporządziłem według receptury z ksiązki "Galwanotechnika domowa":
H2O - 1l
CuSO4*5H2O - 250g
H2SO4 - 20ml.
Czy opisane przeze mnie zjawisko nie świadczy o zbyt dużym stężeniu siarczanu miedzi w roztworze?
I jeszcze jedno pytanie.
Czy jeśli zanurzę przedmiot w kąpieli do miedziowania z prądem i nie puszczę żadnego prądu czy powinna zacząć się reakcja osadzania miedzi na elemencie. Jak już pisałem powyzej dzieje się to błyskawicznie a warstwa miedzi jest gruba i brzydka

19 lip 2010, o 10:40
@MODERATOR

najprawdopodobniej ta kąpiel po prostu nie nadaje się do tego rodzaju katody.

co do osadzania się miedzi elektrolitycznej bez elektrolizy - tak osadza się i jest to normalne zjawisko. Ale nie na każdym materiale (poczytaj o ogniwach galwanicznych ;) )

co do samego problemu - najprawdopodobniej trzeba by było użyć miedziowania chemicznego, ale ono też może być utrudnione z powodu obecności Zn i Al w katodzie

19 lip 2010, o 10:58

Rozumiem, że miedź na elemencie osadza się mimo braku prądu. Jest to miedź z roztworu siarczanu miedziowego prawda?
Ale chodzi mi o to, że ten roztwór powinien przecież tylko pomagać w przekazywaniu jonów z anod miedziowych do katody, a tu mimo braku prądu następuje gwałtowna reakcja osadzania się miedzi. Czy nie świadczy to o zbyt dużym stężeniu siarczanu miedziowego?
Pozdrawiam

19 lip 2010, o 11:18

To jest zjawisko wypierania metalu mniej aktywnego z roztworu przez metal bardziej aktywny. Poczytaj o szeregu napięciowym metali.
Jeśli chcesz ładnie pomiedziować ten stop to spróbuj roztwór mocno rozcieńczyć. Może nie aż tak bardzo rozcieńczyć, ale sam nie wiem jak bardzo :P
Powinna się wolniej wydzielać.

19 lip 2010, o 16:05
@MODERATOR

Grze2s - ale ty przykładasz prąd poprzez samo zanurzenie stopu AlZn do roztworu Cu2+ :)

Al ma potencjał: -1,66 V (Katoda)
Zn ma potencjał: -0,76 V (Katoda)
Cu ma potencjał: +0,37 V (Anoda)

więc wyobraź sobie taką sytuację, że po prostu sama różnica potencjałów powoduje przepływanie prądu :)

więc rozwiązaniem będzie:
1. zamiast CuSO4 użyć np. NaCl, NH4Cl etc. ale powłoka miedziana będzie kiepskiej jakości
2. zlikwidować sól miedzi i dać mieszaninę H2SO4 + H2O
3. można spróbować też dać Na2SO4 odrobinę

ale spróbuj na początek możliwości numer 2.
to powinno dać jakiś efekt, na pewno nie zacznie tworzyć się ogniwo :)

19 lip 2010, o 17:04
ZnAl pokrywa się tylko i wyłącznie z kąpieli cyjankowych lub pirofosforanowych o zmniejszonej zawartości miedzi. Wbrew pozorom przygotowanie ich nie jest aż takie trudne, szczególnie jeśli chodzi o pirofosforany.

4 wrz 2010, o 15:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]