Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Smocza krew 
Autor Wiadomość

Post Smocza krew
Witam,
na wstępie chciałem przeprosić że znów ten temat (jest on wszędzie wałkowany po parę razy), lecz po prostu sam się zakręciłem od tych odczynników potrzebnych do stworzenia sztucznej krwi (smoczej czy też byczej).

Ogólnie sam nie wiem co począć. Widziałem już tyle możliwych opcji roztworów że sam nie wiem która była ta odpowiednia. Proszę was, drodzy forumowicze, powiedźcie raz i porządnie biednemu człowiekowi - co za składniki kupić. Opcje jakie widziałem to:

rodanek potasu + azotan żelaza
rodanek potasu + siarczan żelaza
rodanek potasu + chlorek żelaza
rodanek amonu + azotan żelaza
rodanek amonu + siarczan żelaza
rodanek amonu + chlorek żelaza

Która z opcji jest prawidłowa i czy czymś się różnią czy to po prostu zamienniki które można dowolnie wybierać?
I jeszcze jedno, jeśli chodzi o sam XXX żelaza - w końcu 2 czy 3 wartościowy? I czy również tutaj to robi jakąś różnice.

Jeszcze raz przepraszam za kolejne głupie pytanie, ale doszedłem do wniosku że skoro mam się denerwować, po prostu zapytam - w końcu od tego jest forum, by ktoś mądrzejszy ode mnie mi odpowiedział na to pytanie.

Dziękuje z góry i pozdrawiam serdecznie!

20 wrz 2010, o 19:57
@MODERATOR

w skrócie, ważne aby w roztworze był anion SCN- oraz kation Fe3+

20 wrz 2010, o 20:42

Na chłopski rozum wydaje mi się że tym postem chcesz mi powiedzieć - "wszystko jedno", czyż nie?

Może i jestem wybredny ale pytając na tym forum miałem nadzieje uzyskać odpowiedź na zadane przeze mnie pytania, a dostałem hm... sam nie wiem co.

Może powinienem wiedzieć co twój post sugeruje, niestety z chemii za czasów szkolnych nie wiele pamiętam, a i losy pognały mnie w stronę psychologa który to zawód ma tyle z chemią wspólnego :]

Troszkę po macoszemu potraktowałeś moje zapytanie, tak mi się wydaje.

23 wrz 2010, o 09:07
*

Renver napisał(a):
rodanek potasu + azotan żelaza
rodanek potasu + siarczan żelaza
rodanek potasu + chlorek żelaza
rodanek amonu + azotan żelaza
rodanek amonu + siarczan żelaza
rodanek amonu + chlorek żelaza

Rodanki zawierają anion SCN<sup>-</sup>, także każdy z w/w. rodanków do takiego pokazu się nadaje. Potrzebny jest jeszcze kation Fe<sup>3+</sup>, więc każda rozpuszczalna sól żelaza będzie odpowiednia. Ale żelaza(III), a nie żelaza(II). Ja np. mam KSCN i FeCl<sub>3</sub> i wykrywanie Fe<sup>3+</sup> wychodzi pięknie.

Dodatkowy temat :arrow: http://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?t=20039&highlight=rodanek

23 wrz 2010, o 10:38
@MODERATOR

każda przez ciebie podana sól, po rozpuszczeniu w wodzie dysocjuje na jony
i tak:
KSCN -> K^+ + SCN^-
NH4SCN -> NH4^+ + SCN^-
Fe(NO3)3 -> Fe^3+ + 3NO^3-
Fe2(SO4)3 -> 2Fe^3+ + 3SO4^2-
FeCl3 -> Fe^3+ + 3Cl^-

więc jak widzisz, w każdym z rodanków masz potrzebny Ci anion, a w każdej soli żelaza podanej przez Ciebie też masz odpowiedni kation żelaza(III)

więc w każdym z tych wypadków doświadczenie zakończy się sukcesem.

Inna sprawa, że intensywność barwy może być już różna przy użyciu różnych soli, ale to trzeba by było dokładnie sobie sprawdzić i było by widoczne raczej tylko przy bardzo małych stężeniach.

Druga sprawa - na upartego i sole żelaza(II) też by się nadały np. po potraktowaniu za pomocą wody utlenionej lub też po prostu nalania ich roztworów do parowniczki i pozostawionych na działanie tlenu z powietrza same by się utleniły do soli żelaza(III). Ale aby sobie nie utrudniać najlepiej stosować sole żelaza(III), a nie żelaza(II)

z czego najlepiej użyć moim zdaniem chlorku żelaza(III) bo chyba jest najłatwiej dostępny i najtańszy.

z soli rodankowych nalepiej wybrać co tańsze i łatwiejsze w dostaniu :)

23 wrz 2010, o 10:49

Dobry666, Sulik, dziękuje wam bardzo za pomoc :) Wreszcie dobra, konkretna, zrozumiała odpowiedź która sprawiła że rozjaśniło mi się nieco w głowie na ten temat :)

Gdyby na tym forum były piwa - dostalibyście po dwa, a co! :)

Jeszcze raz, kłaniam się nisko i pozdrawiam :)

23 wrz 2010, o 17:19

To znowu ja.

Zaopatrzyłem się już w rodanek amonu, żelaza (III) chlorek 6 hydrat cz. i żelaza (III) tlenek cz.

Hydratu używam (mieszając z wodą) do otrzymania nieźle wyglądającej krwistej cieczy. Kolor wychodzi średnio (jest bardziej brązowy aniżeli czerwony) ale w obiektywie kamery bo odpowiednim bilansie kolorów jest naprawdę zadowalająca. Najdziwniejsze jest to że kupiłem ten specyfik nie mając za nadto wiedzy czy to że słowo "6hydrat" coś tu zmieni. Zmieniło i to dużo aczkolwiek znalazłem do tego użycie.

Co do pierwszego odczynnika i trzeciego, po rozpuszczeniu w wodzie i zmieszaniu krew jest wprost nieziemska. Naprawdę wygląda wspaniale. Jest tak realna że nie sądziłem iż efekt będzie aż tak zadowalający.

Natomiast gorzej to wygląda jeśli próbuje otrzymać krew na skórze przy pomocy noża. Rodanek amonu rozprowadzam po ramieniu, nóż maczam w tlenku żelaza. Kiedy przejeżdżam nim po ręce owszem pojawiają się lekkie czerwone kropelki aczkolwiek jest to za bardzo wodniste i jest tego bardzo mało. Moje pytania brzmią :

- czy nóż jaki jest używany ma znaczenie? Może powinien mieć ząbki żeby tlenek żelaza zatrzymywał się w wyżłobieniach i nie kończył się tak szybko?
- czy ktoś może posiada w miarę dokładne wartości wagowe w jakich proporcjach co mieszać z wodą by efekt "przecięcia" wyszedł ładnie? Kupiłem kolby o objętości 100 ml.

Dziękuje za ewentualne odpowiedzi :)
Mile widziane :)

23 paź 2010, o 11:49
*

Barwa (w Twoim przypadku za dużo brązu) i jej nasycenie zależy też od stężeń przygotowanych r-rów. Spróbuj dobrać jakieś optymalne do swoich własnych potrzeb. Hydrat jest to po prostu sól uwodniona - tzn. że na jedną cząsteczkę FeCl<sub>3</sub> przypada 6 cząsteczek H<sub>2</sub>O. Co za tym idzie porównując ilości 1g sól bezwodna (nie hydrat) zawiera 1g FeCl<sub>3</sub> a hydrat 0,60g FeCl<sub>3</sub> - widać różnicę. Tym samym przygotowując r-r z soli uwodnionej nie tylko dostarczasz danej substancji, ale także wody. Lecz w Twoim przypadku to raczej nie robi różnicy w takiej skali ;)
Nóż? Nieee... Robisz to na Fe<sub>2</sub>O<sub>3</sub> i wychodzi? Aż musze sprawdzić :idea:
Ten tlenek jest nierozpuszczalne w wodzie... I dlatego pojawiają się tylko takie czerwone plamki. Spróbuj zamoczyć rękę w którymś z r-rów, nóż w drugim i wtedy sprawdź.
Cytuj:
Rodanki zawierają anion SCN-, także każdy z w/w. rodanków do takiego pokazu się nadaje. Potrzebny jest jeszcze kation Fe3+, więc każda rozpuszczalna sól żelaza będzie odpowiednia.

23 paź 2010, o 13:18

Yhm, więc już mam jasność co do hydratu. Myślałem że jego działanie będzie takie samo jak chlorku żelaza III aczkolwiek on nie wydaje się reagować z rodankiem amonu by tworzyć efekt pożądany przeze mnie tzn. przecięcie. Dlatego też jako z wodą do masowej produkcji krwi (w pojemnikach) nadaje się nawet dobrze, ale jedynie do tego jak zauważyłem.

Więc mając do dyspozycji wszelakie sole rozpuszczalne żelaza wybrałem aktualnie tą która się nie rozpuszcza - no niezły jestem, hehe :)
Aczkolwiek, doprawdy tlenek żelaza III w wodzie po wstrząśnięciu a następnie zmieszaniu z rodankiem amonu daje krwisty kolor.

Więc jedynym wyjściem tutaj będzie kupno (wyedukowałem się przed chwilą ;) ) jednego z poniższych tak?
- Siarczan żelaza(III)
- Chlorek żelaza(III)
- Wodorotlenek żelaza(III)

Przeczytałem gdzieś również że tlenek żelaza można zamienić na wodorotlenek żelaza który będzie już adekwatny do doświadczenia tak?
I tak się zastanawiam... Hydrat można z powrotem doprowadzić do formy przed dołączeniem wody? Ale zapewne to nie są reakcje na domowe warunki czyż nie? Więc prościej będzie znów poodwiedzać sklepy z odczynnikami chemicznymi, jak się domyślam.

Jeśli chcesz mogę nagrać krótki film z tlenkiem żelaza III i rodankiem amonu w niedziele by pokazać Ci że naprawdę mi to wychodzi :)

Hm... Mam wrażenie że ten post jest dosyć chaotycznie napisany. Mam jednak nadzieje że zrozumiesz coś z niego :)

23 paź 2010, o 14:59

Wodorotlenek też jest nierozpuszczalny w wodzie, za to dwie pierwsze sole jak najbardziej.
Hydraty tracą wodę krystalizacyjną po ogrzaniu, więc w domu można, tylko... po co? i tak robisz roztwór soli.

23 paź 2010, o 19:21
@MODERATOR

Chaotycznie to ty robisz te doświadczenia

1. daj 1 gram rodanku amonu i zalej 10 ml wody
2. do drugiej zlewki daj 1 gram chlorku żelaza(III) i zalej 10 ml wody

następnie do trzeciej zlewki odlej około 1ml pierwszego roztworu i 1 ml drugiego - jeśli barwa jest zadowalająca to nic więcej, jeśli nie to albo dodaj więcej soli do zlewek 1 i 2, albo dodaj więcej wody.

Rodankami imho bym się nie smarował bo są szkodliwe, ale jak tak bardzo chcesz to, po przetestowaniu odpowiednich proporcji roztworów 1 i 2 robisz tak:
- polewasz rękę roztworem jeden
- zanurzasz nóż czy też inną rzecz w roztworze dwa
- przejeżdżasz nożem zanurzonym w roztworze numer dwa po ręce w miejscu gdzie był roztwór numer jeden

jeśli kolor będzie nie odpowiedni - wracasz do testowania proporcji roztworów jeden i dwa

tlenek żelaza(III) nie nadaje się do tego doświadczenia
chlorku żelaza(III) nie używasz stałego tylko w roztworze
nie ma znaczenia czy chlorek żelaza(III) jest hydratem czy też nie

23 paź 2010, o 20:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]