Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Jak rozpuścić na gorąco gliceryne w parafinie ? 
Autor Wiadomość

Post Jak rozpuścić na gorąco gliceryne w parafinie ?
Witam,
mam problem następującej natury - muszę połączyć glicerynę z parafiną w proporcji 1:2 w jednorodną mieszaninę.

Próbowałem to zrobić na łaźni wodnej w temperaturze topnienia parafiny ~58*C. Niestety tworzą się dwie frakcje (warstwy jedna nad drugą), wyraźnie oddzielone od siebie.

Wygląda na to, iż potrzebny jest jakiś dodatek, który spowoduje połączenie tych dwu substancji, bez utraty właściwości smarnych takiej mieszaniny.

Jeśli ktoś z Was miał takie doświadczenie, proszę o rzeczową pomoc.

12 lis 2010, o 19:45
@MODERATOR

Grzejesz na łaźni wodnej to temp. topnienia parafiny, dodajesz gliceryny, wyłączasz grzanie i ciągle mieszasz aż do temp. spadnie do pokojowej. Jeśli będziesz chciał przyspieszyć ten proces umieszczając naczynie w łaźni z zimną wodą, zaopatrz się w szpatułkę którą będziesz zdrapywał zestaloną warstwę ze ścianek i przy okazji mieszał mieszaninę.

12 lis 2010, o 21:05

Grzejesz na łaźni wodnej to temp. topnienia parafiny, dodajesz gliceryny, wyłączasz grzanie i ciągle mieszasz aż do temp. spadnie do pokojowej. Jeśli będziesz chciał przyspieszyć ten proces umieszczając naczynie w łaźni z zimną wodą, zaopatrz się w szpatułkę którą będziesz zdrapywał zestaloną warstwę ze ścianek i przy okazji mieszał mieszaninę.

Robiłem już tak i miałem nadzieję, że uzyskam coś w rodzaju emulsji. Niestety ta metoda jest całkowicie nieskuteczna. Takie mieszanie (nawet z chłodzeniem) nie daje skutecznego połączenia dwóch tych składników.
Dzieje się tak, że cięższa gliceryna oddziela się w roztworze do warstwy na dnie a parafina zostaje na górze. Ja sądzę więc, że są to dwie bardzo różne od siebie substancje bo parafina nie jest rozpuszczalna w wodzie a gliceryna jest. A więc potrzebny jest do takiej operacji jakiś stabilizator, ja takiego nie znam. Stąd moje pytanie jak w temacie.

13 lis 2010, o 21:14

Do parafiny dodaj lanolinę ew, lecytynę + jakiś konserwant rozpuszczalny w tłuszczach (np. kw. benzoesowy). Przyda się też dobre mieszanie pokroju kuchennego blendera.

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

15 lis 2010, o 13:33

Do parafiny dodaj lanolinę ew, lecytynę + jakiś konserwant rozpuszczalny w tłuszczach (np. kw. benzoesowy). Przyda się też dobre mieszanie pokroju kuchennego blendera.

ok a jakie proponujesz proporcje tych składników - aby uzyskać masę, podobną swoja konsystencja do plasteliny lub miękkiej świecy.

17 lis 2010, o 10:52

W przypadku wody stosuje się bodajże 1:1 lanolinę bezwodną.
Czyli aby utworzyć emulsję musisz dać 1g lanoliny na każdy gram wody (+ 0,75g parafiny czy oleju, potem resztę oleju).
Myślę że w przypadku twojego smaru będzie to 1g lanoliny na ok 1-5g gliceryny. O ile to zadziała pytanie czy uzyskasz konsystencję świecy czy konsystencję mazi?

Chcesz to zastosować jako smar, podłoże (do maści, czopka itp) czy do czegoś innego? Może uda się dobrać jakiś inny skład?

17 lis 2010, o 20:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]