Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Preparaty do czyszczenia sprzętu elektronicznego 
Autor Wiadomość

Post Preparaty do czyszczenia sprzętu elektronicznego
Witam, na początek oznajmiam że nie wiem czy temat powinien być tutaj czy w elektronice dlatego przepraszam za ewentualne problemy :)
Jakie substancje są waszym zdaniem najlepsze do tego typu zastosowań?
Na allegro można znaleźć bardzo drogie (nawet do 30zł za 50ml) płyny do czyszczenia podzespołów komputerowych, ciekawi mnie skład tych preparatów bo w większości jedyną informacją są czysto komercyjne hasełka... Ja osobiście do czyszczenia ekranu monitora, klawiszy klawiatury i myszki używam chyba najbardziej powszechnego do tych zastosowań izopropanolu i zdaje egzamin na medal, jednak mam pewne obawy co do czyszczenia nim podzespołów bo jestem laikiem jeśli chodzi o sprzęt komputerowy i trochę mnie nastraszyły informacje że czyszcząc nim np. karte graficzną jakieś warstwy mogą się rozpuścić i sprzęt przestanie działać...
Może znacie jakieś lepsze, bezpieczne dla sprzętu substancje do tych zastosowań które można zrobić lub stosunkowo tanio kupić?
pozdrawiam

20 gru 2010, o 22:15
@MODERATOR

izopropanol na pewno nie rozpuści ani maski przeciwzwarciowej na PCB.
Może jedynie uszkodzić plastik bądź opisy na układach scalonych.

U mnie w pracy używają chyba po prostu skażonego etylowego (chyba on nie rozpuszcza właśnie tego typu tworzyw sztucznych).

Co do czyszczenia np. komórek czytałem wiele razy o używaniu właśnie izopropanolu.

Metanol też czasem jest stosowany, ale ze względów toksykologicznych dostęp jest do niego utrudniony.

Denaturat bym odradzał z powodu pozostawiania smug.

A najlepiej spróbuj poszukać na forum www.elektroda.pl czy już nie wałkowali takiego tematu - i sądzę, że będą mieli tam najlepsze informacje w tym temacie. Z czego wiele będzie zależało prawdopodobnie o tego co dokładnie chcesz czyścić - bo coś co jest do wszystkiego jest do niczego, więc środka w pełni uniwersalnego nie znajdziesz.

20 gru 2010, o 23:39

Może napisz co i czym jest dokładnie ubrudzune,bo wydaje mi się, że nie będzie Ci potrzeba ani jednego specyfku. Profilaktyczne używa się sprężonego powietrza i tyle...

22 gru 2010, o 00:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]