Dołączył(a): 28 lis 2005, o 20:10 Posty: 608 Lokalizacja: Kraków
Re: Gotowanie w zlewce ?
Oczywiście, że nie pęknie! Szkło laboratoryjne musi być w dużym stopniu żaroodporne. Zlewka to nie szklanka i można w niej spokojnie gotować cokolwiek nawet w dużo wyższych temperaturach.
3 sty 2012, o 14:04
raymundo
@MODERATOR
Dołączył(a): 18 lut 2007, o 17:00 Posty: 1504 Lokalizacja: SRC
Re: Gotowanie w zlewce ?
Tak, ale wtedy zwiększasz prawdopodobieństwo pęknięcia ze względu na nierównomierne ogrzewanie naczynia. I pamiętaj, żeby ogrzewać powoli, żeby temperatura szkła zwiększała się równomiernie (jeśli dasz od razu mocny płomień na dno, a górna część zostanie chłodna, szkło może pęknąć).
_________________
3 sty 2012, o 15:02
CTX
******
Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48 Posty: 1084 Lokalizacja: /dev/nul
Re: Gotowanie w zlewce ?
I nie zapomnij jakiegoś kawałka porcelanki czy np. bagietkę wsadzić podczas ogrzewania bo się może okazać, że po dłuższym czasie braku oznak wrzenia - jak ruszysz czy coś to wszystko wyleci na zewnątrz.
Bezpośrednio gazem nie ogrzewaj nigdy. Użyj siatki azbestowej czy nawet blachy metalowej i dopiero na tym postaw zlewkę.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 47 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników